Davutoğlu: Uçakta meşru olmayan unsurlar var

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'ya indirilen Suriye Havayolları uçağıyla ilgili olarak, "Sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var. Bizim için mahzur telakki edilebilecek unsurlar var" dedi.

Yayınlanma: 10.10.2012 - 18:39
Abone Ol google-news

Atina ziyaretinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, uçakla ilgili incelemelerin sürdüğünü, kısa süre önce ellerinde net veriler söz konusu olduğu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile istişarede bulunduklarını belirtti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Uçaktaki malzemeleri hem incelemelerin sürmesi hem de daha sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz, aldığımız karar bu. Yolcuların mağdur olmaması için, yolcuların yolculuklarına devam etmesi için izin vereceğiz. Ancak malzemeye el koyuyoruz. Malzemeyi Türkiye'de tutacağız, incelemelerimiz de sürüyor, bazı bulgular da söz konusu. Bu yönde yani yapılması gereken bildirimin unsuru olmayan bazı malzemelerin varlığı söz konusu olduğu için biz bu incelemenin ve işlemin devamı için malzemeleri elimizde tutuyoruz.''


''Silah olduğu söyleniyor mu?'' sorusuna Davutoğlu, ''Bazı incelemeler neticesinde bunu daha net olarak göreceğiz ancak  söylediğim gibi, sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var. Diplomatik bir ifade gibi gelebilir ama herkes tarafından da anlaşılacak bir ifadedir zannediyorum. Bizim bu konudaki ilkesel tutumumuz belli'' diye konuştu.

Davutoğlu, bu çerçevede malzemeler üzerindeki incelemelerin sürdüğüne dikkati çekerek, ''Dediğim gibi uçak yoluna devam edebilir ancak malzemeleri elimizde tutarak bu incelemelerin neticesini göreceğiz. Ama özellikle dediğim tarz, bizim için mahzur tellakki edilebilecek unsurlar var'' ifadesini kullandı.

Bu uygulamaların devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Davutoğlu, ''Bu uygulamalar, zaten daha önceki askeri uçuşlarla ilgili getirdiğimiz kısıtlamalar vardı ama sivil bir uçuşta bizim için mahzurlu ve bildirimde bulunulması gereken nitelikteki malzemelerin bildirilmemiş olması, böyle bir durum olması durumunda tekrar aynı işlem yapılır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler