Suç ve Ceza Film Festivali Ödül Töreni yapıldı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin, Başakşehir Belediyesi'yle 26 Eylül- 4 Ekim 2012 tarihleri arasında ikincisi düzenlenen ve bu yıl ana teması 'Kadına Şiddet ve Ayrımcılık' olan 2. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali açılış ve ödül töreni festivalin üçüncü gününde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla İÜ bahçesinde gerçekleşti.

Yayınlanma: 29.09.2012 - 08:34
Abone Ol google-news

Festivalin Sinema Onur Ödülü “kadına şiddet ve ayrımcılık” temasını filmlerinde işlemiş olan Türk sinemasının usta yönetmeni Lütfi Ö. Akad’a verildi. Akad’ın ödülü “Vesikalı Yarim” filminin yıldızı Türkan Şoray ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Adem Semerci tarafından torunu Eda Akad’a sunuldu. Kendisinin ve Türk sinemasının Akad’tan çok şey öğrendiğini vurgulayan Şoray; “Rahmetle andığım sevgili ustamın ‘gözlerinle oyna’ sözü hep kulağımdadır” dedi. Eda Akad’ta ödülü almaktan duyduğu gururu ifade etti. Festivalin Hukuk Ödülü ise, Kadın Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’nın önemli bir ismi Avukat Hülya Gülbahar’a Şahin ve Semerci tarafından sunuldu. Hülya Gülbahar, ödülü törende bulunan diğer STK’lardan arkadaşlarını da sahneye davet ederek birlikte aldı. Bakan Şahin’e teşekkür eden Gülbahar; “Bu ödülü aldık diye susmayacağız. Diyalogumuz ve mücadelemiz devam edecek.” dedi. STK’larla çalışmanın gereği, önemi, başarısındaki rolünün altının çizen Fatma Şahin ise; “Yaşadığımız sorunların çözmenin temelinde farklı fikirlere saygı duyup hangi yol ve yöntemlerle birlikte çalışacağımız bulmak yatıyor. Küsmece yok.” diyerek Gülbahar’ın şahsında STK’lara teşekkür etti. Türkan Şoray filmleri gönderme yapan Şahin, beyaz perdenin, toplumda değişim ve dönüşümde, toplumdaki bilincin yükselmesinde çok önemli olduğunu belirterek: ''Bilinç yükselmesi ve toplumsal değişim bu tür festivallerden geçiyor. Festivalin bu yılki konusu kadına yönelik şiddet. Bu çalışmalar çok önemli. Bizim sürekli şiddetle ilgili söylediğimiz bir şey var. Sorunun temeline indiğiniz zaman, değişkeni çok boyutlu olan bir sorunu direkt bir kanunla veya bir talimatla akşamdan sabaha çözebilmek mümkün değil. Bilim ve teknoloji dünyasında yaşıyoruz. Artık görselliğin gençlerimizin ve toplumumuzun nazarında yükselen bir değer olduğunu biliyoruz. O zaman bizim sinema dünyasını ve beyaz perdeyi çok iyi kullanmamız gerekiyor" dedi.

Hukuk ve Sinema bağlamında, film gösterimlerinin yanı sıra Akademik programlarla da “Kadına Şiddet ve Ayrımcılık” konusunda çözümler arayan, ufuk açan, dünyadaki deneyim ve birikimi paylaşan festivalin ödül töreni öncesinde düzenlenen "Suçu: Kadın Olmak Cezası: Müebbet" başlıklı panele Türkan Şoray, Zeki Demirkubuz, Selim İleri konuşmacı olarak katıldılar. Demirkubuz ve İleri konuşmalarında toplumsal duyarsızlığın dikkat çekerek çözümün istiyorsak sorumluluk alınması gerektiğinin altını çizdiler. Demirkubuz; “Kadına şiddet düzenin bir parçasıdır.” derken kötünün alıcısının daha çok olduğunun altını çizdi. İleri; “Konuları derinlemesine ele almayan eşine az rastlanır bir toplumda yaşıyoruz.” diyerek toplumda meselelerin hak ettikleri ciddiyetle alınmadğına, popüler ele alınınca okunup, izlendiğine dikkat çekti. Şoray ise, kendi filmlerinden örnekler vererek; “Sanatın, sinemanın farkındalık yaratacağından umutluyum” vurgusuyla senaryosunu Selim İleri’yle paylaşacağı kadın sorunlarını dile getiren bir filmi yöneteceğinin müjdesini verdi.

Törene Başakşehir Belediye Başkanı Av.Mevlüt Uysal, öğrenci ve öğretim üyeleri, filmleri ile festivale katılan dünyaca ünlü yönetmen, oyuncu ve davetli panelistler katıldı. Törenin sonunda Twiggy - Dal Gibi filminin gösterimi yapıldı. Kürtaj konusunu güçlü bir sinema diliyle anlatan filmin yönetmeni Emmanuelle Millet ve yapımcısı Lisa Lebahar’da geceye katılarak soruları yanıtladı.

Festival 4 Ekim’e dek akademik program ve film gösteriyle devam edecek. Detaylı program http://www.i̇capff.com/’da yer almaktadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler