ABD ateş altında: İsyan yayılıyor

ABD'de çekilen ve Hz. Muhammed hakkında hakaret içeren "Müslümanların Masumiyeti" filmine protestolar yayılıyor. Filme tepki için Lübnan'da ünlü bir fast food restoranı ateşe verilirken, Tunus ve Sudan'da protestocular ABD elçiliklerine girdi. Bu arada, Tunus'ta protestocular, bir ABD okulunu ateşe verdi. Okulun tatil nedeniyle boş olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 14.09.2012 - 14:30
Abone Ol google-news

"Müslümanların Masumiyeti" filmine tepkiler çığ gibi büyüyor.

TUNUS: Reuters'ın haberine göre, bir görgü tanığı, göstericilerin ABD Büyükelçiliği'nin duvarından atlayarak içeri girdiğini söyledi. Reuters muhabiri, bölgeden silah sesleri yükseldiğini bildirdi. Göstericilerin, elçilik binasının camlarını kırdığı ve ateşe verdiği belirtildi. Elçilik binası önünde ise çatışmalar sürüyor. Reuters, Tunus'ta göstericilerin bir Amerikan okulunu ateşe verdiğini bildiriyor. Okulun tatil nedeniyle boş olduğu belirtildi. Yemen İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, başkent Sana'daki ABD Büyükelçiliği önünde meydana gelen olaylarda 4 kişinin öldüğü, 10'u güvenlik görevlisi 48 kişinin yaralandığı bildirildi.

SUDAN: Sudan'ın başkenti Hartum'da yaklaşık 5 bin kişi, aynı bölgede bulunan İngiltere ve Almanya elçiliklerine saldırdı. Eylemcilerin, Alman Büyükelçiliği'nin amblemini söktüğü ve ana kapı önünde yangın çıkardığı görüldü. İngiliz elçiliği dışındaki protestolar hala sürüyor. Protestocuların, ABD Büyükelçiliğine girdiği bildiriliyor.

NİJERYA: Associated Press (AP) haber ajansına bilgi veren görgü tanıkları, Nijerya'da Hristiyan ve Müslümanların yaşadığı Jos kentinde cuma namazından sonra hakaret içeren filmi protesto eden genç göstericileri dağıtmak için askerlerin ateş açtığını belirtti. Üzerlerinde, ''Amerika ile Cehenneme, İsrail ile Cehenneme'' yazılı beyaz tişörtler bulunan göstericiler sık sık ABD aleyhine sloganlar atarken, askerlerin açtığı ateş sonucu ölü veya yaralı olup olmadığı konusunda bilgi alınamadı. Öte yandan, Nijerya'da Müslümanların ana kenti sayılan Sokoto'da da filmi protesto etmek için çok sayıda kişinin gösteri yaptığı ve protestocuların bir ABD bayrağını yaktığı bildirildi. Protestoculardan Abubakar Ahmet Rijia, AP'ye yaptığı açıklamada, ''Dünyanın İslam'a bir din olarak saygı gösterme zamanı geldi. Çünkü Müslümanlar başkalarının dinine karşı son derece saygılı'' diye konuştu. Nai'u Muhammed adlı gösterici de yaptığı açıklamada, insanların İslam ile şiddeti bir araya getirmek için kasıtlı olarak Hz. Muhammed'i eleştirdiğini ifade ederek, ''İslam bir barış dinidir ama bunu suistimal edenlere de hoşgörülü olamayız'' dedi.
 

BAĞDAT: Bağdat'ta cuma namazı çıkışında Sünni olan Azamiye ve Şii olan Sadr semtinde düzenlenen protesto gösterilerinde ABD yapımı ''Müslümanların Masumiyeti'' adlı film protesto edildi. Sünniliğin 4 mezhebinden bir olan Hanefi mezhebinin kurucusu İmam Azam Ebu Hanife'nin türbesinin bulunduğu Bağdat'ın kuzeyinde Azamiye semtindeki İmam Azam Camisi'nde cuma namazı çıkışından sonra protesto gösterisi düzenlendi. Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine cami avlusunda yapılmak zorunda kalınan gösteri kapsamında okunan bildiride, film ve filmin yapımında rol alanlar kınandı. ''Hz. Muhammed önderimiz'', ''Hz. Muhammed'e camımız ve kanımız feda'', ''ABD'ye hayır'' sloganlarının atıldığı gösteride, üzerinde, ''Kafirlere rağmen seninleyiz'', ''Seni kötüleyen eller kırılsın'' yazılı döviz ve afişler taşındı.

LÜBNAN: Lübnan'ın Trablus kentinde cuma namazı çıkışında toplanan 300 kişi, Nur Meydanı'nda protesto gösterisi düzenledi. Protestocu grup, bir Amerikan fast food restoranını ateşe verdi.

MISIR: Mısır'daki protesto gösterilerinin merkezi Kahire'de dördüncü gün geride kaldı. ABD Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi polisle çatıştı. AA, bugünkü çatışmalarda 50'den fazla gösterici ile 15 kadar polisin yaralandığını bildirdi. Mısır Sağlık Bakanı Ahmed el Ensari, dün yaşanan çatışmalardaysa 224 kişinin yaralandığını, bunlardan sekizinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

SURİYE: Suriye'nin başkenti Şam'daki bazı camilerde filmle ilgili hutbeler okundu. Bir grup gösterici ise ABD Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı. Göstericiler, "Obama, halkın sizden neden nefret ettiğini biliyor musunuz" yazılı döviz taşıdı.

ENDONEZYA: Başkent Jakarta'da bir grup protesto gösterisi düzenledi. Hizbuttahrir örgütünden bir sözcü, kalabalığa yaptığı konuşmada, "Bu film peygamberimizi aşağılamıştır, bu filmi kınıyoruz. Bu film bir savaş ilanıdır" dedi. Bir başka sözcü ise, "ABD burada kalmayı hak etmiyor" dedi.

KATAR: Başkent Doha'da kılınan cuma namazı ardından yüzlerce gösterici ABD Büyükelçiliği binası önünde toplandı. ABD'de tutuklu bulunan Ömer Abdurrahman'ın salıverilmesini de isteyen göstericilerin elçilik binasına girmesini polis engelledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler