Başkanlığın altyapısı

Yeni büyükşehir tasarısı 'yerelleşme mi getiriyor merkezileşme mi' tartışması çıkardı.

Yayınlanma: 10.10.2012 - 07:47
Abone Ol google-news

Hükümetin önceki gün TBMM’ye sunduğu ve 13 yeni büyükşehir kurulmasını, büyükşehirlerdeki 29 il özel idaresini kapatan, yetkilerini de valinin başkanlığında kurulacak olan yeni Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’ne (YİKM) devreden tasarı, tartışma yarattı. CHP, dün basına kapalı grup toplantısında tasarıyı değerlendirdi. CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, AKP’nin yerel demokrasiyi geliştirmek ve yerelleşmek gibi bir kaygısı olmadığını belirterek “İl özel idareleri yerine oralarda valinin başkanlığında yatırım izleme ve koordinasyon merkezi oluşturuyorlar. İl genel meclisini ortadan kaldırırsan ve bütün yetkiyi valiye verirsen, bunun adı yerelleşme mi olur, merkezileşme mi olur? Türkiye’de 2 bin 950 belediye var. 1592’sini bu tasarıyla kapatıyorlar. Bize büyüklük açısından çok benzeyen Fransa’da 40 bin belediye var. Yani her iki belediyeden birini kapatarak, merkezileşme mi yoksa yerelleşme mi ortaya çıkar?” dedi. Hükümetin, “Ankara’da masa üzerinde verdiğin bir kararla” belde belediyelerini kapattığına dikkat çeken Günaydın, tasarıyla büyükşehirlerin sınırlarını, o ilin bütün sınırlarını içine alacak şekilde genişletildiğini söyledi. Günaydın, “Belediyelerin hizmetini en iyi götürebileceği bir ölçek vardır. Siz bu ölçekleri genişletirseniz, vatandaş ömrü boyunca hiç göremeyeceği, talebini iletemeyeceği insana oy vermek zorunda kalır. Buna da demokrasi denmez. Ankara’da 50 kilometre yarıçapı içinde metroyu tamamlayamayan Melih Gökçek 3.5 saat doğuda, 3.5 saat batıda Nallıhan’ın köyüne, 2.5 saat güneyde Şereflikoçhisar’ın köyüne nasıl hizmet götürecek? Bütün bunlar Türkiye’de getirilmeye çalışılan başkanlık sisteminin altyapısını örmeye dönük, diktatoryal, faşist, antidemokratik uygulamalardır. Bütün çaba, merkezi otoriter yapıyı Türkiye’ye tesis etmektir.” dedi.

‘Güçlü yerel yönetim getirmez’

Şehir Plancıları Odası Başkanı Başkanı Necati Uyar da, tasarıyı eleştirerek “Büyükşehirin yetkisini il sınırlarına çıkardığınızda özellikle belde ve köyler için belediyeye ulaşma açısından ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. İklim ve coğrafya koşulları düşündüğünüzde belediyeler insanlardan uzaklaşacak” dedi. Tasarının federasyon sistemine altyapı hazırladığı yönündeki eleştirilerin sorulması üzerine Uyar, “İl özel idaresinin yerine konulan yapının, gelecekte büyükşehire devredilmesiyle birlikte ortaya çıkacak yapı zaten federatif bir yapıya dönüşmüş olur ya da onun altyapısını oluşturmuş olur” dedi.

 

'Cami yapma' yetkisi

Tasarı ile büyükşehir ve belediye yasalarının “belediyelerin görev ve sorumlulukları” bölümüne dikkat çekici bir ekleme yapıldı. Buna göre, isteyen belediye, devletin “ibadethane” olarak kabul ettiği yerler olan cami, kilise veya sinagog yapabilecek. Mabetlerin “bakım ve onarım” işlerini de belediyelerin üstlenmesine vize getiren tasarıda, “Belediye ve bağlı idareler, meclis kararıyla mabetlere indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilirler” düzenlemesi de yer aldı. Ancak düzenleme Alevilerin inanç merkezlerinden olan cemevlerini kapsamıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler