Rakette ''Wimbledon'' heyecanı yarın başlıyor

Dünyanın en eski ve en prestijli tenis turnuvası Wimbledon'da heyecan yarın başlıyor.

Yayınlanma: 24.06.2012 - 09:50
Abone Ol google-news

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Wimbledon Tenis Kulübü Kortları'nda düzenlenecek turnuvada, tek kadınlar finali 7 Temmuz Cumartesi, tek erkekler finali ise 8 Temmuz Pazar günü oynanacak.

Çim kortta oynanan tek Grand Slam olan ve iki hafta süren Wimbledon Tenis Turnuvası'nda, ortadaki pazar günü ''Middle Sunday'' olarak anılıyor ve o gün maç yapılmıyor. Bu kural 1991, 1997 ve 2004 yıllarında yağmur nedeniyle 3 kez uygulanamadı.
Maç sırasında yağmur yağması halinde sahaların üzeri branda ile kapanıyor ve karşılaşmalara yağmur molası veriliyor. Merkez Kort'ta 3 yıl önce yapılan açılır-kapanır çatı, bu kortu diğerlerinden ayırıyor.

Wimbledon'a katılan tenisçilerin beyaz giyinme zorunluluğu, korta giriş ve çıkış protokolü gibi yazılı olmayan bir takım kurallar bulunuyor.

Turnuvada, tek erkekler ve tek kadınlarda şampiyon olan sporculara 1 milyon 150 bin sterlin para ödülü verilecek.

Turnuva boyunca yağmur bekleniyor

Meteoroloji tahminlerine göre, Wimbledon Tenis Turnuvası bu yıl yağmur altında geçecek. Turnuvanın ilk gününün güneşli geçmesi beklenirken, iki hafta boyunca yağışlı ve kapalı havanın etkili olacağı açıklandı.

İngiltere, bu yıl yaz mevsimini yağmurlu geçiriyor. Ülkede son 200 yılın en yağmurlu Haziran ayının yaşandığı kaydedildi. Meteoroloji kurumu, Birleşik Krallık genelinde bu ayın ilk yarısında sadece 47 saat güneşin etkisini gösterdiğini, bu sürenin normalden yüzde 50 daha az olduğunu bildirdi.

Wimbledon'da yağmurdan dolayı maçların ertelenmemesi için Merkez Kort'ta 3 yıl önce açılır-kapanır çatı sistemi hizmete girdi.

Güneşin her yarım saatte bir pozisyonuyla ilgili NASA'dan veri alınarak tasarlanan sistemle hem Merkez Kortta hem de çevre kortlarda gölge oluşmaması amaçlandı.
Yağmur yağması halinde 10 dakika içinde kapanabilen çatıda kullanılan malzeme ışığı geçirme, gölgeyi ise engelleme özelliği taşıyor. Santimetrekarede 400 kiloya dayanıklı bir maddeden yapıldığı belirtilen çatının kapanması halinde 15 bin kişi kapasiteli korta saniyede 143 bin litre hava pompalanıyor.

Wimbledon'ın ''En''leri

Bu yıl 126'ncısı düzenlenecek Wimbledon'da, tek erkeklerde İngiliz William Renshaw ve ABD'li Pete Sampras 7'şer kez şampiyon olurken, tek kadınlarda ABD'li raket Martina Navratilova 9 kez kupayı kaldırdı.

Tek erkeklerde üst üste en çok şampiyonluğa ulaşan raketler 5'er kezle İsveçli Bjorn Börg (1976-1980) ile İsviçreli Roger Federer (2003-2007) olurken, tek kadınlarda 6 kez üst üste kupayı alan Martina Navratilova (1982-1987) adını turnuvanın tarihine altın harflerle yazdırdı.

Turnuvada geçen yıl şampiyonluğu, tek erkeklerde Sırp raket Novak Djokovic, tek kadınlarda ise Çek Petra Kvitova kazanmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler