"Demografik yapı değiştirilmeye çalışılıyor"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Suriye Temsilcisi Aydın Maruf Irak'ta 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada 18 vilayetin 14'ünde yapılacak yerel seçimlerden önce demografik yapının değiştirilmesine yönelik girişimler olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 11:02
Abone Ol google-news

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Suriye Temsilcisi Aydın Maruf, yaptığı açıklamada, "Kürt partilerinin, kayıtlı olmayan 100 bin Kürt seçmenin bulunduğunu iddia ederek, ilgili merciye dilekçe verdiklerini, taleplerinin onaylanması halinde Musul'da demografik yapının tamamen değişeceğini" söyledi.

"Aynı durumun 2005 yılında yapılan seçimlerde yaşandığını" kaydeden Maruf, "Kürtler, Kerkük'e kuzey Irak'tan yaklaşık 200 bin kişi getirdi. 'Bunların kayıtları yok' dediler. Irak Yüksek Komiserliği'nden 180 bin kişiye onay çıktı, seçime katıldılar. Niye Arapların, Türkmenlerin, Yezidilerin kayıt sorunu yok da Kürtlerin var? Şimdi aynı şeyi Musul'da da yapmak istiyorlar" diye konuştu.
 

Seçimde güvenlik

Seçim süresince asayişin kimin tarafından sağlanacağına ilişkin tartışmalara da değinen Maruf, "Seçimlerde Diyala, Musul ve Tuzhurmatu'nun güvenliğinin peşmergeler tarafından sağlanmasını istiyorlar, ancak bu bölgelerin kuzey Irak'la hiçbir alakası yok. Peşmergelerin orada seçim güvenliğini sağlaması için hiçbir yasal zemin yok, hatta bu yasaya aykırı. Güvenliği Irak polisi, askeri sağlayabilir" dedi.

Yerel seçimleri binlerce gözlemci ve 175 yabancı gazetecinin yanı sıra Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), AB ve BM'den temsilcilerin izleyeceğini anlatan Maruf, sözlerine şöyle devam etti:
"Gözlemcilerden ricamız, hassas ve etnik grup kavgası olan bölgelerde de seçimleri takip etmeleri. Türk sivil toplum örgütlerinin de seçimlere gözlemci olarak katılmasını isterdik, ancak şimdiye kadar yayımlanan gözlemci listelerinde Türkiye'den herhangi bir isim yok."
 

Bu seçimler bizim için başlangış noktasıdır

Seçimlerde bütün Türkmen gruplarının ITC'nin listesini desteklediğini hatırlatan Maruf, "Bazıları bu seçimlerin Türkmenler için son şans olduğunu iddia ediyor. Bu doğru değil. Bu seçimler bizim için başlangıç noktasıdır" diye konuştu.

Seçimlere katılımın en üst düzeyde olması için çalıştıklarını anlatan Maruf, "Türkmenlerin seçime katılmasının, Türkmenlerin kaderini değiştirebileceğini" vurguladı.

Bu çerçevede, yurt dışında yaşayan ve oy kullanabilecek durumda olan Türkmenlerin bir kısmının ITC'nin imkanları ile Irak'a gönderildiğini belirten Maruf, "Açık ve şaibesiz bir seçim olsun. Kim kazanırsa biz onu alkışlarız" dedi.

 

"Siyasi partiler arasındaki ilişki halkı da etkiliyor"

"Irak'taki siyasi partiler arasındaki ilişkilerin etnik grupların ve halkın birbiriyle ilişkisini etkilediğini" kaydeden Maruf, "Irak halkı, Saddam döneminde ve sonrasında çok sıkıntı çekti. Çok kayıp verildi. Zorunlu göçe maruz kalan insanlar var. Her gün 6-7 bomba patlıyordu, suikastlar yapılıyordu. Bilim adamları, akademisyenler, doktorlar hayatını kaybetti. Şimdi durum eskisine göre daha iyi ama Irak'ın toparlanması için zamana ihtiyaç var" diye konuştu.

Ülke kaynaklarının ülkenin düzelmesi için yeterli olduğunu belirten Maruf, "Aslında Irak halkı, Irak'ın parçalanmasını istemiyor. Bir insan dünyaya geldiğinde hangi haklarla doğmuşsa biz de aynı haklarla yaşamayı istiyoruz" dedi.

Irak'taki Türkmenlerin, Türkiye'nin ve Türk sivil toplum örgütlerinin desteğine büyük ihtiyacı bulunduğunu belirten Maruf, bir Türk akademisyen, yetkili veya sivil toplum örgütü temsilcisinin Türkmenlerden bahsettiğinde, bunun Türkmenlere moral verdiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler