Antalya Operası sahnesinde yeni eser

Antalya Devlet Opera ve Balesi Ekim ayında Giuseppe Verdi'nin bestelediği Francesco Maria Piave'nin librettosunu yazdığı opera eseri La Traviata'yı sahnesine taşıyor.

Yayınlanma: 13.10.2012 - 10:16
Abone Ol google-news

Alexandre Dumas'ın 1848 yılında yazdığı “Kamelyalı Kadın” romanını temel alan ve Paris çevresinde geçen eser;  aynı zamanda ANTDOB’un bu seneki ilk prömiyer eseri... Rejisör Recep Ayyılmaz’ın sahneye koyduğu eserde orkestrayı ise İtalyan Şef Gaetano Soliman yönetecek. Dünya opera repertuvarının en popüler eserlerin arasında yer alan La Travita’nın prömiyeri 16 Ekim Salı günü saat 20:00’da Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.


Prömiyer 16 Ekim Salı

İtalyanca “Yoldan çıkmış kadın” anlamına gelen “La Traviata”;  Violetta ve Alfredo arasındaki sonu olmayan aşkı konu almaktadır.  Eserde  orkestra şef yardımcısı Ömer Yöntem , koro şefi ise Caner Ruhselman… Antalya Operası’nda 2 perde olarak sahnelenecek eserde  koreografi Kürşat Kılıç, dekor ve kostüm Çağda Çitkaya , ışık ise Mustafa Eski imzasını taşıyor.

Alfredo ve Violetta’nın aşkı

Antalya Operası’nın güçlü sanatçı kadrosu ile sahnelenecek eserde “Alfredo” karakterini Göksay Yaran ve Oben Bostancı , “Violetta” karakterini ise Nurdan Aydın ve Sema Çavuşoğlu Yaran dönüşümlü olarak canlandıracak.  Serhat Konukman ve Tamer Peker “ Germont” , Arzu Aydoğdumu ve Heyecan G. Ceylan Yakan “ Annina” , Özhan Gümüş ve Farih Şanal “ Gastone” ,  Serap Çiftçi  ve Ebru Kaptan “ Flora” , Şafak Güç ve Engin Suna “ Dottore” ,  Aladdin Ataseven ve Mukhtar Malikov “ Marchese “, Tükel Acar “ Barone” , Metin Yakar “ Servo” , Zafer İşgören “Giuseppe “ ve  Yalçın Ünsal “ Komisyoner “ karakteriyle sahne alacak.

Eserin rejisörü Recep Ayyılmaz’ın eser hakkındaki yorumu “Eseri Roman gibi algılıyorum”


“G. Verdi ; Kral Ağlıyor , Rigoletto , Otello , Falstaff gibi  edebiyat alanındaki birçok eseri besteleyerek  edebiyatı opera sanatı ile ilişkilendirmiş bir besteci. L a Traviata’yı sahneye koyarken eserin bu yönünü ele aldım.  Yani eseri  roman gibi algılıyorum.
 
Verdi,  La Traviata’yı da  Alexander Dumas’ın 1848 yılında yazdığı Kamelyalı Kadın romanından esinlenerek bestelemiştir.  Bu eserin arkasında da yere çok sağlam basan bir edebiyat metni yer alıyor.

La Traviata 18. yy ‘da geçiyor ancak ben eseri sahnelerken eserin her yönden çok net anlaşılmasını istedim. Dekor , kostüm , sahneleme, konu bunların hepsi seyirci tarafından rahat algılanmalı.  Bu nedenle hiçbir kısıtlamaya gitmedim. 

Ben tiyatro kökenli bir rejisörüm ve sahneye koyduğum eserlerde de  opera  ve tiyatroyu bir arada ele almaya çok özen gösteriyorum. Bu eserde de izleyiciler teatral yönü kuvvetli olan bir La Traviata ile karşılaşacaklar.

2013 yılı Verdi’in 200. Doğumyılı ve tüm dünyada Verdi’nin eserleri sahnelenecek.  Antalya Operası da bu yıla Verdi’nin en özel eserlerinden biriyle eşlik ediyor. “
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler