İrlanda'da tarihi tokalaşma

Kuzey İrlanda'yı ziyaret eden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Sinn Feinli lider Martin McGuinness ile bir araya geldi ve el sıkıştı.

Yayınlanma: 27.06.2012 - 17:42
Abone Ol google-news

Kraliçe ile McGuinness, Co-operation Ireland kuruluşunun Belfast'taki Lyric Tiyatrosu'nda düzenlediği sanat etkinliğinde buluştu.

Kraliçe'nin McGuinness ile el sıkıştığı görüntü basınla da paylaşıldı. Görüntüde, Kraliçe etkinlikten ayrılırken sırasıyla Kuzey İrlandalı yetkililerin elini sıkıyor. İkinci sırada duran McGuinness'in Kraliçe'nin elini sıkarken İrlandaca, "Hoşçakalın ve yolunuz açık olsun" dediği bildirildi.

Etkinliğe İrlanda Cumhurbaşkanı Micheal D. Higgins ile Kuzey İrlanda Yönetimi Birinci Bakanı Peter Robinson da katıldı.

Buluşmaya, bir Sinn Fein liderinin ilk kez bir İngiliz monarkıyla el sıkışması dolayısıyla tarihi önem atfedildi.

İngiliz yayın kurumu BBC tarihi buluşmayla ilgili, "El sıkışmanın sadece Kraliçe için değil, McGuinness için de zor olduğu" yorumunu yaptı. İngiliz basını ayrıca buluşmayla, "uzun süredir devam eden barış sürecinin tamamlandığı" değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey İrlanda Yönetimi Birinci Bakan Yardımcısı Martin McGuinness, Demokratik Birlik Partili (DUP) Birinci Bakan Peter Robinson ile ülke yönetiminin başında bulunuyor.

İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda parlamentolarında temsil edilen Sinn Fein, 2005 yılında silah bırakan IRA'nın siyasi kanadı olarak biliniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon