"Olumlu ilerlemeler memnuniyet verici"

Uluslararası Para FOnu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel ekonomide iyileşmenin devam ettiği fakat zayıfladığı belirtilirken, bu yıl sonunda küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,3 ve 2013 yılı için ise yüzde 3,6 olacağı tahmininde bulunuldu. IMF Türkiye Direktörü Mark Lewis, Türkiye için, ''Özellikle 2012 yılı itibariyle cari açıktaki olumlu ilerlemeler son derece memnuniyet verici, bizi cesaretlendiriyor'' dedi

Yayınlanma: 09.10.2012 - 19:53
Abone Ol google-news

İstanbul'da, IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu sunumunun yapıldığı toplantıda soruları yanıtlayan Lewis, ''2013 yılı Türkiye'nin büyümesine ilişkin tahminlerimiz, büyümedeki yavaşlama ve bu seneki yumuşak inişle bağlantılı olarak yapıldı. (Yükselen piyasalar için) 2014'te yüzde 4 oranında bir tahminimiz var. Türkiye'de de bu oranın yükseleceğini ve yüzde 4'ün üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Bu trendi Türkiye'nin yavaş ta olsa yakalayacağını, tekrar hızlı büyüme günlerine döneceği görülüyor. Diğer yükselen pazarlarla da bunu gördük'' diye konuştu.

Orta Vadeli Program ile IMF'nin büyüme tahminlerinin birbirleri ile uyumlu olduğunu belirten Lewis, ''Henüz Orta Vadeli Programı analiz etme şansımız olmadı ancak rakamlara baktığım zaman rakamlar bizim beklentilerimizle ve daha evvel IMF tarafından yayınlanmış olan beklentilerle çok benzer durumda. Fark olabilir, fark olması çok normal. Farklı kurumların projeksiyonları arasında fark olması çok doğal'' dedi. Orta Vadeli Programa yönelik bir yorum yapamayacağını söyleyen Lewis, ''Şunu söyleyebilirim; özellikle 2012 yılı itibariyle cari açıktaki olumlu ilerlemeler son derece memnuniyet verici, bizi cesaretlendiriyor'' şeklinde konuştu.

Güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel iyileşmenin devam etmekte olduğu fakat zayıf seyir izlediği vurgusu yapıldı. IMF'nin güncellenmiş raporunda, 2013 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,3 ve 2013 yılındaysa yüzde 3,6 oranında gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu. Raporda 2013 yılı için gelişmiş ekonomilerde büyümenin yüzde 1,5 oranında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunuldu.

IMF Kıdemli Ekonomisti Jamie C. Guajardo da ''Yüksek Borç ve Yavaş Büyüme ile Başa Çıkmak'' başlıklı sunumunda, ''Küresel anlamda iktisadi toparlanmanın devam ettiğini görüyoruz. Tahminlerimizi aşağı yönlü revize ettik. Beklentilere yönelik yavaşlama göstergelerinde bir artış var. Büyüme beklentilerimizi aşağı yönlü çekmiş bulunmaktayız'' dedi.

Guajardo, önde gelen yükselen piyasa ekonomilerinde daha önce görülen güçlü büyümede düşüş yaşandığını belirterek, gelişmiş ekonomilerin ''kısa vadede öncelikle yapılması gereken, aşağı yönlü riskleri önlemek için adımlar atmak ve kamu borçlarını orta vadede azaltmak için somut planlar ortaya koymaktır'' ifadelerine yer verdi.

Raporda, ''Yükselen piyasalarda, politika yapıcıları, sağlam bir mali duruşun devamlılığını sağlayarak ve enflasyon ile kredi büyümesini makul oranlarda tutarak şoklara esneklikle karşılık verebilme yetisini ellerinde tuttuklarından emin olmalıdırlar'' ifadeleri kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler