Olmert'ten çekilme şartı

İsrail ordusu, askerlerini Gazze'den çekmeye başladığını bildirdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in Gazze'de kalma niyeti olmadığını ancak Hamas ile yeni bir ateşkesin kalıcı olacağına ilişkin güvence istediğini ifade etti.

Yayınlanma: 18.01.2009 - 07:07
Abone Ol google-news

İsrail saldırılarının 22. gününde ateşkes ilan eden İsrail'in ardından Hamas da acil ateşkes ilan ettiklerini açıkladı.

Hamas'ın Başbakanı İsmail Haniye, Filistinlilerin, Gazze'de ''büyük bir zafer kazandığını'' söyledi. Haniye, İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan etmesinden sonra televizyondan yaptığı ilk açıklamasında, ''Allah, bir fraksiyon ya da bir partiye değil, bizlere, halkın tamamına büyük bir zafer bahşetti'' ifadesini kullandı.

Haniye, ''İsrail ordusunun saldırılarını durdurduk ve düşman hiçbir hedefine ulaşamadı'' dedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan 22 gün süren saldırılarında en az bin 300 kişi öldü, binlerce insan yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne üç hafta süren saldırılarını sona erdirmesinin ardından askerlerini Gazze'den çekmeye başladığını bildirdi. Ordu açıklamasında, Gazze'den çekilmeye başlayan asker sayısı konusunda bilgi verilmedi. İsrail Kanal 10 televizyonu, İsrail tanklarının çekilişini ve sınıra doğru ilerleyen piyade askerlerinin görüntüsünü yayınladı.

Olmert: Gazze'den çekileceğiz

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, askeri güçlerini mümkün olan en kısa sürede Gazze'den çekmek istediğini söyledi.

Olmert, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de kalma niyeti olmadığını ancak Hamas ile yeni bir ateşkesin kalıcı olacağına ilişkin güvence istediğini ifade etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne üç hafta süren saldırılarını sona erdirmesinin ardından ordu tarafından bu akşam yapılan açıklamada, askerlerin bir kısmının Gazze'den çekilmeye başladığı bildirilmişti.

Ordu açıklamasında, Gazze'den çekilmeye başlayan asker sayısı konusunda bilgi verilmemişti.

 

Hamas'tan İsrail'e çağrı : Askerlerini çek

Hamas ve müttefikleri, Gazze'de ateşkes ilan etti. Mısır ile ateşkes koşullarını görüşmek için Kahire'de bulunan Hamas yetkililerinden Ayman Taha, "Hamas ve (diğer) gruplar Gazze'de hemen yürürlüğe giren bir ateşkes ilan ettiler ve İsrail'e çekilmek için bir hafta verdiler" dedi.

Hamas, ateşkes sırasında İsrail'in Gazze'den çekilmesinin yanı sıra "halkın temel ihtiyaçlarını" karşılamak amacıyla gıda ve diğer malların geçmesi için İsrail'in Gazze'nin bütün sınır kapılarını açmasını istedi.

Daha önce Hamas ve diğer gruplar, işgal devam ettiği ve İsrail ablukası sürdüğü müddetçe direnişi sürdüreceklerini bildirmişti.

 

Cesetler ortaya çıkıyor

Gazze Şeridi'nde ateşkes ilanından sonra tankların eski mevzilerine çekilmesinin ardından bölgede her an yeni cesetler bulunuyor.

Bulunan 100'ü aşkın cesedin çoğu, bölgenin kuzeyindeki Beyt Lahya'nın El Atatra yöresinde yıkıntılar arasından çıkarıldı.

Filistin sağlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Gazze'nin Zeytun mahallesinde yapılan aramalarda daha önce vurulan bir ev ve civarında, elleri ve ayakları bağlı 10'dan fazla kişinin cesedine rastlandı.

 

Mısır, Refah'tan doktorlara kapıyı açtı

Öte yandan, ateşkes kararından sonra Mısır, Refah kapısında günlerdir bekleyen doktorların girişine izin verdi.

Edinilen bilgiye göre, doktorlar arasında iki de Türk doktor bulunuyor. Sağlık kaynakları, grupta Sudan'dan İtalya'ya, Mısır'dan Fransa'ya birçok ülkeden doktor bulunduğunu bildirildi.

 

'Fosfor bombası kullanılıyor' iddiaları

Bu arada, Gazzeli bir doktor, İsrail ordusunun fosfor bombası kullandığı iddialarını gündeme getirerek, "Doktorların bazı yaralıların vücutlarından parçalar çıkardığı sırada elleri yandı" dedi. Aynı doktor, beyaz fosforun kanı sulandırdığını, bu yüzden bazı yaraların ufak olmasına rağmen kan kaybını durduramadıklarını anlattı.

İsrail, uluslararası hukuk gereği kullanılması yasak olan fosfor bombalarını kullanmakla suçlanıyordu.

 

Roket saldırıları bu sabah da sürdü

Öte yandan İsrail'in tek taraflı ateşkes ilanından sonra sabah saatlerinde Hamas, Gazze Şeridi'ne 6 adet roket fırlatmış, İsrail de buna füze fırlatarak karşılık vermişti.

 

Olmert: Ateşkes pamuk ipliğine bağlı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, haftalık kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "ateşkesin pamuk ipliğine bağlı olduğunu" söylemişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un "İsrail askerlerini Gazze'den mümkün olan en kısa sürede çekmeli" çağrısına Olmert'in sözcüsü Mark Regev, ''Gazze'den orduyu çekmeyi takvime bağlamanın şu anda söz konusu olamayacağını'' diye karşılık vermişti.

 

Abbas, ateşkesi 'yetersiz' buldu

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail'in ilan ettiği ateşkesi "yetersiz" bulmuştu. Kahire'de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüştükten sonra gazetecilerle konuşan Abbas, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini ve Filistin halkına yardım eli uzatılabilmesi için geçiş noktalarını açmasını istemişti. 


Obama, İsrail'in ateşkes kararından memnun

ABD Başkanı seçilen Barack Obama'nın da, İsrail'in Gazze'de tek taraflı ateşkes kararından memnun olduğu bildirildi.

Obama'nın sözcüsü Brooke Anderson, yaptığı yazılı açıklamada, Obama'nın İsrailli ve Filistinlilerin barış yönündeki çabalarına yardım etmeye kararlı olduğunu belirtti. Anderson, Obama'nın Gazze'deki durum konusunda salı günü başkanlığı üstlendikten sonra daha fazla açıklama yapacağını kaydetti.

 

Anlaşma Mısır üzerinden

İsrail, ateşkes anlaşmasını ve koşullarını Mısır ile görüşüyor. Anlaşma, Mısır üzerinden yapılacak.

Anlaşmanın koşullarından birisini, 2.5 yıl önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması oluşturuyor. Olmert de ''Gilad Şalit'i asla unutmadıklarını'' ve geri getirilmesinin öncelikli olduğunu belirtirken, bu konuyu kimsenin kendilerine hatırlatmasına gerek olmadığını dile getirdi.

Anlaşmanın bir başka koşulu da Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki, tünellerin kazıldığı Filadelfi Yolu'nun kontrol altına alınarak silah kaçakçılığının önlenmesi. Bu konuda da ABD ile bir anlaşmaya varılmıştı.

İsrail'in 27 Aralık'ta hava saldırılarıyla başlattığı ve ardından kara birlikleriyle desteklediği Gazze Şeridi'ndeki operasyonunda, 22 günde, 410'u çocuk, 108'i kadın ve 113'ü yaşlı olmak üzere 1200'den fazla Filistinli ölmüş, 5 binden fazlası da yaralanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler