Kızılırmak Deltası'nın ekosistemi tehlikede

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'ndaki sazların yakılmasının deltanın ekosistemine zarar verdiği belirtildi.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 15:16
Abone Ol google-news

Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası'nın çeşitli alanlarında zaman zaman yakılan sazların deltaya büyük zarar verdiğini söyledi.

Deltada saz kesim döneminin ekim, kasım ve aralık ayı olarak belirlendiğini ifade eden Kılıç, belirlenen dönem dışında saz kesiminin yasak olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nın flora ve faunasının zaman zaman insanlar tarafından tehlikeye sokulduğunu anlatan Kılıç, şu bilgileri verdi:
''Deltada son dönemlerde sıkça sazların yakıldığını belirledik. Balıkçılar ve avcılar tarafından yakılan sazlar deltanın flora ve faunasına ciddi bir şekilde zarar vermekte. Sazların arasında yaşayan canlı varlığını da tehlikeye düşürmektedir. Sazların yakılması ekosistemin değişmesine ve çevre kirliliğine de neden olmaktadır. Saz yakan kişilerin belirlenmesi durumunda çevre kanunu gereğince 20 bin TL cezai işlem uygulayacağız.''

Kızılırmak Deltası'nın düzenli olarak Samsun Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile jandarma tarafından kontrol edildiğini de hatırlatan Kılıç, saz yakılması konusunda duyarlı olunmasını istedi.


Kızılırmak Deltası

İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan Kızılırmak Deltası'nda bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi. Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kaldığı delta, uluslararası kuş bilimi açısından da öneme sahip bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon