Berlusconi yine tartışma yarattı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin ülkedeki güvenlik sorunundan ve tecavüz vakalarından bahsederken "güzel İtalyan kızları kadar askere ihtiyaçları olduğu" yolundaki esprili sözleri tartışmaya neden oldu. Ana muhalefet lideri, "Bu cümle kadınları incitmiştir" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 08:50
Abone Ol google-news

İtalya'da kadınlara tecavüz vakalarının artmakta olduğu bir dönemde, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin, "Güzel İtalyan kızları kadar askere ihtiyacımız var. Ama bu sayıya ulaşmamız olanaksız" demesine, ana muhalefet konumundaki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Walter Veltroni tepki gösterdi.

Başbakanın böyle bir cümle sarf etmesini "skandal" olarak niteleyen Veltroni, "Kadınların şu günlerde maruz kaldığı tecavüz dramı karşısında Başbakan, tam bir sorumsuzluk ve duyarsızlık içindedir. Bu cümle kadınları incitmiştir" dedi.

Berlusconi'nin Sardinya adasındaki yerel seçim çerçevesinde Alghero kentinde yaptığı konuşmada, İtalya'da kadınlara yönelik tecavüz vakalarını değerlendirirken, "Militarist ülkelerde de, polis devletlerinde de, bu tür olaylar yaşanabilir. Güzel İtalyan kızları sayısı kadar askeri bu iş için seferber etmenin zaten imkanı da yok" şeklindeki ifadeleri muhalefet tarafından "sorumsuzluk" olarak nitelendi.

Başbakanın tecavüz vakalarını görmezden geldiğini savunan Veltroni, "Berlusconi, cinsel tecavüz dramını görmezden gelip kadınları incittiği gibi, askerleri devreye sokmanın bir işe yaramayacağını da kendisi itiraf ediyor" diye konuştu.

Berlusconi;nin sözleri diğer muhalefet sözcülerinden de eleştiri aldı. DP'nin gölge kabinesinde Fırsat Eşitliği Bakanlığını takipten sorumlu Vittoria Franco, "Berlusconi, kadınları öfkelendirecek şeyler söylemek yerine, sussa daha iyi olacak. Zira onun lafına bakılacak olursa, tüm ülke asker kontrolünde tutulamayacağı için, kadınların evden çıkarken tecavüze uğrayacaklarını da unutmamaları gerekiyor" diye konuştu.

Hristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği adına konuşan Luca Volonte de, "Berlusconi kötü esprilerden ve polemiklerden uzak durup, meseleleri göğüslemeye çalışmalı" dedi.
 

"Benim sözlerim iltifattır"

Berlusconi ise muhalefetin eleştirileri üzerine kendini, "Benim sözlerim, güzel İtalyan kadınlarına bir iltifattır. Güvenlik birimlerimizin sayısı yüz binlerle ifade edilirken, güzel kadınlarımız milyonlarca" diyerek savundu.

Sözlerinin muhalefet tarafından çarpıtıldığını iddia eden Berlusconi, "Veltroni, yine tam bir terbiyesizlik yapmıştır. Zaten bunu sıkça yapıyor" diye konuştu.

Berlusconi, sözlerine şu ifadelerle açıklık getirdi: "Tecavüz, tabii ki şerefsizce bir suçtur. Bunun tartışma götürür bir yanı yoktur. Ama benim ifadelerim üzerinden spekülasyon yapan solcuların da utanmaları gerekiyor. Tecavüz vakalarını bana İçişleri Bakanlığının suçuymuş gibi sunmaya kalkarlarsa, ben tabii ki Bakanlığı savunmak durumundayım. Zira devletin, böyle bir sorunu, her güzel İtalyan kadınının yanına bir güvenlik görevlisi dikerek çözmesi mümkün değildir."

Muhalefeti "esprileri dahi anlayamamak" ile suçlayan Berlusconi, espri ve mizahtan hiçbir koşulda uzak kalmamanın da önemli olduğunu savundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon