Clinton, dış politikalarını anlattı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, türlü dış politika konularında açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 18:21
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, bakanlıkta düzenlediği ilk basın toplantısında, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ve İsrail toprağına fırlatılan Filistin füze saldırılarının karşılıksız bırakılamayacağını söyledi.

Clinton, ''İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyoruz. İsrail'deki nüfuslu bölgelere giderek yakın olmaya başlayan Filistin füze ateşi karşılıksız kalamaz. Hamas yönetiminin, Gazze halkı için daha iyi bir gelecek kurmak yerine kendini savunma hakkına teşvik etmenin kendi çıkarlarına olduğuna inanmaları üzücü'' dedi.

İran'ın artık uluslararası kamuoyuyla çalışmak için ''net bir fırsatı'' olduğunu ifade ederek, daha az çatışmacı ve daha fazla işbirliği yaklaşımında bulunup bulunmamaya İranlılar'ın karar vereceğini belirten Clinton, Çin ile, eski başkan George W. Bush tarafından vurgulanan ekonomik endişelerin ötesine uzanan ''kapsamlı bir diyalog'' istediklerini vurguladı. Clinton, ''Kapsamlı bir diyaloğa ihtiyacımız var. Bush yönetiminde başlayan stratejik diyalog, ekonomik diyaloğa dönüştü. Bu, Çin ile ilişkimizin çok önemli bir tarafı, ancak ilişkimizin tek tarafı değil'' diye konuştu.

Clinton ayrıca, Kuzey Kore'nin nükleer programına son vermek amacıyla yapılan 6'lı görüşmelerin sürdürülmesinin diplomatik yaklaşımlar için ''zorunlu'' olduğunu söyledi. Clinton, Kuzey ve Güney Kore, Çin, Japonya, Rusya ve ABD arasında yapılan bu görüşmelerin, tüm katılımcılar açısından yardımcı olacağını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler