Hukuk muhakemeleri kanunu değişiyor...

TBMM Adalet Komisyonu'nda, yargılamanın doğru, hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak için hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesine başlandı.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 11:51
Abone Ol google-news

Hukuk muhakemeleri kanunu değişiyor. AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonu'nda, tasarı, alt komisyon raporu üzerinden görüşüldü.

Tasarı ve tasarının komisyonda görüşme şekli hakkında bilgi veren Başkan İyimaya, 14 Mayıs 2008'te ele aldıkları tasarıyı, alt komisyona havale ettiklerini söyledi. İyimaya, 4-5 aylık süre sonunda esas komisyona gelen tasarı üzerinde, önergelerle bazı değişikliklere gideceklerini kaydederek, bu değişiklikler hakkında bilgi verdi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarının, en az Borçlar Kanunu Tasarısı kadar önemli olduğunu belirtti. ''İşin esası önemlidir, usulü önemli değildir'' anlayışının çok yanlış olduğunu dile getiren Öztürk, yargılamada, usulün de önemli olduğuna işaret etti. Öztürk, ''Usule uyulmadığı zaman neler olduğunu, Ergenekon diye tanımlanan davada görüyoruz'' dedi.

CHP'li Öztürk, geciken adaletin adalet olmaktan çıkacağını belirterek, yargılamada keyfiliğin de önlenmesi gerektiğini bildirdi. ''4 ayda bir dava günü verilebiliyorsa, düşünmek lazım'' diyen Öztürk, kanun yaparken, insanların haklarını kolayca elde edebilecekleri düzenlemelerin ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Ali Rıza Öztürk, ''Hukuktaki keyfiliği yok etmediğimiz zaman, esasını yok etmiş oluruz. Yargılamayı yapacak hakimlerin keyfiliğini ortadan kaldıracak düzenlemeleri bu tasarıya koymalıyız'' diye konuştu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de adil yargılanma hakkının, yargılananlara verilmesi gerektiğine işaret ederek, adil yargılanma için de yargılamanın hızlı ve hukuka uygun olması gerektiğini belirtti.
 

Alt komisyon çalışmalarına eleştiri

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise alt komisyon çalışmalarını eleştirdi.
Alt komisyonun, esas komisyonun tasarıyı kendisine neden gönderdiğine bakmadan, tasarıyı ele aldığını söyleyen Ünlütepe, ''Tasarı, 25 kişilik esas komisyon yerine, 4-5 kişilik, uzman kişilerden oluşan alt komisyonda daha detaylıca incelenebilirdi. Ancak, bu yapılmadı. Alt komisyonda detaylıca incelenmeden üst komisyona gönderildi. Detaylıca incelenmediği halde, raporu vermek için 4-5 ay beklendi. Niye bu kadar beklendiğini anlamak da mümkün değil?'' diye konuştu.

''Yargı pahalıdır, yargılamayı ucuzlatacak, kısaltacak bir düzenlemeye ihtiyaç var'' diyen Ünlütepe, geçmişte baktığı bir davanın 25 yıl sürdüğünü ifade etti ve ''25 yılda bir hukuki sonuca gidiyorsanız, o dava adil yargılanma olamaz'' dedi.

Alt komisyon çalışmalarıyla ilgili eleştiriler üzerine söz alan AKPDüzce Milletvekili Celal Erbay, eleştirilere katılmadığını ifade etti. Erbay, ''Biz bu tasarıyı 2 ay önce verseydik görüşebilecek miydik? Hayır. Çünkü, o zaman Borçlar Kanunu Tasarısını görüşüyorduk'' dedi.
 

Sulh Hukuk Mahkemeleri uzmanlaştırmak

Tasarının Adalet Bakanlığındaki hazırlık çalışmalarına katılan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, düzenlemeyi yaparken, bir çok ülkenin bu konudaki çalışmasından yararlandıklarını söyledi.

Sulh hukuk mahkemelerinin günümüzde uzman mahkemeler haline geldiğini ifade eden Pekcanıtez, ''Yaptığımız çalışmayla, bu mahkemeleri daha da uzman mahkemeler haline getirmeye çalıştık'' dedi.

Prof. Dr. Pekcanıtaz, Adalet Bakanlığı'nın, tasarının, bakanlıktaki hazırlık çalışmasını yapacak komisyona üye göndermeleri için bütün üniversitelere yazı yazdığını, ancak dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörünün, üniversiteden komisyona üye göndermediğini ifade ederek, İstanbul Üniversitesinden bazı öğretim üyelerinin, komisyon çalışmalarına katılmadıkları halde ''bilimsel kıskançlık'' yaparak, komisyon çalışmalarını haksız yere eleştirdiklerini kaydetti.
Komisyon çalışmalarına, öğleden sonra devam edilmek üzere ara verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler