"Özbek bir katil değildir, terörist değildir"

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Pevrul Kavlak, gözaltına alınıp, serbest bırakılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında sert ifadeler kullandı. Siyasallaşmış bir hukuka değil, hukuksallaştırılmış siyasete ihtiyaç olduğunu söyleyen Kavlak, "Hukuk bir gün herkese lazım olur" uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 11:38
Abone Ol google-news

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Pevrul Kavlak, gözaltına alınıp, serbest bırakılmasının ardından düzenlediği ve sert ifadeler kullandığı basın toplantısında, gözaltı süreci ve yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kavlak, Türk Metal Sendikası'nın Genel Merkezi'nde düzenlediği basın oplantısında, Türk sendikacılığının planlı ve programlı bir şekilde yoğun saldırılara maruz kaldığı bir dönem içinden geçtiğini söyledi. Bu saldırıların hedefinde, Türkiye'de ezilen ve insanca yaşama standartları bakımından şiddetli bir yetersizlik içinde olan işçilerin örgütü sendikaların yer aldığını kaydeden Kavlak, Türkiye'deki manzaranın can sıkıcı olduğunu belirtti.

"600 bin kişinin işten çıkarıldığı bir dönemdeyiz" diyen Kavlak, sadece metal işkolunda 15-16 bin metal işçisinin işinden olduğunu ifade etti. Kavlak, çalışma hayatında sorunların çığ gibi büyüdüğünü de belirterek, "Başta konfederasyonumuz Türk-İş olmak üzere sendikaların işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk ve gelir adaletsizliği ile ilgili temel sorunlarda konuşmasından rahatsız olan çevreler, devreye başka mekanizmaları sokarak, sesleri susturmak istiyor" diye konuştu.
 

"İllegal faaliyetler Amerika'nın işi"

Ülkedeki her türlü illegal faaliyetin altında ve arkasında Amerika'nın parmak izi olduğunu iddia eden Kavlak, başlatılan sindirme harekatları ile inşa edilen korku imparatorluğunun insanlarımızı Amerikancı olmaya zorladığını vurguladı.

22 Ocak 2009 günü sendika Genel Merkezinde, Genel Başkan Mustafa Özbek'in evinde ve Avrasya Televizyonu'nda yapılan aramalar sonrasında, Özbek ile birlikte sendika yöneticilerinin haksız yere gözaltına alındığını hatırlatan Kavlak, "25 Ocak'ta yapılan yargılama sonunda Genel Başkanımız Mustafa Özbek'in dışında sendikamız merkez yöneticileri serbest bırakılmıştır. İstanbul Adliyesi'nden çıkarken, Başkanımız Özbek'in masum olduğunu tekrar tekrar söylemiştim. Mustafa Özbek, Türk Metal sendikasının Genel Başkanı ve metal işçilerinin de lideridir, sendikacılığının duayenidir" şeklinde konuştu.
 

"Özbek tutuksuz yargılanmalıdır"

Özbek'in bugün devlet tarafından maruz kaldığı muamelenin hem üzücü hem de düşündürücü olduğunu belirten Kavlak, "Türk polisini ve askerini kendi çocuklarından bile önde tutan bir insanı, hal böyleyken nezarethane ve hapishanede her türlü yokluğa ve yalnızlık psikolojisine maruz bırakmak vicdanların kabul edeceği bir yol olamaz" dedi.

"Devlet değerleri ve kurumları ile hiçbir zaman çatışması olmayan Mustafa Özbek'in tutuksuz yargılanma hakkı olmalıdır" diyen Kavlak, şöyle konuştu:  "Mustafa Özbek, bir katil değildir, terörist değildir. Dolandırıcı değildir, hortumcu değildir. Nerede oturduğu, nerede yaşadığı bellidir. Dolayısıyla en azından sağlığı ile ilgili doğabilecek can sıkıcı gelişmeleri önlemek için tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz. Bu talebimizin tamamen insani kaygılardan kaynaklandığının bilinmesini istiyoruz. Genel başkanımızın tutuklanması kararının hukuki bir karar olmaktan çok, siyasi bir projenin parçası olduğu yolundaki iddiaların giderek yaygınlaşması, kamu vicdanında adalete olan güveni sarsmaktadır. Bu iddialardan en fazla zararı hukuk devleti ilkesi görecektir."

"Hukuk herkese lazım olur"

Kavlak, sendikalarına ve kendisine destek veren her kesime ayrı ayrı teşekkürü bir borç bildiklerini de belirterek, "Biz Türkiye'nin siyasallaşmış bir hukuka değil, hukuksallaşmış bir siyasete ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda hukuku yönlendirme girişimlerine bizzat hukukun izin vermemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. "Türk Metal'e ve Özbek'e asılsız iddialar ve iftiralarla saldıranlar unutmasınlar ki hukuk bir gün kendilerine de lazım olacaktır" diyen Kavlak, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu inancı koruduğumuz için hukuk kuralları içinde Genel Başkanımıza sahip çıkmaya sonuna kadar devam edeceğiz. Bizler, Türk Metal Sendikası Genel Merkez Yöneticileri olarak, genel başkanımız Özbek'in bizden istediği şekilde dimdik ayaktayız. Çünkü bizim inancımız var, azmimiz var, Türkiye sevgimiz var. Çünkü bizim Türk Metal gibi büyük ve güçlü bir sendikamız var."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler