PTT anonim şirket olacak

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı'na göre PTT'nin kamu iktisadi kuruluşu olmaktan çıkarılarak anonim şirkete dönüştürülmesi planlanıyor. Taslak yasalaşırsa, PTT çalışanlarının iş güvencesini ve haklarını yitirmekle karşı karşıya olacağı belirtiliyor.

Yayınlanma: 23.01.2009 - 09:25
Abone Ol google-news

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandı. Taslak, PTT A.Ş'nin yapılanması, faaliyet konuları ile hizmetlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Taslak, merkezi Ankara'da olan ve Türk Ticaret Kanunu'na ve özel hukuk hükümlerine tabi olan PTT A.Ş adlı bir anonim şirket kurulmasını öngörüyor.

Buna göre, PTT A.Ş'nin sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığı'na ait olacak. Ancak Hazine Müsteşarlığı'nın mülkiyet hakkı ile kâr payı hakkına halel gelmemek ve kamunun pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali hakları Hazine Müsteşarlığı'nda kalmak kaydıyla, müsteşarlığın PTT A.Ş'deki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri Ulaştırma Bakanlığı tarafından kullanılacak. Şirket sermayesi, ana sözleşmede belirlenecek.

PTT A.Ş'nin kuruluşunda 6762 sayılı Kanun'un 277. maddesinde sözü edilen 5 kurucunun bulunması şartı aranmayacak. Bankacılık, sigortacılık, her türlü tahsilat, ödeme, bilet ve ürün satışı da dahil olmak üzere finansal sektördeki, adres bankacılığı ile her türlü taşımacılık hizmetlerini de içecek şekilde posta ve lojistik alanındaki faaliyetlerin ayrıntıları ana sözleşmede ortaya konulacak.

Şirketin amaçları, teşkilatı, sermaye miktarı, hisseleri, genel kurulu, denetim organı, hesapları ve karın dağıtımına ilişkin esaslar da ana sözleşmede gösterilecek.

PTT A.Ş faaliyetlerine ilişkin ücretlerin tam ve peşin olarak alınması esas olacak, ancak yönetim kurulu gerekli gördüğü taktirde farklı ödeme esaslarını belirleyebilecek.

233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ekindeki Kamu İktisadi Kuruluşları bölümünde yer alan ''Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'' ibaresi kaldırılacak.

Posta ile ilgili işler de Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü'nün görev alanından çıkarılacak. Ayrıca 5584 sayılı Posta Kanunu da yürürlükten kaldırılacak.

PTT Genel Müdürlüğü'ne ait taşınır ve taşınmazlar, her türlü araç, gereç, malzeme, yazılım e-donanımlar, her türlü sözleşmeler ve kredi anlaşmaları, her türlü fikri ve haklar ile sair hak, alacak ve borçlar, leh ve aleyhe açılmış ve açılacak olan davalar ve icra takipleri ile personel, ana sözleşmenin imzalanmasını müteakip PTT A.Ş'ye devredilmiş sayılacak.

Genel Kurul, Bakanlar Kurulu'nun Genel Kurul'un teşkiline dair kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte faaliyete geçecek. PTT A.Ş'nin ilk Genel Kurulu oluşuncaya kadar, Ulaştırma Bakanlığı, bu kurulun görevlerini yapacak ve yetkilerini kullanacak. Genel Kurul oluşuncaya kadar, seçilecek Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri Ulaştırma Bakanı tarafından Genel Kurul sıfatıyla atanacak.

 

Çalışanların durumu

Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ali Erdoğan, taslak hazırlanırken görüşlerinin alınmadığını belirterek, söz konusu haliyle TBMM gündemine getirilmesi halinde taslağa karşı çıkacaklarını söyledi.

Mevcut haliyle taslağın, PTT'nin özelleştirilmesinin ilk adımı olacağını savunan Erdoğan, ''Bu taslak yasalaştığı takdirde ilerleyen dönemde PTT A.Ş'nin tümüyle özelleştirilmesi gündeme gelecektir. Birlik Haber-Sen olarak, çalışanların haklarından taviz vermemiz, PTT'nin özelleştirilmesine 'evet' dememiz asla mümkün değildir. Sendika olarak taslağın bu haliyle Meclis'e gelmesi durumunda karşı çıkarak, yasalaşmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz'' dedi.

Erdoğan, taslağın bu haliyle yasalaşması durumunda PTT'nin bir kamu iktisadi teşebbüsü olmaktan çıkarılacağını ve kamu iktisadi teşebbüslerinin sahip olduğu imtiyazlardan yoksun olacağını ifade etti.

''PTT çalışanları işini, iş güvencesini ve haklarını yitirme tehdidiyle karşı karşıya'' diyen Erdoğan, şunları kaydetti: ''Taslakta, PTT iş yerlerindeki mevcut çalışanlara ne olacağının belirsiz. PTT A.Ş ile sözleşme imzalayacak özel ya da gerçek kişilerin, mevcut kamu personeli ile çalışması mümkün olmadığından PTT bünyesindeki iş yerlerinde çalışanlar büyük ihtimalle ana gövdeye kaydırılacak ya da havuzda toplanarak başka kamu kurumlara transfer edilecek.

PTT'nin A.Ş olmasından itibaren personel istihdamı İş Yasası uyarınca düzenlenecek. Böylece 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışan personel kalmayacak, mevcut kadrolar boşaldığı takdirde iptal edilecek ve PTT A.Ş'ye yeni personel alımları İş Yasası uyarınca yapılacak. Yani aşama aşama PTT A.Ş'de hiç devlet memuru kalmayacak, tüm personel İş Yasası uyarınca istihdam edilecek. Bu, er ya da geç, PTT A.Ş'nin tüm personelinin İş Kanunu uyarınca çalışan işçiler haline getirilmesi demektir.

PTT'de çalışan mevcut devlet memurları, İş Yasası kapsamını tercih ettikleri takdirde, emeklilik ve ilgili hükümler dışında, devlet memurluğundan doğan haklarını ve iş güvencelerini kaybedecekler. Ayrıca bu gruptaki personel artık memur sendikalarına üye olamayacak ve toplu görüşmelerde elde edilen haklardan yararlanamayacak.''

"Evet dememiz mümkün değil"

Ali Erdoğan, ''İş Yasası kapsamını tercih etmeyenlerin mevcut statülerinin korunacağı'' yönündeki değerlendirmenin gerçekçi olmadığını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
''Bu hüküm, mevcut PTT çalışanlarının yasaya olan tepkisini frenlemek amacıyla konulmuş bir aldatmacadan ibarettir. Çalışanlar, statü değişimine zorlanacak, statü değiştirmeyenler emekli edilmeye çalışacaktır. Ayrıca kolaylıkla yeni bir yasal düzenleme yapılarak bu hüküm değiştirilebilecektir. PTT bünyesindeki iş yerlerinde çalışan kamu personelinin geleceği belirsizdir, bu gruptaki personel her türlü hak kaybı ile karşı karşıyadır. Dolayısıyla çalışanlar olarak bizim bu tasarıya bu şekliyle evet dememiz mümkün değildir. Taslağın bu haliyle Meclis'e gelip yasalaşmaması için Birlik Haber-Sen, her türlü mücadeleyi yapacak, çalışanların haklarını koruyacaktır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler