'Telekulak' için kanun teklifi

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Teklife göre, yasadışı dinleme suçu işleyenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 12:05
Abone Ol google-news

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı'na sunduğu Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılması hakkındaki kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Gizli dinleme, telekulak, haberleşmenin ve kişilik hakları ihlallerinin gündemini koruduğunu belirten Kaplan, "Anayasa Mahkemesinden, Genelkurmay Başkanlığı'na hükümetten muhalefete, bürokrasiden sıradan vatandaşa hemen herkes gizli dinlemeden şikayetçi, kaygılı. Adına 'çete-Gladio' veya 'Kontr-Gerilla' ne denirse densin yasadışı suç örgütlerinin en çok başvurduğu bu yöntem sonucu ortalığa saçılanlar dehşet verici hale geldi" dedi.

Hayatın her alanına giren gizli dinlemenin en çok suç çeteleri, dedektifler, özel takip, rekabet şirketleri, siyasi muhalifler olmak üzere her kesimin ilgi alanında olduğunu belirten Kaplan, gizlilik kaydı olan en üst düzey askeri görüşmelerin bile youtube'a düştüğünü söyledi. Kaplan, "Yabancı ajanlar cirit atıyor, yerli işbirlikçileri üç kuruşa ülkenin sırlarını satıyor. Siyaset, sivil alan, ticaret, asker, polis, yargıda tedirginlik had safhada. Mikro ses kayıt cihazları, dijital ses ve telefon kayıt cihazları, lazer cihazları, casus kameralar, mikro kulaklıklar, dinleme sistemleri, GSM ortam dinleme, priz dinleme, flaş disk veya bilgisayardan dinleme, izleme, her türlü cihaz ortalıkta peynir gibi satılıyor. Tehdit, şantaj, kişilik haklarına saldırı, yasadışı menfaat sağlama, sıradan vaka haline geldi. Ceza yargılamasının en tartışılan delil türü olarak gizli dinleme kayıtları geçiyor, ortalıkta kasetlerden geçilmiyor" diye konuştu.

 

Teklif ne getiriyor

Türk Ceza Kanunu'nda yasadışı dinleme yapanlara 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngörüldüğünü bunun da para cezasına ya da "roman okuma" cezasına çevrildiğini söyleyen Kaplan cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu ifade ederek "Ceza az olunca herkes herkesi dinler. Bu suçu işleyenlere verilen cezanın artırılmasını öngören kanun teklifimize iktidar da muhalefet de destek vermeli. Her taraftan böcek çıkıyor, bakanların hepsinin dinlendiği çıktı ortaya. Gelin, bunun önlemini alalım, siyaset kurumunun görevi budur''diye konuştu.

Kaplan'ın kanun teklifinde ise TCK'nın 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ve 140'ncı maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Buna göre kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak. Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin yasadışı suç örgütleri kanalıyla yapılması veya basın ve yayın yolu ile yayınlanması halinde ceza yarı oranında artırılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler