Hatıra Pulları

Yayınlanma: 03.09.2012 - 06:07
Abone Ol google-news

Bir kitapta Amerika posta idaresinin Dr. Harvey Cushing anısına hatıra pulu yayımladığını okudum. Bu şekilde kaç hekim onurlandırılmıştı? Hekimlerin kaçı cerrahtı? Bu onura mazhar olan kişileri diğerlerinden ayrıştıran özellik neydi?

Kitap bölümünde 11 hekimin hatıra pulunun yayımlandığını öğrendim. Hikâyenin gerisi şöyleydi: “Hatıra pulları basılan hekimlerin altısı cerrahtı. İlk onurlandırılan hekim 30 Mart 1842 sülfürik asit eter anestezisini bulan ve kullanan Georgialı cerrah ve anestezist Crawford W. Long’du. Bu Massachusetts Genel Hastanesi’nde aynı yöntemi uygulayan Morton’dan 4 yıl önceydi. Long, Aralık 1849’a kadar herhangi bir yayın yapmadı. Bu tarihte 8 hastası olmuştu ki Morton’un bu dönemde konuyla ilgili bilgisi yoktu. 1940 yılında Long’a ait hatıra pulu yayımlandıktan 1 hafta sonra Walter Reed’e ait pul ortaya çıktı. 3. onurlandırılan hekim 1809 yılında ilk kez laparotomy ve yumurtalık ameliyatını gerçekleştiren kişi olan Ephraim McDowel idi. Pul 1951 yılında ortaya çıktı. 5 yıl sonra Dr. William James ve Charles Horace Mayo’nun yüzleri pullarda belirdi. 1968 yılında anatomi profesörü olan Oliver Wendel Holmes onurlandırıldı. Bundan 6 yıl sonra Amerika’nın ilk kadın hekiminin pulu yayımlandı. Elizabeth Blackwell 1849 yılında batı New York Geneva Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Londra Kadınlar İçin Tıp Fakültesi kadın doğum bölümünde profesör oldu. 1978 yılında George Papanicolaou, pap smear ile bu onura layık görüldü. 1981 yılında tanınmış zenci cerrah Charles R. Drew pullarda ortaya çıktı. Colombia Presbyterian Hastanesi’nde asistan ve fellow olarak özellikle sıvı-elektrolit dengesi ve kolloid basıncı konusunda çalışmaları oldu. 1942 yılında Amerikan Cerrahi Birliği’nde yayımlanan ‘kanın korunması’ makalesi ortak yazarıydı. 1986 yılında kardiyolog Paul Dudley White onurlandırıldı.

Cushing’den önce onurlandırılan son cerrah sıra dışı bir hikâyenin kahramanıydı. Dr. Mary Walker 1855 yılında Syracuse Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştu. 3 yıl sivil iç savaşta hemşire ve asistan cerrah olarak, belki de casus olarak çalıştı ve onur madalyasına hak kazandı. Savaş sonrası cerrahi alanında çok az çalıştı, hatta tababetle uğraştığı bile tartışılabilir. 1917 yılında onur madalyası listesinden çıkarıldı. 1980 yılında kadın hakları savunucularının baskısıyla tekrar onur madalyası listesine alındı ve 1982 yılında anısına pul bastırıldı. Hatıra pulları basılan kişilerin bunu hak ettiklerine dair çok az şüphe vardır. Kişilerinin seçimi konusunda gizlilik merak uyandırmaktadır.”

Türkiye’de neden olmasın

Haliyle insanın aklına; “Türkiye’de aynı uygulama neden olmasın?” sorusu geliyor. Hekimlikle uğraşan dünya kamuoyununa mal olan birçok değerli bilim insanımız mevcut. Cerrahi branşlarda özellikle “Yüzyılın Cerrahı” onurunu alan sayın Prof. Dr. Gazi Yaşargil ilk akla gelenlerden. Almış olduğu ödül küçük plaket törenleri dışında çok yankı bulmadı ülkemizde. Gazi Yaşargil ile başlayacak hatıra pulları vesilesiyle unuttuğumuz değerleri tekrar hatırlayabiliriz diye düşünüyorum.
\t


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler