Ergenekon'da tanık ifadeleri dinlendi

Ergenekon davasında, firari şüpheli Tuncay Güney ve tutuksuz sanık Ümit Oğuztan'ın Mart 2001 deki emniyet sorgularına ilişkin tanık ifadelerinin dinlenilmesine devam edildi.

Yayınlanma: 09.10.2012 - 09:54
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın 242. duruşması yapıldı. 3.5 yıldır tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan 16 duruşmadan men cezasına çarptırılmış olmaları nedeniyle dün 10. kez duruşmaya katılamadılar. 65’i tutuklu, 274 sanıklı davanun dünkü duruşmasına eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 42 sanık katılmadı. Duruşmaya emekli Koramiral Alaettin Sevim, İşçi Partili Turan Özlü, Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu’nun da aralarında bulunduğu 23 sanık geldi. Tutuksuz sanık Ümit Oğuztan ve kendisini 2001 yılında sorgulayan tutuksuz sanık Adil Serdar Saçan ayrı bölmelerde oturtuldu.

Güney ve Oğuztan’ın mülakatı

Oturumu açan Başkan Hasan Hüseyin Özese, Mart 2001 yılında oto sahteciliğinden gözaltına alınan Tuncay Güney ve Ümit Oğuztan’ın sorgusunda bulunan İstanbul Organize Şuçlar Şube Müdür Yardımcısı Kemal Karademir’i salona çağırdı. Davanın tutuksuz sanığı eski Organize Şuçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’ın savunma tanığı olarak ifade veren Kemal Karademir’i Güney ve Oğuztan’ın mülakatı salondaki ekranlara yansıtılarak sorular yöneltildi. Duruşmada geçen hafta 5 duruşma boyunca Güney'in sorgusuna ilişkin tanıklık yapan eski emniyet amiri Ahmet İhtiyaroğlu da hazır bulundu. Başkan Hasan Hüseyin Özese, mülakatın videoları gösterilirken Karademir’e “Ümit Oğuztan kime bakarak konuşuyor? Sorguda başka kim var” diye sordu. Karademir, "Ahmet İhtiyaroğlu olabilir. İstihbarat'tan da arkadaşlar vardı" diye konuştu.

Tanık Kemal Karademir, daha sonra eski şube müdürü tutuksuz sanık Adil Serdar Saçan’ın sorularını yanıtladı. Saçan, kendisi hakkında, “Tuncay Güney ile yapılan mülakatın ardından dosyayı kapattı” şeklinde suçlamalar bulunduğunu belirterek Karademir’e böyle bir gözlemi olup olmadığını sordu. Karademir, “Saçan ile 6 yıl çalıştım. Hiç böyle bir davranışını görmedim” dedi. Sorular üzerine tanık Karademir,  Saçan’ın Organize Şuçlar Şube müdürü olduğu dönemde Sedat Peker’e 1 ya da 2 kez operasyon yaptıklarını ifade ederek “Peker’i kayırma şeklinde bir tavır görmedim. Saçan, ‘İstanbul'da mafya bitti mi de rahat davranıyorsunuz’ diye serzenişte bulunuyordu” diye konuştu. Tanık Karademir, Saçan’ın tutuklu sanık emekli tuğgeneral Veli Küçük’ten korkarak soruşturmayı kapattığı iddialarına ilişkin de “Böyle bir şeye tanık olmadım” dedi. Saçan’ın avukatı Serkan Günel’in Gözaltına şüphelilerin doktor muayenesine götürülmesine ilişkin sorusunu tanık Karademir, “Benim zamanımda 24 saatte bir sağlık raporu alınırdı” diye yanıtladı. Organize Şube’de kendisine işkence yapıldığını belirten ve işkenceli sorguya ilişkin ses kayıtları da bulunan tutuksuz sanık Ümit Oğuztan şunları anlattı: “Gözaltında olduğum süre boyunca hastaneye sağlık raporu için gece geç saatlerde götürüldüm. Yanımda bulunan 2 polis ‘Sesini çıkarma’ diyordu. Yanımızda gelen 3. polis de içeri girerek sağlık raporu alıp çıkıyordu, ben doktora görünmüyordum” Oğuztan, “Gözlerim bağlıydı bana elektirik verildi. Bunları anlatmak bile utanç verici. Ben orada işkence odasındaydım” diye konuştu.

Adil Serdan Saçan’ın avukatı Serkan Günel’in “Siz daha sonra özel bir hastaneye ya da devlet hastanesine giderek sağlık raporu alabilir ve şikayetçi olabilirdiniz” sözleri üzerine Sanık Oğuztan şöyle konuştu: “Çok mantıklı soru sordunuz. Ben İstanbul’da yaşıyorum. Annem ve babam yıllar önce hayatını kaybetti. 16 yaşımdan beri tek başına yaşayan bir insan olarak bu hayatta şunu öğrendim; Gücün yetmediği şeylerle uğraşmayacaksın”

Mahkeme hakkında yakalama kararı bulunan ve GATA’da tedavi altında olduğu belirtilen YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler’in durumunu sormaya karar verdi. Mahkeme “Taşdeler’in sağlık durumu dikkate alınarak hangi yöntemle beyanının alınabileceğinin tedavi gördüğü hastaneden sorulmasını” kararlaştırdı.

Duruşma 11 Ekim perşembe gününe ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon