Ergenekon'da son dalga

Ergenekon soruşturmasının 11. dalgası Avrasya TV ile Türk Metal-İş Sendikası'nda yapılan aramalarla sabah 05:00'da başladı. Polis aramalarda çok sayıda dökümana el koydu. 30'a yakın kişinin gözaltına alındığı operasyonda, aralarında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve araştırmacı Erhan Göksel'in de bulunduğu Ankara'da gözaltına alınanlar, Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli uçağıyla İstanbul'a getirildi.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 06:44
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturmasının 11. dalgası bu sabahtan itibaren başladı. Ankara'da; Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, yine Türk Metal'in Genel Başkan Yardımcısı Ferruh Kavlak ve Genel Sekreteri Muharrem Aslı Yüce, VERSO araştırma şirketi sahibi Erhan Göksel, gazeteci Ünal İnanç ve Türkmen Cephesi yetkilisi Savaş Avcı'nın da gözaltına alındı. Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek ve gazeteci Ünal İnanç'ın evi ve işyeri de arandı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sabah saatlerinde gözaltına alınanların sağlık kontrollerinin ardından kimlik tespitleri yapıldı. İşlemlerinin tamamlanmasından sonra Özel Harekat Şube Müdürlüğüne ait bir minibüse bindirilen Özbek ve beraberindekiler, saat 17.00'deki uçakla İstanbul'a getirildi.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Antalya'da gözaltına alınan Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli emniyet amiri ile polis memuru, İstanbul'a getirildi. Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanı'na getirilen Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli Emniyet Amiri S.K. ve polis memuru F.S, polisler eşliğinde iç hatlar geliş katına alındı.

Emniyet amiri ve polis memuru, buradaki işlemin ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli 3 polis memuru toplam 11 kişi uçakla İstanbul'a getirildikten sonra önce sağlık kontrolünden geçirildi. Bu kişiler daha sonra Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesine getirildi.

 

Özbek emniyete götürüldü

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, arama yapılan evinden alınarak emniyete götürüldü. Özbek, ardından adli tıpta muayenesi yapıldıktan sonra İstanbul'a nakledildi.

Sabah saatlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerince evinde arama yapılmaya başlanan Özbek, aramaların tamamlanmasının ardından, evinden alınarak sivil plakalı bir polis aracına bindirilerek emniyete götürüldü.

Mustafa Özbek, gazetecilerin soruları üzerine, ''Ergenekon'dan tutuklanıyoruz. Bunlar hukuk devletinin olmadığını gösteriyor'' dedi. Özbek, ''Bir sendikacı olarak Ergenekon ile ne bağlantınız var?'' şeklindeki soruya da ''Hukuksuzluk'' yanıtını verdi.

Mustafa Özbek evinden çıkarılırken, evin önünde bekleyen sendika üyesi işçiler, Özbek'e destek gösterisinde bulundular.

Polis, yapılan arama sonucu bazı video kasetlere ve dokümanlara da el koydu.
Türk Metal sendikasına üye işçiler Özbek'in evinin önünde, ''Özbek seninle ölüme gideriz'', ''Biz hepimiz Özbek'iz'' 'Özbek'e uzanan eller kırılsın'', ''Özbek nerede biz oradayız'', ''Vur de vuralım, öl de ölelim'', ''Özbek babamız, sendika yuvamız'', ''Türküz, Türkçüyüz, Atatürkçüyüz'', ''Sendikaya uzanan eller kırılsın'', ''Özbek ne derse biz onu yaparız'' şeklinde sloganlar atan göstericiler, ıslık ve alkışlarla aramaları ve gözaltılarını protesto etti.

 

Erhan Göksel sağlık kontrolünden geçirildi

Ankara'da gözaltına alınan araştırmacı Erhan Göksel, sağlık kontrolünden geçirildi.
Sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Göksel, adliyeden ayrılışı sırasında basın mensuplarının ''Niçin gözaltına alındınız?'' sorusuna ''Bir yıl önce Ergenekon ile ilgili verdiğim röportajı okuyun'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Son olarak 11. dalga olmayacak demiştiniz?'' sorusuna ise ''Ben tam tersine peş peşe davalar geliyor dedim. Benim en büyük düşmanımın da Ramazan Akyürek olduğunu söyledim. Unutmayın. Okuyun biraz işinizi yapın arkadaşlar'' diye yanıt verdi.

Göksel, ''Ergenekon örgütüne üye olmakla mı suçlanıyorsunuz?'' sorusu üzerine de ''Hayır böyle suçlamıyorlar. İfademe başvurmak istiyorlar'' diye konuştu. Bir gazetecinin ''neden gözaltına alındınız?'' sorusunu ise Göksel, ''Onu tam bilmiyorum'' diye cevapladı.

 

Avrasya TV'de inceleme

Güvenlik kuvvetlerinin, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla Avrasya TV (ART TV) ile Türk Metal-İş Sendikası'nda arama yapmaya başladığı bazı kişileri gözaltına aldığı, çok sayıda dökümana da el koyduğu bildirildi. Türk Metal Sendikası'nda arama yapan polis, Türk Metal Sendikası Genel Merkezi'nin yapı planını istedi.

Avrasya TV'de tüm çalışanların kimlikleri toplandı. Polis bilgisayar ve tüm dokümanları inceliyor. Kanal çalışanları binaya alınmıyor. Sabah saatlerinde Avrasya TV'ye gelen terörle mücadele ekipleri yaklaşık iki saattir ayrıntılı olarak büroda bulunan bilgisayar ve tüm dokümanları inceledi.

Yaklaşık 5 saattir devam eden ve yönetim katında başlayan aramaların, tüm katlara yayıldığı belirtildi.

Televizyonun gündüz ekibinden bazı isimler kimlik kontrolü yapılarak binaya alınırken, aramalarda televizyonda bulunan bilgisayarların hard disklerinin birer kopyasının alındığı bildirildi.

Avrasya TV'de operasyona ilişkin yayın yapılmasına izin verilmezken, Savcılıktan alınan izin doğrultusunda, yayın yapabilmek amacı ile bahçeye bir canlı yayın aracının hazırlandığı görüldü.

Öte yandan, gazetecilerin ve emniyet ekiplerinin yanı sıra televizyon binasının önünde vatandaşlar da kalabalık oluşturdu. Yoldan geçen özel arabalar da zaman zaman çaldıkları kornalarla söz konusu aramaları protesto ediyor.

 

Türk Metal Sendikası'ndaki arama sona erdi

Ergenekon Soruşturması'nın 11. dalgası kapsamında sabah erken saatlerinden bu yana güvenlik güçleri tarafından Türk Metal Sendikası Genel Merkezi'nde yapılan arama sona erdi. Sendika Genel Sekreteri Mehmet Soyupek, ''Cumhuriyet'in kuruluş felsefesini benimseyen, ülkemizin bağımsızlığını savunan kişi ve kurumları sindirmeye yönelik olduğu anlaşılan bu olayı esefle kınıyoruz'' dedi.


13 ilde arama

Ergenekon soruşturmasının yeni dalgası kapsamında yapılan operasyon, Ankara, İstanbul, Antalya, Elazığ, Iğdır, Şanlıurfa, Şırnak, Maraş, Hakkari, Tokat, Hatay, Siirt, Bursa olmak üzere toplam 13 ilde sürdürülüyor. Operasyon kapsamında, 30'a yakın kişinin gözaltına aldığı belirtiliyor.

 

Şirinoğlu araştırma merkezi aranıyor

Ergenekon soruşturması kapsamında, Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde arama başlatıldı.

Batıkent'teki merkeze gelen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polislerinin, sabah saatlerinde arama çalışmalarına başladığı öğrenildi.

 

Gazeteci İnanç'ın evindeki arama sona erdi

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci Ünal İnanç'ın evinde yapılan arama sona erdi. İnanç'ın Batıkent'teki evindeki arama yaklaşık 10 saat sürdü.

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, evin içindeki aramaların yanı sıra bahçedeki dolaplarda ve köpek kulübesinde de arama yaptı. Arama çalışmalarının ekipteki bir polis tarafından kamerayla kaydedildiği gözlendi. Bu sırada komşulardan bazılarının evlerinin balkonlarına Türk bayrakları ve Atatürk posterleri astıkları görüldü. Polis, saat 17.30'de sona eren aramanın ardından içinde çeşitli doküman ve belgeler bulunan 5 koliyi araçlara yükleyerek götürdü.

 

İl il operasyonlar:

İSTANBUL: Koruma Şube Müdürlüğü'nde polis memuru Kenan Temur, Jandarma Teğmen Onur Özdemir,  Jandarma Teğmen Cihan Arık, gazeteci Ünal İnanç.

ANKARA: Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve VERSO araştırma şirketi sahibi Erhan Göksel'in adı ile Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Mecit Hazır ve Pevrul Kavlak, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Muharrem Aslıyüce ve Süleyman Erdinç ve Türkmeneli Derneği Başkanı Savaş Avcı.

İZMİR: Şırnak'ta görevli olan ve izinli olarak İzmir Foça'da bulunan bir teğmen.

BURSA: Şırnak'ta gözaltına alınan üsteğmenin Bursa'nın İznik ilçesinde annesine ait olan evde polis ekiplerince yapılan arama.

ANTALYA: Bir emniyet amiri Servet Kaynak ve polis memuru Fahri Süslü.

ISPARTA: Eğirdir'deki Dağ ve Komando Okulu'nda görevli bir albayın evi arandı. Uluborlu Jandarma Komutanı Astsubay Başçavuş Hüseyin Çoban ise aranıyor.

KAHRAMANMARAŞ: Özel Harekat Şubesi'nde görevli 3 polis.

TOKAT: Özel Harekat'ta görev yapan Murat Çavdar.

HATAY: Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli bir komiser ve iki polis memuru.

ŞIRNAK: 3’ü asker 1’i polis olmak üzere 4 güvenlik görevlisi gözaltına alındı.

IĞDIR: Özel Harekat Dairesi'nde görevli bir polis.

ELAZIĞ: Özel Harekat Şube Müdürü Ayhan Atabek.

SİVAS: Sivas'ta 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan biri Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Feridun Hürmüzlü

HAKKARİ: Hakkari merkez ve Yüksekova İlçesi'nde 2 kişi.

VAN: Başkale'de 1 özel harekatçı.

SİİRT: Bir astsubay
.

 

Özbek'in ailesinin açıklaması

Türk Metal-İş Sendikası Başkanı ve Avrasya TV'nin sahibi Mustafa Özbek'in oğlu Haydar Özbek gözaltılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özbek'in, operasyon haberini saat 05:00'da aldığını ifade etmesi dikkat çekti. Özbek, "Her zaman alıştığımız hoş olamayan Ergenekon manzaraları. Dinci basın, dincü gazeteler sonunda muratlarına erdiler.
Oprasyondan sabah 05:00'da haberim oldu.
Türkiye'de Türk olmanın suç olduğu bir dönem yaşıyoruz. Yakında Nejat Uygur'u da tutuklarlarsa şaşırmayın " dedi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in eşi Bedriye Özbek, ''Eşim Allah'ın izniyle, alnının akıyla geri gelecek. Herhangi kötü bir şeyi yok'' dedi.

Mustafa Özbek'in 72 yaşındaki eşi Bedriye Özbek, arama yapılan Beysukent'teki evlerinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özbek, polis ekiplerinin saat 07.20'de geldiklerini ve böyle bir durumu beklediklerini söyledi.

Evin hemen hemen her yerinin arandığını anlatan Özbek, eşinin, vatanını ve milletini seven, Türk milliyetçisi bir kişi olduğunu belirtti. Eşinin gözaltına alınırken, ''Allah'ın izniyle geri geleceğim'' dediğini kaydeden Özbek, ''Eşim Allah'ın izniyle, alnının akıyla geri gelecek. Herhangi kötü bir şeyi yok'' diye konuştu.

Bu arada aile üyelerinden alınan bilgiye göre, evdeki aramalara yaklaşık 20 polis katıldı. Polisin olumsuz herhangi bir tutumunun olmadığı belirtilirken, aramalar sonunda henüz kullanılmamış bir dizüstü bilgisayar, Mustafa Özbek'in kullandığı cep telefonu, Özbek'in katıldığı toplantı ve mitinglerden görüntülerin yer aldığı video kasetlere el konulduğu ifade edildi.

 

Üçlü zirve ertelendi

Ergenekon kapsamında yapılan 11. dalga operasyonu nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in işçi ve işveren Sendikaları başkanlarıyla yapacağı, İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinin bir araya gelerek küresel gelişmeler karşısında çalışma hayatını değerlendirecekleri "Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı" ertelendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun Ergenekon soruşturması kapsamında bu sabah yaşanan gelişmeler nedeniyle toplantının ertelenmesini istediğini, Hak-İş Başkanı Salim Uslu'nun da rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamayacağını bildirdiğini ifade ederek toplantının 28 Ocak Çarşamba gününe ertelendiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler