İzgaz'ın özelleştirilmesine tepkiler

Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Çınar Ulusoy, ''İZGAZ'ın özelleştirilmesinin yasal dayanağının bulunmamasının yanında, doğalgaz dağıtımı gibi kamusal bir hizmetin, kamu veya mahalli idarelerce yürütülmesi ve özelleştirilmemesi gerekirdi'' dedi.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 15:15
Abone Ol google-news

Makine Mühendisleri Odası ile bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan ''Özelleştirme Karşıtı Platform'' üyeleri, Fransız GDF Suez firmasına devir işlemleri yarına kadar tamamlanması planlanan Türkiye'nin üçüncü büyük gaz dağıtım şirketi İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (İZGAZ) önünde toplandı.

Burada açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Çınar Ulusoy, doğalgazın, niteliği gereği sınırlı ve kıt enerji kaynaklarından olduğunu belirterek, kişilerin bu kaynaktan ihtiyaçları doğrultusunda, eşit bir şekilde yararlandırılması gerektiğini söyledi.

Doğalgazın temini ve dağıtım şebekelerinin kamu idaresinin tasarrufu, gözetim ve denetimi altında bulundurulmasının bir zorunluluk olduğunu ileri süren Ulusoy, şöyle konuştu:

''İZGAZ'ın özelleştirilmesinin yasal dayanağının bulunmamasının yanında, doğalgaz dağıtımı gibi kamusal bir hizmetin, kamu veya mahalli idarelerce yürütülmesi ve özelleştirilmemesi gerekirdi. Doğalgaz iletim ve dağıtım altyapısı mutlaka idarenin mülkiyetinde olmalı ve özel mülkiyete konu yapılmamalıdır. Bu haliyle yapılan özelleştirme, diğer tüm menkul ve gayrimenkuller yanında, dağıtım altyapı tesislerinin mülkiyeti de devretmek demektir. Gaz dağıtım şebekelerinin mülkiyetlerinin dağıtım şirketlerine bırakılması, doğal bir tekel olan altyapının kamunun elinden çıkarılması, mülkiyetle ilgili düzenlemelerle de çelişki oluşturmaktadır. Mülkiyetin lisans sahibi doğalgaz dağıtım şirketlerine bırakılması, lisans süresi sonunda o şehirdeki dağıtım şebekesi sorununu da gündeme getirecektir.''

Kocaeli Özelleştirme Karşıtı Platformu olarak tüm özelleştirmelerin ''kamu kaynaklarını yağmalamak'' anlamına geldiğini dile getiren Ulusoy, İZGAZ'ın özelleştirilmesinden karlı çıkan tek tarafın, ihaleyi alan GDF Suez firması olduğunu kaydetti.
Çınar Ulusoy, İZGAZ'ın GDF Suez'e devriyle ilgili şu iddialarda bulundu:

''Çalışanlar işini kaybedecek, daha düşük ücretle işin niteliğine uygun olmayan eleman istihdam edilecek. Birim hizmet amortisman bedeli adı altında faturalara ilave ücretler getirilecek. Düşük kar getireceği düşünülen yerleşim alanlarına yatırım yapılmayacaktır. İZGAZ'ın devri ile Kocaeli halkı daha pahalı gaz, daha niteliksiz hizmet alacaktır.''

Grup, açıklamanın ardından işletme önünden ayrıldı. Polisin işletme dışında, zabıta ekiplerinin ise işletme içerisinde güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

Öte yandan, İZGAZ'ın devriyle ilgili GDF Suez ve Belediye yetkililerinin Antikkapı Restoranda toplantı yaptığı, devir işlemleriyle ilgili açıklamanın yarın yapılacağı öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler