İzmir'de ''Emek, Demokrasi ve Barış mitingi"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, ekonomik krizin derin ve sosyal bir krize dönüşmemesi için toplumun geniş kesimlerinin taleplerini içeren bütünlüklü bir ekonomik, sosyal ve siyasal programın hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 24.01.2009 - 14:23
Abone Ol google-news

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, İzmir Birlikte Başaracağız Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda ''Küresel kriz, işsizlik ve yoksulluğa karşı emek, demokrasi ve barış'' mitingi düzenlendi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, burada yaptığı konuşmada, son 1 yılda 300 bin kişinin işten atıldığını, geçen yılın ilk 10 ayında 41 bin dükkanın kapandığını, 500 bin kişinin kredi kartı borcunu ödeyemediğini, 160 bin çekin karşılıksız çıktığını savundu.

Krizin asıl tetikleyicisinin kontrolsüz sermaye hareketleri olduğunu ifade eden Evren, buna karşın AKP'nin kriz karşısında ilk icraat olarak sermaye hareketlerinden alınan stopaj vergisini kaldırdığını, ardından da büyük şirketlerin vergi borçlarını ertelediğini kaydetti.

Bankaların yurt dışı borçları ile kredi risklerinin garanti altına alınmasına ve yurt dışındaki kara paraların devlet eliyle aklanmak istenmesine itiraz ettiğini belirten Evren, ''Kriz patronların kasasına para aktarılarak aşılmaz'' dedi.

Sami Evren, şöyle devam etti: ''Ekonomik krizin derin ve sosyal bir krize dönüşmemesi için toplumun geniş kesimlerinin taleplerini içeren bütünlüklü bir ekonomik, sosyal ve siyasal program hayata geçirilmelidir. İstihdamı büyütürseniz, kamu hizmetlerini herkes için ücretsiz ve ulaşılabilir hale getirirseniz, herkesten ekonomik gücüne ve gelirine göre vergi alırsanız, üretime dayalı planlı bir ekonomik yapı kurarsanız, çalışma yaşamını demokratikleştirip sendikal hakları güçlendirirseniz ve kadınların çalışma yaşamındaki sorunlarını çözerseniz kriz aşılabilir. Ekonomik krizin etkileri arttıkça baskıcı ve antidemokratik uygulamaların dozajı da artmaktadır. Ekonomik alan kadar sosyal ve siyasal alan da en geniş toplum kesimlerinin katılımıyla demokratikleştirilmelidir.''
 

Ergenekon soruşturması

Ergenekon soruşturmasına da değinen Evren, bu soruşturma Fırat'ın öte yakasına geçmediği takdirde darbeyle hesaplaşmanın mümkün olamayacağını bildirdi.

Şemdinli olaylarının ve Susurluk çetelerinin tüm yönleriyle açığa çıkmasını istediklerini belirten Evren, darbeyle hesaplaşmanın 90'lı yıllardaki faili meçhullerin, Hrant Dink'in, Uğur Mumcu'nun, Turan Dursun'un, Bahriye Üçok'un, Muammer Aksoy'un ve Musa Anter'in gerçek faillerinin ortaya çıkarılmasını sağlayacağını ifade etti.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Ufuk Uras da insanların emeğiyle geçinenler ve başkasının sırtından geçinenler olarak ikiye ayrıldığını belirtti. Fabrikaları, tarlaları, hayatı kuranların emekçiler olduğunu bildiren Uras, ''Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yeterince tasarruf yapılmadığını söylüyor. Parası olmayan emekçi sınıfı tasarruf yapabilir mi sorarım size. Gelin bizi krize sokanları bu seçimde biz de krize sokalım'' dedi. Mitinge katılan grup, olaysız dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler