Gazeteci- yazar Orhan Duru'ya veda

Türk öykücülüğünün önde gelen adlarından ve gazetemizin eski yazıişleri müdürlerinden gazeteci-yazar Orhan Duru bugün toprağa verilecek.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 06:57
Abone Ol google-news

Türk öykücülüğünün önde gelen adlarından ve gazetemizin eski yazıişleri müdürlerinden, önceki gün 76 yaşında yitirdiğimiz, gazeteci-yazar Orhan Duru bugün Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Aşiyan Mezarlığı‘nda toprağa veriliyor. Kendine özgü bir öykü dili yaratmış olan Duru’nun ölümü yazın dünyasını da yasa boğdu.

Sezer Duru:

Ben Orhan Duruyu çocukluğundan beri tanırım; çünkü ağabeyimin (Demir Özlü) arkadaşıydı. Onunla geçirdiğim 44 yıllık yaşamımın içinde ondan daha kültürlü, daha medeni, daha toleranslı bir insan tanıdığımı sanmıyorum çevremde. Türk edebiyatı içinde çok özgün yeri olan bir yazar olması nedeniyle de ona duyduğum saygı büyüktü.

Doğan Hızlan:

Türk öykücülüğünün çok önemli bir adı. Öyküdeki dil ustalığı onu eşsiz ve benzersiz biri yaptı. Bir başka yazarın elinde sığlığa düşecek bir malzeme o yazınca olağanüstü bir metin olur.

Konu Ertop:

Orhan Duru 1950’lerin sonunda yeni öykücülüğümüzün temellerini atan kişilerdendir. Bilim adamı olarak yetişmiştir. Rastlantılar onu gazeteciliğe itti. Güçlü bir gözlem yeteneği vardı; ancak gerçekleri başka yazarlar gibi düz bir şekilde anlatmıyordu. Alaysama dediğimiz gülmece, yani çok zengin bir tür değiştirme uyguluyordu. Bunu yaparken yazınımızdan büyük ölçüde yararlanıyordu. Meddah öyküleri, Karagöz oyunu, orta oyunu sanki çağdaşlaşmak olarak onun öykülerinde kendini gösterir. Bu öyküler toplamında yarım yüzyıl boyunca yaşadıklarımızın bir yansıması görülür. Düzyazıyı işlemesi, geliştirmesi onun özgün yanlarından bir başkasıdır.

Yapıtları:

Öykü kitapları: Bırakılmış Biri (1959), Denge Uzmanı (1962), Ağır İşçiler (1974), Yoksullar Geliyor (1982), Şişe (1989), Bir Büyülü Ortamda (1991), Sarmal (1996-Toplu Öyküler) Fırtına (1997). Düzyazı kitapları: Kıyı Kıyı Kent Kent (1977, daha sonra bu kitap genişletilerek Mavi Gezi adıyla 1986, 1987 yıllarında yeniden basıl­dı), Hormonlu Kafalar (1992), İstanbulin (1995), Ecevit’in Çilesi (1995) Tango Geceleri (1999).

Çevirileri:

B. Tra-I ven’den Sierra Madre’nin Hazineleri, Prokopius’dan Gizli Tarih, Werner Heisenberg’den Vedat Günyol’la birlikte Çağdaş Fizik’te Doğa, Ginsberg ve Ferlinghetti’den şiirler; Ferit Edgü ile birlikte: Amerika.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler