"Yer altından notlar" Ankara'da

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun başarılı yapımlarından, büyük yazar Dostoyevski'nin "Yer Altından Notlar"ı; 21, 22, 23, 24 Ocak tarihlerinde Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 14:03
Abone Ol google-news

Afife Tiyatro Ödülleri'nden " En Başarılı Yönetmen" ve "En Başarılı Erkek Oyuncu" ödülleriyle dönen oyunu, Fyodor Dostoyevski yazdı, Mehmet Özgül Türkçe'ye çevirdi ve Özgür Yalım yönetti. Dekor ve kostüm tasarımı Ali Cem Köroğlu'na, ışık tasarımı Önder Arık'a, müziği Alexander Petihof'a, koreografisi ise Erdal Uğurlu'ya ait  "Yer Altından Notlar" oyununda, Payidar Tüfekçioğlu, Alptekin Serdengeçti, Ömer Hüsnü Turat, Saydam Yeniay, Ali Fuat Çimen, Ayhan Anıl, Tuna Öztunç, Rezzak Aklar, Ezgi Çelik, Seyhan Zemberek, Sadık Takır, Toygun Ateş, Hande Gürak, Nevşim Erzat, Yıldız Durucan ve Gözde Okur rol alıyor. Oyunun konusu ise şöyle:

"Akıl gerçekten de insan eylemlerinde en belirleyici yönlendirici midir? İnsan yönünü sadece aklıyla bulabilir mi? Diyelim ki biri, kendine akılcı bir yön belirledi, bu her zaman o kişinin çıkarlarına uyar mı? Yoksa bir insan, kendini "akıl dışı" bir isyanla da var edebilir mi?" ...Bu notlar da, bunların yazarı da besbelli hayal ürünüdür. Bununla birlikte, toplumumuzun durumunu, yapısını göz önüne alacak olursak, bu notların yazarı gibi kişilerin aramızda bulunmasının yalnızca mümkün değil, aynı zamanda zorunlu olduğunu kabul ederiz. Benim bütün istediğim, pek yakın bir zaman öncesinin tiplerinden birini herkesin gözü önüne daha açık olarak sermektir. Bu tip, henüz tükenmemiş kuşağın bir temsilcisidir. "Yeraltı" adını verdiğimiz bölümde bu kişi kendisini, düşüncelerini açıklamakta; sanki bununla toplumumuzda niçin bulunduğunu, bulunmasının neden kaçınılmaz olduğunu söylemek istemektedir. İkinci bölüm ise bu kişinin yaşamındaki birkaç olayı anlatan gerçek anılardır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler