'Çözüm için risk almaktan çekinmeyiz'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör sorunun çözümü konusunda risk almaktan çekinmeyeceklerini ifade ederek, 'Fayda getirecek bütün enstrümanları kullanırız' dedi.

Yayınlanma: 10.10.2012 - 11:47
Abone Ol google-news

NTV'ye gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in açıklamalarıyla ilgili bazen işin yönteminin, özünün önüne geçebildiğini savundu.

Devletteki paradigma değişimi, bölgeye ve teröre bakış, geçmişteki hataların telafisi gibi konularda, bölgeye gönderdikleri bürokratlarda daha hassas davrandıklarını öne süren Atalay, şöyle konuştu:

''Daha fazla toplumla bütünleşsin, daha fazla yeni bakışımızı temsil etsinler, oradaki vatandaşın daha fazla güveninin kazanılması için çaba sarf etsinler manasında. Bölgede çok güzel örnekler var aslında. Valilerimizde falan çok farklı şeyler var. Tek örnek değil.

Bürokrat daha fazla uygulamayla meşgul olmalı, düşündüklerini alanda uygulamalı. Siyasetçi üslubuyla kamuoyu önünde bürokratın konuşması doğru olmuyor. Bazen böyle ileri tepkiler de çekebiliyor. Siyasetçi kendi işini yapacak, bürokrat elindeki işini iyi yapmak için uğraşacak.''

Atalay, Güven'in görevden alınıp alınmayacağı konusunda, ''O boyutuna pek kafa yormuş değilim'' dedi.

Diyarbakır'da dün okullara yönelik gerçekleştirilen terör eylemlerine kabul edilemez olduğunu vurgulayan Atalay, bu tür eylemleri, öncelikle bölgede yaşayan yurttaşların analiz etmesi, olumsuz sonuçları üzerinde düşünmesi gerektiğini söyledi.

 

'Risk almaktan çekinmeyiz'

Atalay, terörün sona erdirilmesi ve Türkiye'nin kronikleşmiş sorunlarının çözüme kavuşturulması konusunda hükümet olarak bugüne kadar cesaretli adımlar attıklarını, sonuç almak adına gerekirse yeniden risk almaktan çekinmeyeceklerini bildirdi.
Terörün çözümüne dönük geçmişte yapılan bazı toplantıların, ''birileri tarafından sabote edildiğini'' savunan Atalay, ''(Birileri bu sorun çözülmesin, çözülürse yok olurum) diye düşünüyor. Biz, bu sorunları nihai çözüme kavuşturmak için her riski alırız. Bütün enstrümanlar bizim için değerli. Bütün enstrümanları kullanabiliriz. Entegre bir strateji üzerindeyiz. Geçmişi iyi değerlendiriyoruz, neler oldu diye bakıyor, tedbirli davranıyoruz'' diye konuştu.

Atalay, Türkiye'nin terör konusunda, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden de beklentileri olduğuna değinerek, ''Türkiye, bu konulara büyük bakıyor. Kin ve düşmanlıklar üzerinden süreci yürütmek istemiyor. Hiçbir ülke komşusuna terör götüren oluşumları koruyamaz, korumamalı. Onları oradan çıkarmalı'' ifadelerini kullandı.
 

''Bu adımları birileri istiyor diye atmadık''

Beşir Atalay, anadilde savunma hakkına yönelik ise ''Biz, bu konulardaki haksızlıkları, hukuksuzlukları, zulüm ve baskıları ortadan kaldıracağız. Türkiye özgürlükler ülkesi olacak. Çok mesafe aldık, bunlara devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Atalay, anadilde savunma gibi konuların anayasal düzenleme gerektirdiğini ancak bazı düzenlemeler için idari tasarrufun yeterli olduğunu anlattı.
 


''Taslak ve tasarı haline gelmiş bir şey yok''

Atalay, TSK İç Hizmet Kanunu'yla ilgili, ''İç Hizmet Kanunu'nda geniş bir yapı var. Onun daha gerektiği gibi alanının daraltılması gerekiyor. Ancak taslak ve tasarı haline gelmiş bir şey yok'' dedi.

 

Putin'in ziyaretinin ertelenmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye ziyaretinin ertelenmesi konusunda da bir bilgisinin olmadığını belirten Atalay, bunun Suriye konusuyla irtibatlandırılmasının doğru olmayacağını söyledi.


''Tampon bölge, Türkiye'nin kendi başına yapacağı bir çalışma değil''


Beşir Atalay, Suriye içinde bir tampon bölge oluşturulmasının, uluslararası camiayla birlikte yürütülebilecek bir çalışma olduğunu, Türkiye'nin kendi başına böyle bir iddiasının mümkün olmadığına dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler