Türkiye Filistin için bir arada

İsrail'in Filistin'e yönelik operasyonu, ''Her Yer Filistin, Hepimiz Filistinliyiz'' mitinginde protesto edildi. Miting nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılırken, polis miting alanı çevresinde tedbir aldı.

Yayınlanma: 18.01.2009 - 12:17
Abone Ol google-news

Hak-İş, Memur-Sen, MÜSİAD, MAZLUMDER ve AGD tarafından Sıhhiye meydanında düzenlenen İsrail'iprotesto mitingine binlerce kişi katıldı. Mitinge katılan gruplar ellerinde, ''Hepimiz Hamas'ın Askerleriyiz'', ''Diren Gazze Türkiye Seninle'' ve ''İsraille Yapılan Tüm Anlaşmalar İptal Edilsin'' yazılı dövizler taşıdı.

Gruplar sık sık tekbir getirirken, ''Gazze İsrail'e Mezar Olacak'', ''Hamas'a Selam Direnişe Devam'', ''Zulme Karşı Direneceğiz'' ve ''Filistin Türkiye Omuz Omuza'' şeklinde sloganlar attılar. Miting sırasında bazı kişiler İsrail bayrağı yakarken, bazılarının da yeşil alan üzerinde namaz kıldıkları görüldü.

Mitingin resmi olarak başlaması ile Tuba Yılmaz isimli bir kız çocuğunun okuduğu, ''Ben Filistinli Çocuğum'' isimli şiir, kalabalık tarafından alkışlarla karşılanırken bazı kadınların ağladığı görüldü. Kürsüye gelen Filistinli Ruba Tahir isimli genç kız ise ölenlerin büyük bölümünün masum çocuk ve kadınlar olduğunu söyledi ve enkazların altındaki cesetlerin bir bölümüne hala ulaşılamadığını bildirdi. Tahir, Filistin'e desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Mitingde daha sonra Ziya Ebu Ahmed isimli genç ile Filistin'den canlı telefon bağlantısı gerçekleştirildi. Ahmed, yaşadıklarını anlattıktan sonra mitingin kendilerine güç verdiğini ifade etti.

Daha sonra söz alan Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ''Rusya'nın Güney Osetya'ya girmesi ile toplantı üzerine toplantı yapan BM, şimdi nerede?'' diye sordu. Uslu, Türk askerinin bölgede barış gücü olarak konuşlandırılmasını isterken, kalabalık uzun süre ''Mehmetçik Gazze'ye'' şeklinde slogan attı.

''BM İsrail'in kölesi midir?"

İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan ederek bunu dünya kamuoyu önünde kendi lehine propaganda olarak kullandığını kaydeden Uslu, İsrail'in daha önce de çevre ülkelere saldırdığını ancak her seferinde yenildiğini ve bunun hırsıyla sivillere yönelik saldırılarını şiddetlendirdiğini ifade etti. Uslu, İsrail'in ''devlet terörünü'' bir yaşam biçimi haline getirdiğini ve Filistin topraklarının büyük bölümünü haksız yere işgal ettiğini vurguladı.

Uslu, son saldırılarla tarım alanlarının yok edildiğini, elektrik ve su sıkıntısı yaşandığını, Mısır'ın Refah sınır kapısını kapatmasıyla bölgenin toplama kampına döndüğünü belirterek, Gazze'yi, Nazi dönemindeki Yahudi toplama kamplarına benzetti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da İsrail'i ''ırkçı ve işgalci'' olarak niteleyerek ''İsrail BM üyesi midir, yoksa BM İsrail'in kölesi midir?'' diye sordu.
İsrail ile ilişkilerin kesilmesini, İsrailli pilotların Türkiye'de eğitim yapmalarına izin verilmemesini, İsrail uçaklarına havalimanlarının kapatılmasını, İsrail Büyükelçisinin geri çağrılmasını, İsrail'in büyükelçisinin ise ''istenmeyen adam'' ilan edilmesini talep eden Gündoğdu, İsrail mallarının da boykot edilmesini istedi.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu ise hükümeti eleştirerek İsrail ile olan ilişkilerin durdurulmasını istedi. Gergerlioğlu, TBMM'nin özel Gazze oturumu ile toplanmasını da istedi.

MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hüdaverdi Çakır da ''Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'nda 300 civarında milletvekili bulunmasının'' nedenlerini sorarken, Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Tongüç ise ''Türkiye BOP eşbaşkanlığından istifa etsin'' diye konuştu.

Güvenlik önlemleri

Miting nedeniyle Sıhhiye meydanında polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Miting öncesinde alan, bomba dedektör köpekleriyle kontrol edildi. Oluşturulan 4 polis noktasında ise grupların üst aramaları yapıldıktan sonra girişlerine izin verildi.
 

Miting alanı ve çevresinde yaklaşık 3 bin 500 polis görev yaparken, alanın etrafındaki yüksek binalara da keskin nişancı polisler yerleştirildi.
 

Yaklaşık 4 saat süren mitingte polis helikopteri de görev yaparken, miting nedeniyle Sıhhiye meydanına açılan yollar trafiğe kapatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler