Emekli ''geçinme endeksi'' istiyor

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Başkanlar Kurulu, çalışanları ve emeklileri kapsayan ''geçinme endeksi'' yapılmasını istedi.

Yayınlanma: 25.01.2009 - 09:02
Abone Ol google-news

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Başkanlar Kurulu, doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, eğitim ve gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların, enflasyon hesaplamalarıyla bir şekilde düşük gösterildiğini öne sürerek, çalışanları ve emeklileri kapsayan ''geçinme endeksi'' yapılmasını istedi. Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, TİED Başkanlar Kurulu, dün toplanarak, gündemindeki konuları değerlendirdi.

Toplantıdan sonra yayımlanan Başkanlar Kurulu bildirisinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduğu vurgulanarak, hukuk devletinin, toplumsal barışın da güvencesi olduğuna işaret edildi. Bildiride, ''Bu konuda, herkesin sorumlu ve ilkeli olması gerekir. Birlik ve bütünlüğümüzün sigortası olan yargı bağımsızlığı tartışma konusu yapılmamalıdır. Yargı bağımsızlığını temel alan düzenlemeler yapılmalı ve adalet sistemi hızlı çalıştırılmalıdır'' denildi.

Sosyal güvenlik alanında yaşanan sorunların artarak devam ettiği savunulan bildiride, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu doğrultusunda, gelir ve aylıkların artışı ile ilgili altı aylık TÜFE sisteminin yetersiz kaldığı görüşüne yer verildi. Bildiride, şunlar kaydedildi: ''Son altı aylık TÜFE artışı yüzde 3,84 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre emekli aylıklarının artırılması büyük tepki toplamıştır. Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, eğitim ve gıdadaki yüksek oranlı artışlar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 455 madde üzerinden yapılan enflasyon hesaplamalarıyla bir şekilde düşük gösterilmiştir. Böyle bir hesap yöntemi olamaz. Bu nedenle, çalışanları ve emeklileri kapsayan 'geçinme endeksi' yapılmalıdır. Bu konuda, TÜİK'i göreve çağırıyoruz.
Hükümetin, tek çatıyı esas alarak sosyal güvenlik sisteminde eşitlik sağlamaya yönelik hedefi karşılıksız kaldığı gibi, 5510 sayılı kanun ile getirilen hükümler, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini koruyamamaktadır. TİED olarak, yalnızca 6 aylık TÜFE artışına göre yapılan gelir ve aylıklardaki artış sisteminin geliştirilmesini, yüzdeli artışlar yerine seyyanen yapılacak ve refahtan da pay verilmesini öngören yeni bir düzenlemeye gidilmesini talep ediyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler