Kabinede sınırlı revizyon beklentisi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, ana çerçevesini 2014'teki Köşk hesaplarıyla oluşturduğu partinin yeni MKYK'sinin ardından gözler asıl A takımını oluşturacak Merkez Yürütme Kurulu'na (MYK) çevrildi.

Yayınlanma: 02.10.2012 - 07:53
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın MYK’yi de oluşturduktan sonra kabinede de değişikliğe giderek yerel seçim startı vermesi bekleniyor. Erdoğan, partiyi üç yılda yapılacak üç kritik seçimde yönetecek 50 kişilik MKYK’yi oluştururken, bu yapının içinden çıkacak olan asıl A takımı MYK’nin nasıl şekilleneceği konusunda da işaretler verdi. Erdoğan’ın MKYK’de olduğu gibi MYK’de de değişimi sınırlı tutması, ana kadroyu koruması bekleniyor. Erdoğan, MYK’deki isimlerin tamamını kongrede MKYK listesine alarak, ana gövdeyi koruyacağını da göstermiş oldu.

AKP kulislerinde, partisinin feshederek iktidar partisine gelen ve MKYK’ye giren Numan Kurtulmuş’un MYK’ye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kurtulmuş’un parti protokolünde ikinci sırada yer alan siyasi ve hukuki işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilebileceği belirtiliyor. Partide halen bu görevi Abdülkadir Aksu yürütüyor. Erdoğan tarafından kongre öncesi hiç konuşulmamasına karşın MKYK’ye alınan Mehmet Ali Şahin de MYK’ye girme şansı yüksek isimlerden biri olarak görülüyor.

Erdoğan’ın MYK yapılanmasını da oluşturup, Meclis sürecinin de başlamasının ardından kabine revizyonunu öne alınacak yerel seçim kampanyasına odaklı düşündüğü belirtiliyor. AKP, 27 Ekim 2013’te yapılacak yerel seçimler için çalışmaları başlatacak. Büyükşehir sayısını 13 yeni belediyeyle 29’a çıkaracak yasanın da ekim ayı sonuna kadar Meclis’te kabul edilmesinin ardından aday belirleme çalışmalarını da başlatacak. Bu çerçevede AKP tüzüğüne göre 3 döneme takılan bakanların belediye başkanlığı adaylıkları gündeme gelecek.

Erdoğan, kabine revizyonu yaparken yerel seçimde aday yapacağı bakanları da değiştirebileceği belirtiliyor. Erdoğan, ayrıca bir kabine revizyonuna giderek iktidar olanaklarıyla yükleneceği yerel seçim kampanyasını yürütecek yeni bir Bakanlar Kurulu oluşturmuş olacak.       

 

Kurtulmuş 11 kişiyi MKYK'ye yerleştirdi

Kurtulmuş dünkü kongrede oluşan kurullara en yüksek sayıda isim yerleştirme özelliğiyle de dikkat çekti. Kurtulmuş’la birlikte beraberinde getirdiği ekibinden Ahmet Demircan ve Abdulhamit Gül MKYK’ye girdi. Yine Kurtulmuş ekibinden Ahmet Cemil Tunç ve Hayrettin Dilekcan AKP Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine, Nazım Maviş, Emel Topçu, Remzi Çakır, Mustafa Alkayış ve Veli Tolu da MKYK yedek üyeliklerine seçildi. Böylece Kurtulmuş, iktidar partisinin kurullarına ekibinden 11 isme yer bulmuş oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler