Dağcılar toprağa veriliyor

Zigana'da çığ altında can veren 10 dağcı son yolculuklarına uğurlanıyor. Zigana'da dün çıktıkları kar yürüyüşünde çığ altında kalan 17 dağcıdan 10'u yaşamını yitirmiş, 2'si yaralı kurtarılmıştı. Çığ düşmeden önce silah sesi duyulduğu iddia edilirken, dağcıların çığ tehlikesini belirlemek için test yapmadıkları ortaya çıkmıştı.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 09:21
Abone Ol google-news

Zigana Dağı'nda çığ altında kalarak hayatını kaybeden 8 kişi için Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi.

Tören alanına, çığ altında kalarak yaşamlarını yitiren Erhan Terzi, Hüseyin Karaosmanoğlu, Davut Akdeniz, Burçak Sevim, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Dursun İnan'ın cenazeleri getirildi.

Olayda ölen Hüsniye Sarıbıyık'ın cenazesi Kahramanmaraş, Hasan Ali İsaoğlu'nun cenazesi ise ailesinin isteği üzerine Trabzon'un Arsin ilçesine götürüldüğü için tören alanına getirilmedi.

Törene, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, AKP Trabzon milletvekilleri Kemalettin Göktaş, Safiye Seymenoğlu, Cevdet Erdöl, AKP Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, ölenlerin yakınları ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Cenazelerin ambulanslarla tören alanına getirilmesi sırasında, ölenlerin yakınları ağıtlar yakarak gözyaşı döktüler.

Çığ altında kalarak yaşamlarını yitiren dağcıların öz geçmişlerinin okunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu dolayısıyla cenaze törenine katılamadığıı, ölenlerin yakınlarına ve Trabzon halkına başsağlığı dileklerini gönderdiği bildirildi.

Tören, Trabzon İl Müftüsü Ahmet Bulut tarafından dua edilmesi ile sona erdi. Daha sonra cenazeler toprağa verileceği yerlere götürüldü.

 

Cenazeler

Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda çığ altında kalarak hayatını kaybedenlerden 3'ü Trabzon'un Akçaabat, 2'si Arsin, 1'i Düzköy ilçesinde toprağa verildi.

Çığ altında kalarak hayatını kaybeden inşaat mühendisi Burçak Sevim (26), resim-iş bölümü mezunu Özlem Timurcuoğlu (26) ile mimar Gülhanım Piyale (49) için Akçaabat ilçesindeki Ak Cami'de cenaze töreni düzenlendi. Ayrı ayrı kılınan namazların ardından cenazeler, merkezdeki aile kabristanlarına defnedildi.

Olayda hayatını kaybeden Hüseyin Karaosmanoğlu, Arsin ilçesine bağlı Yanbolu beldesinin Kuzguncuk köyünde, Hasan Ali İsaoğlu ise ilçenin Yeşilyalı beldesinde ikindi vakti kılınan cenaze namazlarının ardından aile mezarlıklarında toprağa verildi.

Dr. Davut Akdeniz ise Düzköy ilçesinde Düzköy Kültür Merkezi önünde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Büyük Mahalle'deki aile mezarlığına defnedildi.

Öte yandan, emekli doktor Dursun İnan için daha önce görev yaptığı Sürmene Devlet Hastanesi önünde tören düzenlendi. İnan'ın Kanada'da olan ailesinin gelmesinin beklendiği, bu nedenle cenaze töreninin yarın Sürmene ilçesinde düzenlenecek cenaze töreninin ardından Balıklı Mahallesi'nde defnedileceği bildirildi.

Olayda hayatını kaybeden Yasemin Aktaş ise yarın Trabzon'un Yomra ilçesinde toprağa verilecek.

Olayda ölen Hüsniye Sarıbıyık'ın cenazesi ise Kahramanmaraş'a götürüldü.

 

"Orası bizim güzergahımız değil"

Bu arada, çığın altında kalan gurupta yer alan ancak yeğenine kayak dersi vermek için kazanın olduğu yürüyüşe çıkmayan Sevgi Gültekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zigana Dağı çevresinin çok sık gittikleri bir bölge olduğunu belirterek, ''Ama kazanın meydana geldiği alana hiç gitmemiştik. Arkadaşlarımız o sabah niye o güzergahtan gittiler anlayamıyorum. Bizim güzergahımız değil orası'' dedi.

 

Vali Okutan: Ben de dağa gidecektim

Trabzon Valisi Nuri Okutan, çığ felaketinde 10 yakın dostunu kaybettiğini, üzüntüsünün çok büyük olduğunu söyledi.

Vali Okutan, ekiple Zigana Dağı'na kendisinin de gitmeyi planladığını, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Trabzon'da olması dolayısıyla bu programını iptal etmek durumunda kaldığını belirterek, ''Başbakanımızın programı olmasaydı bende can dostlarımla Zigana'da olacaktım'' dedi.

 

Olayla ilgili soruşturma

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu,  çığ felaketinin yaşandığı bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı.  Başesgioğlu olayla ilgili olarak, ''Adli ve idari makamlar, olayın oluş şekliyle ilgili bütün raporları hazırlayacaktır. Bu raporları gördükten sonra geniş çaplı değerlendirme yapılacak'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler