Doğalgaz krizi çözüldü

Rusya ile Ukrayna arasındaki fiyat anlaşmazlığından kaynaklanan ve 20 gündür süren doğalgaz krizini çözen 10 yıl süreli anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesi rahat bir nefes aldı.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 08:04
Abone Ol google-news

Doğalgaz krizi Ukrayna ve Rusya Başbakanlarının yaptığı anlaşma ile çözüldü. Doğalgaz krizi, en çok Rus gazına büyük oranda bağımlı olan Slovakya, Bosna-Hersek, Makedonya, Macaristan ve Bulgaristan'ı etkiledi.

Kullandıkları doğalgazın önemli bir miktarını Rusya'dan alan Türkiye, Yunanistan, Romanya, Moldova, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Avusturya, İtalya, Almanya ve Fransa da krizin etkilerini önemli ölçüde hissetti.

Yeni yılın ilk gününde Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği gazı kesmesiyle başlayan kriz, bir hafta sonra Türkiye'ye de sıçradı. Aldığı gazın üçte biri kesilen Türkiye, daha önce alınan ek tedbirler sayesinde doğalgaz konusunda bir sıkıntı yaşamadı.

Doğalgaz krizinin çözümü için yapılan girişimlerde ''arabulucu'' olarak Türkiye de etkin rol alırken, Ukrayna ve Rusya'nın 12 Ocak'ta vardıkları anlaşma, sorunu çözmeye yetmedi. 20 gün süren kriz, hafta sonu Moskova'da yapılan zirvenin ardından imzalanan ikinci anlaşmayla çözüme kavuşmuş oldu.

Vanaların açılmasının ardından doğalgazın, Ukrayna'dan geçerek Avrupa'ya ulaşmasının ise yaklaşık 36 saati bulacağı belirtildi.

 

Ukrayna yüzde 20'lik indirimden memnun değil

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, ülkesi ile Rusya arasında varılan gaz anlaşmasının birçok olumlu noktasının olduğunu belirterek, "Ancak yüzde 20'lik indirimden çok minnettar olduğumu söyleyemeyeceğim" dedi.

Anlaşmada birçok olumlu noktanın olduğunu vurgulayan Korsunsky, anlaşmanın uzun vadeli, 10 yıllık bir anlaşma olduğunu kaydetti ve gaz tedariki için önemine işaret etti. Korsunsky ayrıca, anlaşma uyarınca doğalgazın belli bir pazar fiyatı üzerinden hesaplanmasının da önemli ve iyi olduğunu belirtti.

Korsunsky, bu anlaşmanın gelecekteki benzer olası krizleri önlemek amacıyla yapılmış gibi gözüktüğünü, çünkü gaz tedariki anlaşmalarının uzun vadeli olmasının fiyatlandırma için daha iyi olduğunu ve her yıl yeniden pazarlık yapma gerekliliğini ortadan kaldırdığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler