İşçilere seks yasağı

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ''bor''u ''üremeye olumsuz etkili toksik madde'' listesine alan Avrupa Birliği'nin (AB) tezini çürütmek için ''bor''a maruz kalan işçilerin üreme sağlığıyla ilgili çalışma yapacak. Borun kısırlığa neden olmadığını belgelemek için çalışanlardan kan, idrar ve sperm örnekleri alınacağı spermlerinin fazla olması için işçilere üç günlük seks yasağı getirildiği öğrenildi.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 14:25
Abone Ol google-news

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde oluşturulan Ankara ve Hacettepe üniversitelerindeki iki profesörün yürütücülüğünde 6 akademisyenden oluşan heyet, Bor üretiminin yapıldığı Bandırma, Kırka, Emet, Bigadiç ve Mustafakemalpaşa işletmelerinde şubat ayında incelemelerde bulunacak.

Daha önce Aralık 2008 ve Ocak 2009'da çalışmalara başlayacağı duyurulan heyetin, uzmanların bir araya gelebilmesi için ertelendiği öğrenildi. Çalışmalar sırasında bölgede su, hava ve gıda analizleri yapılacak, işçilerden ise kan, idrar ve sperm örneği alınarak incelenecek. Petrol- İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, “Borun kısırlığa neden olmadığını belgelemek için çalışanlardan kan, idrar ve sperm örnekleri de alacağız. Spermlerinin fazla olması için Şubat ayının ikinci yarısında belirlenecek üç gün içerisinde arkadaşlardan seks yapmamalarını isteyeceğiz” dedi.

Gökdeniz, AB'nin iddiasının bilimsel hiçbir dayanağı olmadığını savundu. AB'nin 9 Haziran 2008 tarihinde aldığı ve 15 Eylül 2008'de yayın organında yayımlanan kararıyla, daha önce 3. sınıf kimyasal grubunda yer alan bor madeninin ''tehlikeli'' olarak nitelendirilen 2. sınıf kimyasal grubuna alındığını anımsatan Gökdeniz, bu karara sadece Türkiye'nin değil ABD, Çin, Japonya, Avustralya, Malezya, Arjantin gibi ülkelerin de karşı çıktığını belirtti.

''200 çalışandan numune alınacak"

Gökdeniz, borun kısırlığa neden olduğu iddiasının ''yanlı'' ve ''kasıtlı'' olduğunu, bor madeni ihracatında yıldızı giderek parlayan Eti Maden'in önünün kesilmek istendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Kurumumuz bu konuda çok ciddi araştırma içinde. Eti Medencilik AB'nin aldığı karara dayanak olan, fareler üzerindeki çalışmayı, direkt işçi arkadaşlar üzerinde yapacak. Yaklaşık 500 bin TL'ye mal olacak bu proje ile tartışmayı ortadan tamamen kaldıracağız. Ürettiğimiz borun zararlı olmadığını ispat ettikten sonra Dünya Ticaret Örgütüne gerekli itirazı Eti Madencilik yapacak. Eti Maden'in oluşturduğu profesör, doçent ve konunun uzmanlarından oluşturduğu bilimsel heyet, şubat ayının ikinci yarısında tesisimize gelip, 100'ü Bor'a doğrudan maruz kalan 100'ü ise maden dışında çalışan 200 arkadaşımızdan kan, idrar ve sperm örneği alacak.''

Eti Madencilik Bandırma İşletmesi bünyesinde daha önce yapılan 8 saatlik ölçümlerde, iş yerinde solunan hava miktarının 3.6 metreküp, buna karşılık solunan bor miktarının ise 3.06 mgr/bor olduğuna işaret eden Gökdeniz, bu oranın kriterlerin çok altında olduğunu, Dünya Sağlık Örgütünün ise 1-13 mgr/bor'u normal değerler olarak kabul ettiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler