Çorum'da köyler su altında kaldı

Çorum'da hidroelektrik santralinin de kurulduğu Obruk Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla bazı köyler su altında kaldı. Su altında kalan köylerin başka yerlere taşınacak.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 13:03
Abone Ol google-news

Kızılırmak Nehri'nde yapımına 1996'da başlanan ve yaklaşık 1 milyar TL'ye mal olan Obruk barajında, gelecek aydan itibaren enerji üretilebilecek.

Yıllık 202 MW kurulu gücü bulunan barajda enerji üretimi için son hazırlıklar yapılırken, baraj gölündeki su seviyesi de her geçen gün artıyor. Dodurga ve Oğuzlar ilçelerinin yakınlarında kurulan barajın suyu, İskilip ilçesi yakınlarına kadar ulaştı. Çorum-İskilip kara yolunun 40. kilometresinde bulunan Kızılırmak Köprüsü'nün ayakları ve çevresi de sular altında kaldı.

İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz, su altında kalacak köylerin başka bir yere taşınacağını söyledi. Köylerin kurulacağı yerlerin belirlendiğini ifade eden Yılmaz, en kısa sürede tapu ve altyapı çalışmalarını tamamlayarak köylülerin yeni evlerini yapmaya başlayacağını bildirdi.


Baraj Havzası'ndaki köyler su altında kaldı

Tam dolduğunda 661 milyon metreküp su depolanacak olan Obruk Barajı, çevresindeki köyleri de su altında bırakmaya başladı. Oğuzlar, İskilip ve merkeze bağlı Karaburun, Salur, Yalakçay, Tozluburun, Aşağıçeltek ve Karlık köylerinde daha önce istimlak edilen ve üzerinde köylülere ait yerleşim alanları bulunan araziler su altında kaldı.

Baraj suyunun ulaştığı İskilip'e bağlı Karaburun köyünde de yurttaşlar taşınmaya başladı. Baraj tam dolduğunda yarısı su altında kalacak olan Karaburun'da köy camisi, köy çeşmesi ile çok sayıda ev ve ahır su içinde kaldı.

Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin açılışı, DSİ'nin yurdun değişik yerlerinde yaptırdığı baraj ve enerji tesisleriyle, 17 Ocak'ta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'den telekonferansla katıldığı törenle yapılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler