'Milletin savcısıyız'

AKP Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon davası ile ilgili olarak hiç kimsenin devam eden bir davada kendisini avukat gibi görmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Ne kimse kendisini devam eden davada avukat gibi görmelidir, ne de Hükümeti savcı konumunda göstermeye çalışmalıdır. Daha önce de söyledim, eğer bir savcılık görevi bize yüklenmeye çalışılıyorsa biz milletin savcısıyız" dedi.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 19:53
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde belediye başkan adaylarının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de kuvvetler ayrılığı prensibinin geçerli, yargının bağımsız olduğunu belirtti.

Erdoğan, şöyle konuştu: "Devam eden bir mahkeme süreci vardır ve gerçekleşen operasyonlar mahkeme kararıyla ve talebiyle gerçekleşmektedir. Burada Hükümeti ilgilendiren boyut sadece kolluk kuvvetlerinin yargının görevlendirmesiyle sürecin içerisinde olmasından ibarettir. Yürütme organı olarak Hükümet, konunun tarafı değildir. Yaşanan gelişmelerin yönlendiricisi veya karar vericisi de değildir. Bir kısım çevrelerin bu süreci Hükümetin yönlendirmesi altındaymış gibi göstermeye çalışması son derece yanlıştır, yargının irade ve işlemlerine saygısızlıktır. Bu süreçte kimi siyasetçilerin Hükümeti taraf gibi gösterecek yaklaşımlar içerisine girmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Ne kimse kendisini devam eden davada avukat gibi görmelidir, ne de Hükümeti savcı konumunda göstermeye çalışmalıdır. Biz, daha önce de söyledim, eğer bir savcılık görevi bize yüklenmeye çalışılıyorsa biz milletin savcısıyız. Devam eden bir yargılamayla ilgili olarak görüş ve yorumda bulunmak, insanları suçlu veya suçsuz ilan etmek açık bir hukuksuzluktur ve ciddi bir suçtur. Özellikle medyada yargısız infaz görüntüsü veren haber ve yorumların çıkmasını son derece yanlış bulduğumu başından itibaren söylüyorum. İnsanların şahsiyetlerinin korunması, herkesin öncelikli hassasiyeti olmalıdır."

Hukukun temel ilkelerinden birinin "aksi ispat edilene kadar herkesin masum kabul edilmesi gereği" olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, "Yargılama bitene kadar kimsenin suçlanamayacağı, suçlu ilan edilemeyeceğidir. Herkes yargılama süreçlerine saygılı olmalı, insanların şahsiyetlerini incitici, tahkir ve tezvir edici ifadelerden şiddetle kaçınmalıdır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Ergenekon soruşturması ile ilgili olarak kişilerin hatalarının kurumları bağlamayacağını, kaydederek güvenlik kuvvetlerinin manevi şahsiyetini zedeleyecek yorum ve değerlendirmelerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Gerek Emniyet Teşkilatımız, gerek Silahlı Kuvvetlerimiz üzerinde yapılan bu noktadaki bazı yaklaşımları, bu kurumlarımızın yıpratılmasına yönelik adımlar veyahut da kampanyalar olarak gördüğümü de burada söylemek zorundayım" dedi.

Türkiye'nin köklü tarihe ve tecrübeye sahip bir hukuk devleti olduğunu kaydeden Erdoğan, "Kurum ve kurallar işlemektedir. Hukuki sürecin işlemesini herkes sağduyu ve metanetle karşılamalı, gelişmeleri hassasiyetle izlemelidir. Kimse hukukun işlemesini bir sorun olarak takdim etmemeli, bunu bir gerginlik vesilesi haline getirmemelidir. Biz Hükümet olarak gelişmeleri hukukun ve Anayasa'nın belirlediği pozisyonda kalarak izlemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Standartları yükseltmeyi önemsiyoruz

Son 6 yılda Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin iyi görülmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan, şöyle dedi: "Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine gitmekle ülkemizin meselelerini görüştük. Dertleştik. Nerede ne gibi sıkıntılarımız var, bunları nasıl aşarız, bunları konuştuk. Bundan daha doğal, daha tabii ne olabilir? Hayırlı da oldu. Temenni ederim ki Cumhurbaşkanım zaman zaman bu tür organizasyonları yapar ve buralarda da ülkemizin meselelerini görüşme fırsatını daha yakından, yüz yüze görürüz.''

 

Erdoğan AKP'nin 12 ildeki adayını açıkladı

AKP Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Büyükşehir Belediyesi için Mustafa Eyiceoğlu'nu Aydın için Mustafa Ancın'ı Bartın için Emin Özkan'ı Batman için Ziver Özdemir'i, Çanakkale için Murat Efe'yi Çorum için Muzaffer Külcü'yü, Kahramanmaraş için Mustafa Poyraz'ı, Kırıkkale için Veli Korkmaz'ı, Mardin için Mehmet Beşir Ayanoğlu'nu, Muğla için Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu'nu, Niğde için Faruk Akdoğan'ı ve Siirt için de Kasım Ceylan'ı aday olarak belirlediklerini açıkladı.

Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde belediye başkan adaylarının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, AKP'nin yerel seçimlerdeki Mersin, Aydın, Bartın, Batman, Çorum, Düzce, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Mardin, Muğla, Niğde ve Siirt belediye başkan adaylarını açıkladı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Mersin ile ilgili olarak, "Mersin için çalışma yaparken buranın belediyesi bizden değil diye bakmadık. Orada benim halkım var, benim insanım var. Buradaki halkım bize dört tane milletvekili verdi" dedi. Erdoğan, Tarsus'a uluslararası çapta ve tüm Çukurova'ya hizmet verecek bir havalimanı yapımı için çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, "Açık söyleyeyim, adını ne Mersin koyacağız ne Adana koyacağız" dedi.

İstanbul'daki bazı ilçelerin belediye başkan adaylarını da açıklayan Erdoğan, Avcılar'da Cafer Sezgin, Beylikdüzü'nde Yusuf Uzun, Beykoz'da Yücel Çelikbilek, Eyüp'te İsmail Kavuncu, Üsküdar'da da Mustafa Kara'nın AKP'nin belediye başkan adayları olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler