Obama, değişimi başlatıyor

ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası terör şüphelilerin tutulduğu Guantamano hapishanesinin bir yıl içinde kapatılması emrini verdi. Obama, bugün imzaladığı başkanlık kararıyla, Küba'daki ABD Deniz Üssü'nde bulunan hapishanenin kapatılmasını emrederken, imzaladığı başka bir kararla terör şüphelilerinin yargılandığı askeri mahkemelerin gözden geçirilmesini istedi. ABD Başkanı Barack Obama, üçüncü bir kararla da şüphelilerin sert yöntemlerle sorgulanmasını yasakladı.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 19:20
Abone Ol google-news

Göreve hızlı şekilde başlayan ABD'nın yeni Başkanı Barack Obama, ülkesinin İsrail-Filistin sorunuyla Pakistan ve Afganistan konusundaki özel temsilciliklerine iki saygın devlet adamını atadı.

ABD'nin Ortadoğu sorunu özel temsilciliğine eski senatör George Mitchell getirildi. Mitchell, eski başkan Bill Clinton döneminde ABD'nin özel Kuzey İrlanda temsilcisi olarak yaptığı görev sırasında bu konuda barış sağlanmasına önemli katkıda bulunmuştu.

Afganistan ve Pakistan konularına özel temsilci olarak bakma görevi de, "Bosna barışının mimarı" olarak da tanınan eski dışişleri bakan yardımcısı ve eski BM daimi temsilcisi Richard Holbrooke'a verildi. Bu atamalar, Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'in dışişleri bakanlığına yaptıkları ziyaret sırasında açıklandı.

 

Obama barış sağlamaya çalışacak

ABD Başkanı Barack Obama, yönetimi sırasında İsrail ile Filistin arasında kalıcı barış sağlamaya çalışacağını ve Gazze'deki son olaylar sırasında Filistinliler ve İsrailliler arasında can kaybı meydana gelmesinden ve Filistinlilerin Gazze'de çektiği acılardan derin kaygı duyduğunu söyledi. Obama, yardımcısı Joe Biden ile Dışişleri Bakanlığı'na ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, "İsrail ile Filistinliler ve İsrail ile Arap komşuları arasında kalıcı barış sağlanması için aktif ve agresif şekilde çaba gösterilmesi, yönetimimin politikası olacak" dedi.

ABD'nin İsrail'in güvenliğinin sağlanması ilkesine bağlı olduğunu anlatan Obama, "İsrail'in, meşru, kendisini tehditlere karşı savunması hakkını daima destekleyeceğiz. Hamas, yıllardır masum İsrailli sivillere binlerce roket atıyor. Hiçbir demokrasi, halkına yöneltilen bu tip tehditlere hoşgörüyle bakamaz, uluslararası topluluk da böyle bakmamalı" diye konuştu.

Obama, buna karşılık İsrail'in Gazze'de düzenlediği operasyondan dolayı Filistinlilerin çektiği acıdan da kaygı duyduğunu kaydetti. Başkan Obama, "masum İsraillilere açılan roket ateşinin neden olduğu terör ne kadar hoşgörülemezse, Filistinlilere umutsuz bir gelecek kalması da o kadar hoşgörülemez. Son günlerde Filistinliler ve İsrailliler arasında meydana gelen can kaybından ve Filistinlilerin Gazze'de hissettiği derin acılar ve insani ihtiyaçlardan derin kaygı duyuyorum" dedi.

Barack Obama, bu çerçevede Filistinlilere yardım ulaştırılması için İsrail'e Gazze sınır kapılarını açma çağrısı yaptı, ancak sınırdan Hamas'a silah sağlanmasının önüne geçilmesi için ABD'nin işbirliği yapacağını belirtti. Obama, barış çabaları çerçevesinde, ülkesinin Ortadoğu özel temsilciliğine atadığı eski senatör George Mitchell'i kısa sürede bölgeye göndermeyi planladığını açıkladı. Afganistan'a da değinen Obama, bu ülkedeki durumun tehlikeli olduğunu, şiddetin arttığını ve direnişçilerin güçlendiğini anlatarak, bu sorunların aşılmasında ilerleme sağlanmasının zaman alacağını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler