Yunanistan Bulgaristan'ın sabrını taşırdı

Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki sınır gerginliği tırmanıyor. Yunanistan'da çiftçilerin eylemleri nedeniyle Bulgaristan ile tüm sınır kapılarının 7 gündür trafiğe kapalı kalması, Bulgar taşımacıların sabrını taşırdı. Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Lübomir Küçükov, Bulgar TIR'ları için bir transit geçiş koridoru açılmasını talep ettiğini söyledi.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 15:46
Abone Ol google-news

Yunanistan'ın çiftçilerin düzenlediği grev eylemleri nedeniyle Bulgaristan ile tüm sınırları 7 gündür kapalı tutuması, Bulgar taşımacıların sabrını taşırdı.

Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Lübomir Küçükov, Bulgaristan'ın Atina'daki Büyükelçiliğinin Yunanistan Dışişleri Bakanlığından Bulgar TIR'ları için bir transit geçiş koridoru açılmasını talep ettiğini bildirdi.

"Maalesef, Yunan makamlarının protestocularla yaptığı görüşmeler konusunda elimize ulaşan bilgiler umut verici değil" diyen Küçükov'a göre, sınır kapılarının kapalı tutulmasından dolayı Bulgaristan'ın uğradığı zarar konusunda tazminat olanakları araştırılacak.
Bulgaristan Motorlu Araç Taşımacıları Birliği Başkanı Mirolüb Stolarski de basına yaptığı açıklamada, "Artık yeter diyoruz! Kriz biter bitmez uğradığımız zararlar yüzünden Atina'yı mahkemeye vereceğiz" dedi.

Yetkililer, Bulgar taşımacıların 7 günlük zararının 10 milyon avro civarında olduğunu belirtirken, Ulusal Taşımacılar Birliği Başkanı Rumen Krumov, "Geçişi engellenen kamyon sayısını tespit etmek zor, çünkü Yunanlılar arada bir, bir-iki kamyonun geçmesine izin veriyor" diye konuştu.

Yunan sınırına yakın Smolyan kenti sınır polisi müdürü komiser Todor Georgiev, Bulgaristan devlet haber ajansı BTA'ya yaptığı açıklamada, Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki Kulata–Promahon, İlinden–Eksohi ve Gotze Delzçev–Drama adlı üç sınır kapısında trafik sorununun devam ettiğini bildirdi.

 

Temizlik krizi

Bu arada, Kulata sınır kapısına yakın Petriç kentinin Belediye Başkanı Velö İliev, bölgede bekleyen TIR'ların büyük bir çevre kirliliğine yol açtığını söyledi.

Yol kenarına atılan çöplerin temizlenmesi için tüm çabalarına rağmen sadece 200 metrelik bir bölgenin temizlenebildiğini belirten İliev, kriz sona erdikten sonra temizleme çalışmalarının en az bir hafta süreceğini açıkladı.

İliev, Karayolları Müdürlüğü'nün dün nihayet sınır bölgesine 10 adet seyyar tuvalet getirdiğini sözlerine ekledi.

Bulgaristan Kızılhaç Teşkilatı da üç sınır kapısında bekleyen TIR şoförlerine beslenme paketleri, su ve temizlik malzemesi dağıttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler