'İyi bir tablo çıkmayacağını itiraf ediyorum'

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, 29 Mart yerel seçimleri öncesinde partisinin belediye başkan aday adaylarının yüzde 3'ünün kadın olduğunu belirterek, ''Ben, bu yerel seçimlerde de temsil konusunda iyi bir tablo çıkmayacağını itiraf ediyorum'' dedi.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 21:40
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu,  Türk Demokrasi Vakfı tarafından Swissotel'de düzenlenen ''Yıldız Toplantıları-Türkiye'de Kadınların ve Gençlerin Siyasi, Ekonomik ve Sosyal Hayata Katılımları'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara'da hiçbir siyasi fikir tartışmasının yapılmadığını belirterek, bu toplantıları olumlu bulduğu belirtti.

Toplumun en dezavantajlı kesimi olan özürlüler, kimsesiz çocuklar, yaşlılar ve kadınlar gibi grupların temsilciliğini yaptığını ifade eden Çubukçu, bu alanlardaki ciddi yasal boşlukları büyük ölçüde düzelttiklerini dile getirdi. Yine de yasaların yeterli olmadığını, bu grupların önünde ''görünmeyen cam duvarlar'' bulunduğunu söyleyen Çubukçu, eşit haklar değil eşit fırsatlar yaratmak gerektiğini, önyargılarla mücadele etmeden bu tür dezavantajlı gruplara fırsat oluşturmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Çubukçu, demokrasinin sadece ifade özgürlüğü, hakların verilmesi olmadığına dikkati çekerek, ''gerçek demokrasinin ancak zayıf kesimlere eşit haklar verildiğinde gerçekleşebileceğini'' ifade etti. Kadın sorunlarının temelinde eğitimin yattığına işaret eden Çubukçu, kadınların siyasete katılımıyla ilgili şunları kaydetti: ''Siyasi partiler seçim dönemleri geldiğinde nedense parti grupları çalışmalarında büyük şehirlerde önemli bazı kadınlara veya bazı önemli soyadı taşıyan kadınlara milletvekilliği teklif ediyorlardı. Onlar siyasetin içinden gelen kadınlar olmadıkları için, bana göre, bir dönem kalıyorlardı. Siyasete entegre olamıyorlardı. Ben bu yaşımda da siyasetle ilgili biri olarak, küçük yaşlarımdan itibaren, bana 10 tane kadın milletvekili say derseniz, sayamam. Neden? Çünkü iz bırakılmadı. Bunun değişmesi için bir şeyler yapılması lazım. İşte bugün kendi partimde bunun başarıldığını gururla söyleyebilirim.''

Çubukçu, siyasetin altın tepsilerde sunulmaması gerektiğini, bu işi siyasetin içinden gelen, kendi bölgesinin koşullarını bilen, oradaki kız çocuklarına örnek olabilecek kadınların yapması gerektiğini belirtti. Türk Demokrasi Vakfı Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Zeynep Dağı da demokrasinin ''ekmek, su kadar gerekli, bir o kadar da öğrenilmesi gereken bir süreç olduğunu'' söyledi. Başkanlığa yeni seçildiğini, görevinin ağırlığının farkında olduğunu dile getiren Dağı, ''1980'lerin ağır siyasal ikliminin bu vakfa ihtiyaç yarattığını'' ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler