"Olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomik krize ilişkin Ağustos'ta belli belirsiz olan risklerin bugün geleceği tehdit eder hale geldiğini belirterek, ''Bugün olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz. Böyle bir dönemde olağanüstü tedbirlere ihtiyaç duymaktayız'' dedi.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 10:49
Abone Ol google-news

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı açılışında yaptığı konuşmada, her krizin bir öğrenme tecrübesi olduğunu, kriz ülkenin kendi hatalarından kaynaklanmışsa, yeniden yapılanma için tarihsel tecrübe halini aldığını kaydetti.

''Öncelikle yaşadığımız krizin Türkiye'nin iç dinamiklerinden değil, küresel finans sisteminin bizden uzaktaki kısmında gerçekleşen bir depremin etkileriyle ortaya çıktığını görmemiz gerekir'' diyen Hisarcıklıoğlu, kaynağın uzakta olmasının, etkilerine 'bağışıklık sağlamadığını', kimsenin ''şerbetli olmadığını'' söyledi.

''Yaratıcı politikaların tasarlanması gereken günler..."

Her ülkenin krizin yıkıcı etkilerine karşı önlemler almaya çalıştığını, ekonomilerini ayakta tutacak tedbirleri zamanında alanların önemli avantaj sağladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Orta Vadeli Program kamu idaresinin ülkemize uzun vadeli bir bakış açısı kazandırma açısından önemli bir başlangıç olmuştur. Fakat bugün olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz. Böyle bir dönemde olağanüstü tedbirlere ihtiyaç duymaktayız. 'Zaman paradır' denir. Geçen Ağustos'tan bugüne yaşananlar, bu sözün bir ispatı gibidir. Ağustos'ta belli belirsiz olan riskler, Ekim ayında belirginleşmiş, bugün ise geleceğimizi tehdit eder hale gelmiştir. İçinde bulunduğumuz günler, yaratıcı politikaların tasarlanması gereken günlerdir. Şüphesiz ki bu, ceremeli bir süreçtir. Ancak yine kuşku yoktur ki, ülkemizin mevcut politika üretim potansiyeli geçmiştekinin ötesindedir.''
 

''Bir dizi tedbirin kararlılıkla hayata geçirilmesi..."

Hisarcıklıoğlu iş dünyası olarak gelişmeleri aylarla, haftalarla değil, günlerle takip ettiklerini belirterek, risklerin büyümesinin zaman algısını değiştirdiğini, kaybedilen her dakikanın, ülkenin geleceğinden yitirildiğini söyledi.

Krizle birlikte işsizlikte artış beklendiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''Ancak alınacak cesur tedbirlerle sosyal refahtaki azalmayı sınırlamak mümkündür'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede kredi kanallarının yeniden çalışır hale getirilmesinin, iç talebin canlı tutulması, iş yerlerinin ticari varlıklarının sürdürülmesi ve sonuç olarak işsizlikteki artışın olabildiğince önüne geçilmesi anlamına geleceğini kaydetti.
Ekonominin ''küresel fırtınadan'' daha az etkilenmesi için gerekli riskleri almaya hazır olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Beklentimiz aynı gemide yol aldığımızı unutmadan, hükümetimizin de özel sektörü ayakta tutacak bir dizi tedbiri kararlılıkla hayata geçirmesidir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler