Benimle sanat oynar mısın?

Bienalin küratörü Mustafa Horasan, "Benimle oynar mısın?" sorusu çevresinde biçimlendirdiği bienalin konseptini şu sözlerle açıklıyor: "Sanat yapma eylemini büyük bir oyun alanına çevirip özgürce eğlenmek ve çocukların sanat yapıtlarına bakışlarındaki prototipleşmeyi kırarak içlerindeki yaratıcılığı, enerjiyi ortaya çıkarmak."

Yayınlanma: 20.08.2012 - 06:50
Abone Ol google-news

Çanakkale’de ocak ayından beri çocuklar sanatla oyun oynuyor. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, Mavitay Çocukların Kültür Evi ve Çanakkale Belediyesi öncülüğünde; yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kurum ve kişiyle ortaklık kurularak 2012 yılı boyunca devam ediyor.

2010 yılında 2. Uluslararası Çanakkale Bienali sırasında çocukların önerisiyle ilk defa gerçekleştirilen “Arkadaşım Bienal” projesi esnasında, atölyeye katılan çocuklardan birinin önerisiyle ortaya atılan slogan, şimdi bu projenin ismi.

Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali’nin ocak ayında başlayan atölye çalışmaları ekim ayı sonunda bitiyor. Sergi ise 17 Kasım - 16 Aralık tarihleri arasında yapılacak.

Bienalin küratörü Mustafa Horasan, “Benimle oynar mısın” sorusu etrafında şekillendirdiği bienalin konseptini şu sözlerle açıklıyor: “Arkadaşım Bienal’in amacı; sanat yapma eylemini büyük bir oyun alanına çevirip özgürce eğlenmek ve çocuklarımızı biraz daha hayatın farklı alanlarına yönlendirmek, onların sanat yapıtlarına bakışlarındaki prototipleşmeyi kırarak içlerindeki yaratıcılığı, enerjiyi ortaya çıkarmak.”

Bugüne kadar atölye çalışmalarına birçok sanatçı katıldı: Simla Sunay, Antonio Cosentino, İnci Furni, Barış Sarıbaş, Mustafa Horasan, Saadet Sorgunlu ve Çekül Vakfı eğitmenleri Çanakkale’de çocuklarla buluşup, onlarla sanat oynayarak gerçek yaratıcılığın zihinde gerçekleşen bir süreç olduğunu, bunu özgürce istedikleri malzeme ve yöntemle sunabileceklerini birlikte deneyimledi.

Oyun, bu bienal için hem kavrayış hem de sunuş biçimi. Burada sanatçılar, 5-15 yaş arasındaki çocuklar. Hal böyle olunca üretilen yapıtlar da onları gerçekleştiren genç yaratıcıların özgürlüğünce şekillenmiş. Kuşkusuz bu yönüyle de kurallardan ve bilinenlerden olabildiğince uzak.

Atölyeler süresince konu ve malzeme sınırlaması hiç olmamış. Sanatın sadece üstün beceri gerektiren bir uğraş olmadığı, sanatçıların gerçekleştirdiği sunumlarda sık sık hatırlatılarak çocukların dilediğince çalışmaları desteklenmiş.

Proje koordinatörü Erdinç Alnıak, birkaç ilginç atölye çalışmasından heyecanla söz ediyor: “Atölyelerimizde farklı dönemlerden, farklı alanlarda üretimler gerçekleştirmiş sanatçıları tanıdık ve onlarla ilgili çalışmalar yaptık. Bunlardan bazıları; Cindy Sherman uyarlamaları (feminizm, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda sohbet ve fotoğraf çalışması), Action Painting Atölyesi (Jackson Pollock’tan yola çıkarak üretim), Archimboldo Uyarlamaları (gerçek meyve-sebzelerle kolaj).”

“Arkadaşım Bienal”de başta Çanakkale olmak üzere çeşitli kentlerde şu ana kadar 2300 çocuğun katıldığı 100’ün üzerinde atölye çalışması yapılmış. Yurtdışından katılanlarla birlikte bienalde yer alan çocuk sayısı 3 binin üzerinde. Proje sonunda sayının 5 bin civarında olacağı düşünülüyor.

Türkiye dışında, Almanya, Amerika, Litvanya, Ermenistan, Portekiz, İngiltere, Filistin, Rusya, İtalya, Çek Cumhuriyeti olmak üzere 10 ülkenin katıldığı bienale; ülkemizden, 20 kentten 50’nin üzerinde kurum katılıyor.

Bir yıla yakın bir süreye yayılan bu bienalde, doğaları gereği keşfetmeyi oyunla gerçekleştiren çocuklar, sanatın sadece seyirlik bir alan olmadığını deneyimleyerek, sık sık dile getirilen sanat-hayat ilişkisini heyecanla paylaşıyorlar. Keşfettiklerini sanatla örerek, öğretilen dogmaları sorgulama şansı ediniyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler