"Krizle ABD ve Türkiye birlikte mücadele etmeli"

ABD Büyükelçisi James Jeffrey, ABD'nin küresel krizden doğan sıkıntıların üstesinden tek başına gelemeyeceğini vurgularken "ABD ve Türkiye ekonomik krize karşı işbirliği içerisinde mücadele etmeli" dedi.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 07:14
Abone Ol google-news

ABD Büyükelçisi James Jeffrey, Businessweek Türkiye dergisince yayınlanan makalesinde küresel ekonomideki zorluklara dikkat çekerek "ABD ve Türkiye ekonomik krize karşı işbirliği içerisinde mücadele etmeli" ifadesini kullandı. Jeffrey şunları kaydetti:
"Karşılaştığımız sıkıntılar sadece Amerika'ya ait değil ve Amerika bu sıkıntıların üstesinden tek başına gelemez. Türkiye ve Amerika zaten küresel mali krize cevap vermek için birlikte çalışıyor."
 

"Türkiye dünyanın en büyük 20. ülkesinden biri"

ABD Büyükelçisi, Türkiye ekonomisinin 2001 yılından bu yana "bir hayli yol" katettiğini de belirterek "Türkiye şu anda Avrupa Birliği üyeliği yolunda ve dünyanın en büyük 20 ülkesinden biridir" dedi.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda gösterdiği ilerlemeye dikkat çeken Jeffrey, "Bu dinamizmi ve reformlara bağlı kalma kararlılığı, Türkiye'yi ABD işletmeler ve yatırımcılar için oldukça çekici bir ülke haline getiriyor" yorumunu da yaptı.

James Jeffrey, 2008 yılında 16.2 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin çok iddialı olmamakla birlikte büyümekte olduğuna işaret ettikten sonra ABD hükümetinin, Türkiye'deki iş olanaklarını değerlendirmeleri yönünde ABD'li şirketlere destek verdiğini kaydederken "Çok fazla iş fırsatının olduğu sektörlerden biri enerji" diye yazdı.
 

"Daha etkili üretici finansman mekanizmaları oluşturmak istiyoruz"

ABD'li şirketlerin Türkiye'de enerji alanında başarılı yatırımlarının bulunduğuna, petrol aradıklarına işaret eden Jeffrey, "Daha fazlasını yapmanın yollarını arıyoruz. ABD, enerji güvenliği konusundaki gücünü artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmek süretiyle ülkenin enerji ihtiyaçlarını karşılamak sürecinde Türkiye'ye destek olmaya kararlı" diye yazdı. Jeffrey şöyle devam etti:
"Özellikle içinde bulunduğumuz küresel finansal kriz döneminde Türkiye'nin enerji projelerini desteklemek için daha etkili ve verimli üretici finansman mekanizmalarını oluşturmak istiyoruz."
 

 

"Amerikan şirketlerini vergi sistemi kaygılandırıyor"

Büyükelçi, Türkiye'deki projeler için ABD'den sağlanan kredi desteğine de dikkat çektiği makalede ayrıca Amerikan şirketleri arasında yapılan bir anketin sonuçlarının, ABD şirketlerince Türk işçisine ve ekonomisine "güçlü bir güvenoyu"nun verildiğini gösterdiğini belirtti. Jeffrey şöyle devam etti:
"Yine ABD'li şirketlerin endişe ettiği bazı konular da var ve ben bunların aslında Türkiye'deki yabancı yatırımcıların genel kaygılarını yansıttığına inanıyorum. Sık sık dile getirilen sıkıntılar arasında vergi sistemi ve uyumluluk sorunları ve özellikle fikri mülkiyet hakları konusunda yasal sistemdeki yetersizlik ve güven eksikliği var."

James Jeffrey'nin ABD Başkanı Barack Obama'nın çeşitli konuşmalarına gönderme yaptığı makalesine son nokta koyarken de "Amerika'nın Türkiye ile olan uzun süreli ekonomik ortaklık bağının devam edeceğinden eminim" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler