Valiler toplantısı düzenlendi

İçişleri Bakanlığı'nda Valiler Toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada "demokratım diyen ülkelerden evvellah çok öndeyiz" dedi ve ülke genelinde seçimlerin huzur ve sükunet içerisinde yapılması için her türlü tedbiri ilgili makamların aldığını iddia etti.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 12:35
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanlığında düzenlenen Valiler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 29 Mart'ta yerel seçimlere gidileceğini hatırlattı.

Erdoğan, yeni bir demokrasi sınavının başarıyla geçilmesini temenni ederek, Türkiye'nin bu konuda çok ciddi mesafeler alan bir ülke olduğunu iddia etti. Erdoğan, ''Yani çok demokratım diyen ülkelerden evvelallah çok öndeyiz. Özellikle seçimler noktasında çok öndeyiz. İstiyoruz ki daha ileri bir konuma gelelim'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, seçimlerle ilgili çalışmaların Yüksek Seçim Kurulu tarafından yürütüldüğünü anımsatarak, şunları kaydetti: ''Ağırlıklı olarak Yüksek Seçim Kurulu'nda ancak mülki ve idari amirlerin öncelikli görevi seçim güvenliğini sağlamaktır. Sıkıntısız bir seçim süreci yaşanmasını sağlamaktır. Ülke genelinde seçimlerin huzur ve sükunet içerisinde yapılması için her türlü tedbiri ilgili makamlarımız alıyor. Bu noktada valilerimizin ve emniyet müdürlerimizin de tam bir hassasiyet içerisinde olmalarını önemle rica ediyorum." dedi.

Erdoğan,''Yıllar boyunca bürokrasi ile halk arasındaki makas açılmış ve bürokrasi kendisini halkın çok çok üzerinde görmeye başlamış, halk da bürokrasiyi ulaşılamaz bir makam olarak algılamaya başlamıştır'' dedi.

Erdoğan, İçişleri Bakanlığında düzenlen İl Valiler Toplantısı'nda yeni atanan valilere görev yerlerinde başarılar diledi.

''81 ilin en yüksek mülki idare amirleri olarak omuzlarınızda ağır sorumluluk taşıyorsunuz'' diyen Başbakan Erdoğan, valilere şöyle seslendi: ''Şehirlerimizin her türlü sorunuyla baş etmek, şehirlerimizi mamur hale getirmek için büyük özveriyle çalışıyorsunuz. Özellikle son yıllarda şehirlerimizin geçmişte ziyadesiyle ihmal edilmiş meselelerini telafi etmek için yoğun mesai içinde olduğunuzu da biliyoruz. Son dönemde şehirlerimiz çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve değişiyor. Şehirlerimizin kalkınması, temel sorunlarını aşması, yaşam standartlarını yükseltmesi için her alanda önemli gelişmelere şahit oluyoruz. Şehirlerimiz arasındaki gelişmişlik farkı giderek azalıyor. Marka şehirlerimizin sayısı giderek artıyor, şehirlerimizin imkan ve potansiyeli harekete geçiriliyor.''

 

Terörle mücadeleye devam ediliyor

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terörle mücadelenin bütün boyutlarıyla koordinesi için yeni bir yapı oluşturulmasıyla ilgili bakanlığındaki çalışmanın tamamlandığını bildirdi.

Atalay, İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen Valiler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin milli birlik ve bütünlüğüne, huzur ve güven ortamına, ekonomik ve sosyal gelişmesine kasteden bölücü terörle mücadeleye siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla en üst düzeyde kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

Atalay, ''Güvenlik alanında yürüttüğümüz projeli çalışmalarımızla kapkaç, hırsızlık gibi, asayiş ve sokak suçları başta olmak üzere tüm suçlarda ciddi bir düşme sağlanmış, her türlü çeteyle mücadelede önemli başarılar elde edilmiştir'' dedi.

Türk hukukunda il genel idaresinin başının vali, ilçe genel idaresinin başının kaymakam olduğunu hatırlatan Atalay, bu yönüyle kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesini sağlayan, il ve ilçenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını düzenleyen vali ve kaymakamların ''kamu yönetiminin taşradaki itici gücü ve lokomotifi'' olduklarını belirtti.

Atalay, Başbakan Erdoğan'a hitaben, ''Bugün bu toplantımızda hem kendi çalışmalarımızı planlarken hem de sizin talimatlarınızı alacağız ve sizin bize vereceğiniz talimatları hem Bakanlık olarak hem valilerimiz olarak çok önemli görüyoruz'' diye konuştu. İki gün sürecek olan toplantının ilk gününü Bakanlık olarak kendilerinin değerlendireceğini ifade eden Atalay, bugün açılıştan sonra valilerle uzun bir toplantı yapacaklarını kaydetti. Atalay, ''Bizim valilerimize söylemek istediklerimiz var, onları dinleyeceğiz, onların bize söylemek istedikleri varsa sorular varsa cevaplayacağız'' dedi.



Cezaevlerinin dış güvenliği

Başbakan Erdoğan'a hitap eden Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:
''Bu arada bir hususu bilginize sunmak ve desteğinizi almak istiyoruz. Jandarmamızla ilgili bir konu. Şu anda cezaevlerimizin dış güvenliği jandarma tarafından sağlanmaktadır. Biz 2008 yılı başında bir karar vermiştik. Adalet Bakanlığımız ile de bu konuyu görüşmüştük. Zatıalinize arz edilmişti ve uygun bulmuştunuz. Adalet Bakanlığına ait olan cezaevlerinin dış güvenliğinin de Adalet Bakanlığına devri konusunda bir tasarı hazırlanmıştı. Bu tasarı şu anda TBMM'dedir. Bunun çabuklaştırılması bizim dileğimizdir. Çünkü burada yaklaşık 15 bin civarında jandarma tasarrufumuz olacak. Bunu diğer alanlarda değerlendireceğiz.''
 

Terör zararlarının tazmini

Terörden kaynaklanan zararların tazmini konusundaki çalışmaların devam ettiğini dile getiren Atalay, Hükümet olarak 2004 yılında 5233 sayılı yasayı çıkardıklarını hatırlatarak, bu yasa çerçevesinde terörden zarar gören yurttaşları zararlarının hızlı bir şekilde karşılanmaya çalışıldığını söyledi.

Bu çerçevede terörden zarar görenlere 769 milyon TL ödeme yapıldığını ve 352 milyon TL ödenmesi gereken borç bulunduğunu belirten Atalay, 2009 bütçesine de bu konuda ödenek konulduğunu, ancak süreç içerisinde bu konuya yine ödenek aktarılmasını talep edeceklerini bildirdi.

 

Yerel yönetimler

Hükümetleri döneminde belediyecilikte yapılan reform niteliğindeki düzenlemelerin yerel yönetimleri güçlendirdiğine dikkati çeken Atalay, mahalli müşterek hizmetlerin büyük kısmının yerel yönetimlere devredildiğini söyledi.

Hükümet Programı'nda ve Eylem Planı'nda yer alan yerel yönetimlere görevleriyle orantılı kaynak sağlanması konusunda da önemli bir adım atıldığını vurgulayan Atalay, 5779 Sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçeden Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki Kanun ile il özel idarelerinin gelirlerinin yüzde 65 arttırıldığını bildirdi.

 

İçme suyu

İçme suyunun sağlıklı, kesintisiz ve standartlara uygun bir şekilde sunulmasının bir hükümet politikası olduğunu ifade eden Atalay, bu konunun titizlikle takip edildiğini dile getirdi.

Bakanlar Kurulu'nun bu konuda İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı ve Çevre ve Orman Bakanı'na talimat verdiğini hatırlatan Atalay, bu konuda organize olduklarını ve diğer iki bakanın görüşlerini de alarak valilere genelge gönderdiğini söyledi.

Atalay, ''Suyla ilgili konular Belediye Başkanlarımızın görevidir. Ama bu vatandaşlarımızın sağlığıyla çok yakın ilgili bir konudur. Valilerimiz de bu konuyu yakından denetleyeceklerdir'' dedi.


Seçim güvenliği

Bugünkü valiler toplantısında ve yarın emniyet müdürleri ile yapılacak toplantıda seçim güvenliği üzerinde de duracaklarını belirten Atalay, valilere seslenerek, ''Yaklaşan genel seçimlerin ülkemizin her köşesinde huzur ve güven içerisinde, tartışmasız, nizasız yapılmasını sağlamak için şimdiden tedbirleri almaya başlayınız'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler