Almanya'da seçim

Almanya'nın Hessen eyaletinde bugün milletvekili seçimi yapılıyor. Seçimde 4 Türk aday da yarışıyor. Yaklaşık 300 bin Türk'ün yaşadığı eyalette, 100 bini Türk olmak üzere 4 milyon 387 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Yayınlanma: 18.01.2009 - 08:53
Abone Ol google-news

Almanya'nın Hessan eyaletinde 4 Türk'ün de yarıştığı milletvekili seçimi yapılıyor. Seçime Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Turgut Yüksel, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) İsmail Tipi, Hür Demokrat Parti'den (FDP) Yankı Pürsün ve Birlik 90/Yeşiller Partisi'nden Mürvet Öztürk milletvekili adayı olarak katılıyor.

Almanya'da bu yıl yerel düzeyde 5 seçim, 8 eyalet meclisi seçimi, genel seçim, Avrupa Parlamentosu seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Bu seçimlerden ilki, Hessen eyaletinde yapılıyor.

Hessen'deki seçimin ardından CDU'nun FDP ile koalisyon hükümeti kurmayı başarması durumunda, federal düzeyde CDU ve SPD'den oluşan koalisyon Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'ndeki (Bundesrat) çoğunluğunu kaybedecek. Bu durumda Alman koalisyon hükümetinin aldığı kararların uygulanması zorlaşacak.

Bu eyalette 27 Ocak 2008 tarihinde yapılan seçimler sonucunda oy kaybına uğrayan CDU üyesi eyalet Başbakanı Roland Koch, eyalet hükümetini kuramayınca, SPD'nin başbakan adayı Andrea Ypsilanti hükümeti kurmakla görevlendirilmiş, Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin de dışarıdan desteğini almasına rağmen eyalet meclisinde iki kez yapılan oylamada yeterli çoğunluğu sağlayamamıştı. Bunun üzerine eyalet meclisi kendini feshederek erken seçim kararı almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler