'Anadolu'nun renkleri' Avrupalılara tanıtılacak

Yapımcılığını Mustafa Birkan'ın ve yönetmenliğini Olgun Özdemir'in yapacağı ''Colors of Anatolia'' (Anadolu'nun Renkleri) adlı belgesel Avrupa'da yaşayan Türk sanatçıları AVrupa'ya tanıtacak.

Yayınlanma: 25.01.2009 - 13:30
Abone Ol google-news

Avrupa'da yaşayan Türk sanatçılar, ''Colors of Anatolia'' (Anadolu'nun Renkleri) adlı belgeselle Avrupalılara tanıtılacak. Yapımcılığını Mustafa Birkan'ın ve yönetmenliğini Olgun Özdemir'in yapacağı belgeselle, Avrupa'da yaşayan 9 Türk sanatçısının hayatı ve eserleri 120 dakika boyunca çeşitli Alman televizyon kanallarında da ekrana getirilecek Belgeselde ressam, müzisyen, heykeltıraş ve gölge oyunculuğu yapan sanatçılar tanıtılacak. Projenin maliyetinin 125 bin Avro olduğu belirtildi.

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Birkan, herkesin sanatçı olarak nam yaptığı bir dönemde gerçek sanatçıların arka planda kalmalarının kendilerini üzdüğünü belirterek, ''Meşhur olmakla sanatçı olmayı karıştırıyoruz. Dünya çapında başarısı olana, ülkesini dünyaya tanıtanlara sanatçı derim. Ancak iki şarkı ezberleyip sanatçı oldum demek yanlış. Biz de bu projeyle gerçek sanatçıları Avrupalılara tanıtmayı hedefliyoruz. Amacımız Türklerin de sanatta neler yapabildiğini belgeselle göstermek'' dedi.

Yönetmen Özdemir de projenin kendileri için büyük bir prestij olduğunu ve bunu tamamlayarak Türk kültürüne hizmet etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Sanatçıların eserleriyle, fikirleriyle toplumlara yön veren kişiler olduğunu belirten Özdemir, ''Sanata ve sanatçıya değer veren toplumlar her dönemde gelişmiş ve ileri gitmiştir. Herkes resim çizer, ancak herkes bir ressam gibi resim çizemez. Herkes bir şeyler yazabilir, ancak herkes tarafından okunan, değer verilen şeyler yazabilmek, bugün yazılan bir kitabın yıllar sonra okunabilmesi ise ayrı bir olaydır. Herkes şarkı, türkü söyler, ancak dinlenebilir şarkıcı, türkücü olmak kolay değildir. Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir'' diye konuştu.

Belgesel için Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 27 sanatçı arasından 9'unun seçildiğini ifade eden Özdemir, bunların sekizinin Arzu Canpolat, Havva Erdem, Osman Akçit, Yasemin Yılmaz, Tarık Sarzep, Ali Köken, Mustafa Birkan ve Cafer Kılıç olduğunu, dokuzuncu sanatçının ise önümüzdeki günlerde belli olacağını kaydetti.

Projede koordinatör olarak görev yapan Yaşar Yıldız da Avusturya'nın başkenti Viyana, Fransa'nın başkenti Paris, Belçika'nın başkenti Brüksel, Hollanda'nın Amsterdam kenti, Almanya'nın başkenti Berlin ile Düsseldorf, Münih, Hamburg, ve Konstanz şehirlerinde yaşayan, yaşadıkları şehirlerde Türkiye'nin kültür elçiliğini başarılı bir şekilde temsil eden sanatçılarla modern Türkiye'nin eski ve yeni yüzüyle Avrupa'da nasıl yaşatıldığını göstermek istediklerini ifade etti.

Yıldız, ''Elli yılı aşkın bir süreden bu yana Türkiye'den uzakta yaşayan Türk kökenli gurbetçiler en ağır işlerde çalışmalarına rağmen içlerindeki vatan hasretini bir şekilde ifade etmeyi ihmal etmemişler. Barbar olarak gösterilmek istenilen Türk insanının içinde sanatçılar olduğunu Avrupalılara göstermek üzere yola çıktık. Bu belgeselden sonra 'Almancı' kelimesi de artık kullanılmaz diye düşünüyorum'' dedi.

Belgeselin çekimlerine şubat ayında başlanılacağı ve iki ayda tamamlanacağı, Alman-Fransız ortak televizyon kanalı Arte, Alman ARD, ZDF, WDR, SWR ve MD kanallarında yayınlanacağı bildirildi.

Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce olarak dört dilde hazırlanacak belgeselin müziği, ney ve Türk ezgilerinin ön plana çıkacağı şekilde Hüseyin Köroğlu ve Tarık Sarzep tarafından hazırlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler