Dünya İsrail'den açıklama bekliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze'de BM binalarını hedef alan İsrail saldırılarıyla ilgili olarak İsrailli makamlardan açıklama beklediğini söyledi. İngiltere'nin tepkisi ise İsrail'in fosfor bombası kullanıp kullanmadığına ilişkindi. İngiltere, Gazze'de fosfor bombası kullanımının soruşturulmasını istedi.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 22:07
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un  siyasal işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, BM Güvenlik Konseyi'nde, Ortadoğu'dan bugün dönen, ancak hastalanan genel sekreter adına Ortadoğu ziyaretiyle ilgili konuşma yaptı.

Toplantıya, halsiz olduğu görülen genel sekreter Ban da katıldı ve toplantının başında kısık bir sesle, konuşmayı kendi yapamadığı için konsey üyelerinden özür diledi. Pascoe tarafından okunan konuşmasında Ban, hem Gazze'de hem de İsrail'in güneyinde bulunan Sderot'ta sivillerin yaşadıklarını gördüğünü anlattı.

Tarafların, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısında bulunulan 1860 sayılı kararına uymaları için Mısır, Ürdün, İsrail, Filistin, Türkiye, Lübnan, Suriye ve Kuveyt'i ziyaret ettiğini ve liderlerle görüştüğünü belirten Ban, başta Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek olmak üzere ve diğer tüm bölge liderlerine, ateşkesin sağlanması yönünde gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti.

Ban, kırılgan da olsa bir ateşkesin sağlandığını ve bugün İsrail birliklerinin Gazze'den çekildiğini belirtirken, ateşkesin kalıcı duruma gelmesi gerektiğini, bu yönde bölge ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi, Arap Birliği ve Ortadoğu Dörtlüsü'nün diplomatik çabalarının sürmesi gerektiğini kaydetti.

Bu kapsamda Gazze'de silah kaçakçılığının durması ve sınır geçişlerinin açılması gerektiğini vurgulayan Ban, yeniden yapılanma ve insani yardım kapsamında BM'nin, başta sorunun tarafları olmak üzere Mısır, diğer Arap ülkeleri, Avrupa Komisyonu, Dünya Bankası, Norveç, Türkiye ve Ortadoğu Dörtlüs ile temasta olduklarını bildirdi. BM Genel Sekreteri, ABD'nin yeni başkanı ve yeni ekibinden Ortadoğu'da barış konusuna öncelik vermesini istemeyi sürdüreceğini de dile getirdi.

Gazze'de gördüklerinden derin üzüntü duyduğunu belirten Ban, Gazze'deki insanların Hamas'ın sorumsuz ve kabul edilemez hareketleriyle İsrail'in ablukası ve aşırı güç kullanımı arasında kaldıklarını, ancak BM'nin hiçbir zaman onları terketmeyeceğini, BM'nin Gazze'ye insani yardım göndermeyi ve yeniden inşa çalışmalarını sürdüreceğini anlattı.
Ban, insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes ile BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Robert Serry'nin yarın Gazze'yi ziyaret edeceklerini ve BM'nin 10 gün içinde Gazze için uluslararası yardım başvurusunda bulunacağını açıkladı.

Ban, bu çerçevede her türlü koşulda uluslararası insan hakları ve insani hukuka uyulması gerektiğini, Gazze'de BM'ye yapılan saldırılarla ilgili olarak da öncelikle BM'yi orada temsil eden personelinden gurur duyduğunu, BM personelinin çatışma süresince korkusuzca ve kahramanca görev yaptıklarını vurguladı.

Gazze'de BM merkez binasına yönelik saldırının kendisinin İsrail'de bulunduğu sırada düzenlendiğini ve bu saldırıyı İsrail nezdinde şiddetle protesto ettiğini hatırlatan Ban, ancak 2 gün sonra BM okuluna başka bir saldırı olduğunu ve bombardımanda 2 çocuğun öldüğünü söyledi.

Saldırıların soruşturulmasını istediğini ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in kendisine soruşturma sonucunda bilgi vereceği yönünde söz verdiğini belirten Ban, ''BM'ye yapılan her saldırı hakkında onlardan açıklama ve sorumlularının hesap vermelerinin sağlanmasını bekliyorum'' diye konuştu.

Ban, Filistinliler'in kendi aralarında uzlaşmaları gerektiğini de belirterek, Filistinliler'e bu çağrıyı bugün buradan yeniden yaptığını bildirdi. Ban, geniş çerçevede sorunun kaynağında Arap-İsrail sorununun yattığını ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini kaydederek, Filistin ve İsrail'in yanyana barış içinde 2 ayrı devlet olarak varolmaları gerektiğini ve bu yönde siyasal iradeye ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi. Konsey, daha sonra danışma toplantıları için basına kapalı oturumuna geçti.

 

İngiltere, İsrail'in Gazze'de fosfor kullanımının soruşturulmasını istedi

İngiltere, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 27 Aralık 2008'de başlayıp 17 Ocak 2009'da sona eren saldırısı sırasında fosfor bombası kullanıp kullanmadığının soruşturulmasını istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika dairesinden Mark Malloch-Brown, Lordlar Kamarasında yaptığı konuşmada, bu konuda emin olmak gerektiğini belirtti ve basında çıkan haberlerin ötesinde, olan bitenlerin kesin biçimde öğrenilmesi için soruşturma yapılmasını istedi.

Malloch-Brown, ''Dolayısıyla bu konuda bağımsız uluslararası bir soruşturma açılması için sarf edilen çabaları bütünüyle destekleyeceğiz'' ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri'nin eski yardımcılarından Malloch-Brown, fosfor bombası kullanımının ''bazı durumlarda meşru bir savaş silahı'' sayıldığını ve birliklerin ilerlemesini engellemek için bir duman yaratmak için bu silahın kullanılmasının meşru olduğunu söyledi ve ''ancak bu silah Gazze'de sivilleri yakmak için kullanılmış gibi görünüyor'' dedi.

Haaretz gazetesi, dün İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde fosfor bombası kullanımı ihtimaliyle ilgili iç soruşturma yürüttüğünü yazmış, Albay Şai Alkalai'nin soruşturmanın başına getirildiğini açıklamıştı. Ordu sözcüsü ise, resmi bir soruşturma başlatıldığını yalanlamıştı.

Haaretz'deki haberde, ordunun biri az miktarda diğeri ise yoğun fosfor içeren iki tip mermi kullandığı, ikinci tipten 20 kadar merminin de Beyt Lahhiya'daki mahallelere atıldığı belirtilmişti. Bu tip bomba, çok ciddi yanıklara neden oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler