İspanya'da faizler kritik seviyeyi tekrar aştı

İspanya 10 yıllık tahvil faizleri kritik yüzde 7 seviyesini aşarak 7,0130 oldu. Öte yandan İspanyollar, şimdiye kadar ücretsiz aldıkları 426 ilaca Ağustos'tan itibaren para ödemek zorunda kalacak.

Yayınlanma: 28.06.2012 - 09:27
Abone Ol google-news

Fitch'in Avro Bölgesi borç krizinin gelişmekte olan Avrupa ülkelerini de etkilediği ve 2012 görünümünü bozduğunu açıklaması ve yetkililerin AB liderler zirvesinden ayrıntılı bir sonuç çıkmasının beklenmemesi gerektiği yönündeki açıklamalarla avro dolar paritesi düşüşe geçerken İspanya'da faizler bir ara yüzde 7'yi aştı.

Bu dakikalarda gelen tepki alımlarıyla 6,9750 seviyesinden işlem gören İspanya 10 yıllık tahvil faizleri güne 6,9150 seviyelerinden başlamıştı.
 

İlaç sektörü zorda

Kamu bütçesinden finansmanı sağlanan 426 ilacın artık hastalarca satın alınmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın önerisi, Sağlık Konseyi tarafından kabul edildi. Söz konusu ilaçlar, grip, boğaz ağrısı, migren, iltihaplanma, hemoroid, cilt yanığı gibi hafif karakterli hastalıklarda kullanılıyor.

Hükümet, yeni uygulamayla yılda 458 milyon avroluk tasarruf yapmayı öngörüyor. Sağlık sektöründe yıllık ilaç alımı, resmi rakamlara göre 12 milyar 500 milyon avro ile Sağlık Bakanlığı'nın toplam bütçesinin yüzde 20'sine denk gelirken, geçen yıl alınan kararlarla birlikte ilaç harcamalarında toplam 2 milyar 200 milyon avroluk tasarruf gerçekleştiği bildiriliyor.

Bu arada ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) iktidarda olduğu Endülüs ve Bask özerk yönetimleri ise ilaçlarda yapılan kesintilere karşı çıkıyor.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, göreve geldiği 2011 Aralık ayında, kamu sağlık hizmetlerinde kesinti yapmayacakları sözü vermesine rağmen, şimdiye kadar alınan kararlarla bu sektörde toplam 6 milyar avroluk kesinti yaptı. 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere ilaç ve sağlık malzemesi alımlarında emeklililer yüzde 10 (8 ila 18 avro arasında olacak), işçiler ise yüzde 50 ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Katalonya özerk yönetimi de işsizler için reçete başına 1 avro alma uygulaması başlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler