Gıdaları destekle

Spor modeli, aktör ve sağlıklı yaşam koçu Murat Tavman, Cumhuriyet Portal okurları için Tavman'ın Fit Dünyası'nda gıda konusunu ele aldı.

Yayınlanma: 16.09.2012 - 08:49
Abone Ol google-news

Sağlıkları ve formları değerli olanlar, Tavman'ın Fit Dünyasından merhabalar. Bu haftaki yazımda biz aktif yaşayan, günlük egzersizlerimizi yapan, harici hayatta da iş güç veya okul ile boğuşan bireylerin beslenme planlarında olabilecek gıda eksikliklerini desteklemeye yardımcı olacak bazı doğal gıda desteklerinden bahsedeceğim. Bunlar sizlerin de bildiği gibi ilaç değil, bilakis, ileride bizleri ilaçlara muhtaç etmeyecek gıda destekleridir. Tabii her zaman söylediğim gibi düzenli bir egzersiz, beslenme ve besin destek planı yaratmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

C VİTAMİNİ

Problem:
Sakatlık

Aktif bireylerin 50% sinden çoğunun beslenme planları yeterli C Vitamini içermez. O yüzden, bireyler besin planlarını C-Vitamini besin desteği ile desteklemelidirler. C Vitamini, spor ve egzersizlerle artış gösteren serbest radikallerin hasara uğrattığı hücreleri korumakla görevlidir. Aynı zamanda da, yaramızın çabuk kendini iyileştirmesi ve tendon ve bağlardaki “collagen” üretiminin anahtarı rolüne sahiptir.

Doz: Günlük en fazla 1000 mg. Bölünmüş zaman diliminde.
Doğal gıda kaynağı: Citrus ailesi(mandalina,portakal,greyfurt, lim, limon), tatlı biber, brokoli, brüksel lahanası.

EGCG

Problem: Ekstra vücut yağı, Yorgunluk

Daha önceki haftalarda yeşil çayla ilgili yazımda belirtmiştim. Bu bileşen, yeşil çayda bulunan en aktif ve güçlü antioksidandır. Egzersiz öncesi vücuda ekstra bir kalori yakımı ve metabolik artış sağlar. Hedef sağlıklı kilo kaybı ise, bu besin desteği kesinlikle besin planınızda bulunmalı. Bu antioksidan aynı zamanda kanserle de savaşır ve kalp sağlığına yardımcı olur.

Doz:
Günlük ortalama 900 mg yeşil çay ekstresi(340 mg EGCG içerir)
Doğal gıda kaynağı: Yeşil Çay


GLUKOZAMIN


Problem: Kemik, eklem yeri ağrısı.

Glukozamin, kıkırdağın ana yapı taşıdır. Eklem birleşim yerlerindeki acı ve enflamasyonu azaltır. Bunu, besin planımızda egzersiz ve aktif yaşamımızı destekleyecek düzeyde karşılayamadığımız için doğal gıda desteği ile desteklenmesi önemlidir.

Doz: Ortalama günlük 1500 mg
Doğal gıda kaynakları: Kabuklu deniz mahsülleri


BALIK YAĞI


Problem: Kalp Krizi

Elzem omega 3 yağ asitleri olan EPA ve DHA dan oluşur. Vücutta üretilmez. Gıda veya gıda desteği ile besin planında olmazsa olmazdır. Trigliserid seviyesini düşürür, HDL(iyi) kollestrolu yükseltir, kan basıncını azaltır. Kalp sağlığının yanı sıra bu yağ asitleri, enflamasyonu azaltır, kolon ve prostat kanserini önler. Yaşlılıkta olası Alzheimer riskini de düşürür.

Doz: En az 500 mg DHA ve 500 mg EPA
Doğal gıda kaynakları: Açık deniz somonu, ton balığı, omega 3 yumurtası, ceviz, keten tohumu yağı

PEYNİR ALTI SUYU (WHEY) PROTEİNİ

Problem: Kas güçsüzlüğü, kas yıkımı, bağışıklık sistemi güçsüzlüğü, kanser iyileşme süreci

Protein; kas kitlesinin korunmasına yardımcı olur, sindirim sistemini destekler, kan sayımını arttırır, dokuları iyileştirir, kanserle savaşma ve enfeksiyonlardan korunmayı sağlayan bağışıklık sistemini güçlendirir. Peynir suyu; tüm esansiyel ve esansiyel olmayan aminoasitleri içerdiği için 'tam protein' adını alır. Peynir suyu proteini, uygun biçimde işlendiğinde aynı zamanda tüm proteinler içinde en yüksek biyolojik değere (BV) sahip olan proteindir. BV; yediğiniz proteinin gerçekte ne kadarının emildiği, bedende tutulduğu ve kullanıldığının bir ölçütüdür. Peynir suyu proteininin BV'sinin çok yüksek olmasının bir nedeni de, peynir suyunda glutamin ve doğada bulunan dallanmış zincirli aminoasitlerin (BCAA'lar) yüksek konsantrasyonlarda bulunmasıdır. Glutamin ve dallanmış zincirli aminoasitler, hücre sağlığı ve protein sentezi için önemlidir. Egzersiz ve aktif yaşamla birlikte daha fazla protein talebi doğduğundan, kasların bakım ve onarımı, sağlıklı kilo kaybı için her öğün tüketilmelidir. Besin planında katı gıdaların yanı sıra, toz halindeki düşük laktozlu saf bir peynir altı suyu protein gıda desteği hem hayatınızı pratikleştirir, hem de idealiniz olan günlük protein alımınıza yardımcı olur.

Doz: Günlük kilo başına 1 – 3 gr arasında değişir. Egzersiz planı ile paralel olarak ayarlanması gerekir.
Doğal gıda kaynakları: Yumurta Akı, yağsız beyaz etler, kırmızı etler, beyaz balıklar, lor peyniri

PSYLLİUM HUSK (Karnıyarık Otu diye geçer.)

Problem: Diyabet, kilo kontrolü

Bu lif, bağırsaktaki kolon bölgesinin adeta temizleyicisidir. Kan şekeri ve insulin düzeyini ayarlamaya yardım eder. Yüksek BV li peynir altı suyu proteini ile birlikte tüketildiği zaman vazgeçilmez bir öğün haline gelir. Her ikisi de tok tutar, biri ana kas bakıcı diğeri yağ yakıcıdır. Aynı zamanda bu çözünür lif LDL(kötü) kollestrolü de düşürür. Saf olarak doğal gıda kaynaklarından alınması çok kolay olmadığı için doğal gıda desteklerinden kapsül şeklinde besin planına dahil etmek avantajınız olur.

Doz: 20, 35 gr günde bölünmüş dozlarda.
Doğal gıda kaynakları: Bazı saf tam tahıllılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler