"Neşet Ertaş kalbi kırık gitti"

Türk halk müziği sanatçısı simlerinden olan Neşet Ertaş'ın yaşamını yitirmesi, hayranlarını sanat ve siyaset dünyasını yasa boğdu.

Yayınlanma: 25.09.2012 - 07:35
Abone Ol google-news

Sanatçılar ve siyasiler, Neşet Ertaş’ın ölümüyle ilgili duygularını bağlandıkları canlı yayınlarda yurttaşlara aktardı.

Selda Bağcan:
“Çok üzüntülüyüz, değerli bir ozandı. Birinci kaynaktan türküler dinleyemeyeceğiz artık. Kendisinden 2-3 eser aldım. Çok üzgünüm, nur içinde yatsın. Hayatı acılar içinde geçti. Hasan Saltık onu yeniden var etti, popüler olmasını sağladı. Hak ettiği değeri bulamayan insanlardandı. Bu kadar değerli bir ozan, kalbi kırık olarak gitti."

CHP Milletvekili Sanatçı Sabahat Akkiraz:
"Hepimizin türküleriyle büyüdüğü, yaşadığı bir büyük usta. En büyük tesellim onun gibi çalan, söyleyen bir değerimiz yoktu. Sonsuza kadar her tele vurulduğunda, türkü söylendiğinde onu hep yaşıyor hissedeceğiz. Onu hep öyle duyacağız, öyle anımsayacağız."

Belkıs Akkale:
"Sanatçılar, büyük ustalar hiçbir zaman unutulmaz. Nasıl bir Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Pir Sultan Abdallar unutulmadıysa Neşet Ertaş'ta unutulmayacak. Onun türküleri hepimize çimento oldu. Gençlik yıllarımda onun ilk kez konserine gitmiştim. Çok üzgünüz. Toplumda çok iz bırakan değerli bir ustayı kaybettik."

Bedia Akartürk:

Türk halk müziği Bedia Akartürk, Neşet Ertaş'ın ''dev insan'' olduğunu belirterek, vefatı nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını gözyaşlarıyla dile getirdi. Akartürk, ''Neşet Ertaş'ı çok iyi tanırım. Ankara'da ve İzmir'de beraber çalışmıştık. Onun uzun havaları ve türküleri, asırlar boyunca yaşayacak. Çok iyi bir insandı. Candan sohbeti tatlıydı ve muhabbeti güzeldi'' dedi.

Güler Duman:

Türkücü Güler Duman, bir ozanın daha yaşamını yitirdiğini, Neşet Ertaş'ın kendisi için yaşayan bir efsane olduğunu dile getirdi. Neşet Ertaş'ın, sanatı haricinde sanatçı duruşuyla topluma güzel mesajlar veren örnek bir insan olduğunu anlatan Duman, ''Bir halk ozanının durması gerektiği bir duruşla hayatını kaybetti. Çünkü hep halk için türküler söyleyen bir insandı. (Ben halkın sanatçısıyım) diyerek devlet sanatçılığını bile reddetmişti. Büyük bir ustayı ve cevheri kaybettik. Bu nedenle acımız son derece büyük'' dedi.

Nejat Yavaşoğulları

Bulutsuzluk Özlemi'nin solisti Nejat Yavaşoğulları, Neşat Ertaş'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığını dile getirerek, ''Türkiye'nin en önemli, halk müzik adamlarından birisiydi. Bir ekolün temsilcisiydi. Ülkemiz bu yüzden yaşayan bir efsaneyi kaybetmiş oldu ama bu topraklardan muhakkak, yeni Neşat Ertaşlar da çıkacaktır'' dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Halk Müziği'nin usta sanatçısı, bestecisi ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın her zaman sevgiyle saygıyla ve takdirle hatırlanacağını; en önemli kültür değerlerinden biri olarak gönülleri titreten türkü ve bozlaklarıyla kalplerde yaşamaya devam edeceğini bildirdi.

Gül ''Böylesine sevilen bir halk sanatçımızın vefatı, sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olmuştur. 2008 yılında Çankaya Sofrası'nda diğer sanatçılarımızla birlikte misafir etmekten memnuniyet duyduğum Neşet Ertaş, her zaman sevgiyle saygıyla ve takdirle hatırlanacak; en önemli kültür değerlerimizden biri olarak gönlümüzü titreten türkü ve bozlaklarıyla kalbimizde yaşamaya devam edecektir.
Bugün, kendi dizelerinde dile getirdiği 'yalan dünya'ya veda eden halk ozanı Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet; ailesine, milletimize, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.''
dedi.
 

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
"Bozkırın Tezenesi, türkülerin dili sustu. Halk müziğimizin ustası Neşet Ertaş aramızdan ayrıldı. Artık büyük ustayı dilden dile, gönülden gönüle dalga dalga yayılan türküleriyle anacak, halk müziğinin bu usta sesini yıllar yılı söylenecek türküleriyle hem yanımızda hissedecek, hem de yokluğunu duyacağız. Türküleri yaşatan ve türkülerle yaşayacak olan usta Neşat Ertaş'a rahmet, ailesiyle, türküseverlere, ülkemize ve halkımıza başsağlığı diliyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:
"Neşet Ertaş, yorumladığı türkü ve bozlaklar sayesinde Anadolu insanıyla arasında gönülden gönüle uzanan gizli bir bağ kurmayı başarmış ender sanatçılarımızdan biridir. Neşet Ertaş'ın adının milyonlarca seveni tarafından yaşatılacağına, sanat üslubunun gelecek nesilleri etkilemeye devam edeceğine yürekten inanıyorum. Merhum Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum"

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:
"Neşet Ertaş sadece bir müzisyen değildi. Başta bir Sultan Abdal olmak üzere Anadolu erenlerinin sözcüsüydü, devamıydı. Kendisiyle hep görüştüm, hep sevdim. Ailesine, milletimize, onu sevenlere dostlarına başsağlığı diliyorum. Ailesinin üzüntüsünü paylaşıyorum" Demirel, Devlet Sanatçısı unvanını geri çevirmesini de anlatırken, kendisine mahsus görüşleri fikirleri vardı, büyük sanatçılar genellikle bu tür ünvanları tek almak isterler. O da öyle düşünde" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin:
Devlet sanatçısı olmayı reddedip türkülerini halk için söyleyen Ertaş'ın ölümüyle bir dönem kapandı. Bozkırın türküleri bugün öksüz kaldı. O'na boşuna Bozkırın Tezenesi denilmedi. Anadolu'nun çilekeş insanlarını onun kadar hiç kimse anlatamadı. Zahidem'i, Yalan Dünya'yı, bir daha hiç kimse onun gibi söyleyemeyecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay:
''Büyük bir sesi kaybettik, hepimiz çok üzgünüz. Sazıyla, sözüyle, mütevazı ve kadirşinas kişiliğiyle gönüllere taht kuran Ertaş, büyük keyifle dinlediğim bir sanat insanıydı. Ona sonsuz rahmet diliyorum. Anadolu'nun orta yerinden çıkıp sazımızı, sözümüzü, kültürümüzü, Türk halk müziğimizi Avrupa'ya tanıtmıştı. Onun sanatına hürmeten, bu güzel insanın birbirinden güzel eserlerine hep birlikte sahip çıkarak, gelecek kuşakların onu tanımasını sağlamayı bir görev biliyoruz. Ayrılmayı bu kadar erken beklemediğim büyük dostuma Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: ''Bozkırın tezenesinin Türk kültürüne verdiği hizmet hiçbir zaman unutulmayacak''

BDP Eş Başkanları Selehattin Demirtaş ve Gültan Kışanak
"O, kendisine teklif edilen devlet sanatçılığı yerine halk sanatçısı olmayı tercih ederek, halkının gönlünde taht kuran, boşluğu asla doldurulamayacak değerli bir ozandı. Kendisi, geride miras bıraktığı birbirinden değerli eserlerle ve saygın sanatçı kişiliğiyle anılacaktır. Büyük usta, Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet, değerli ailesi, yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler