Büyük Usta'yı yitirdik

Tiyatro ve sinema sanatçısı Erol Günaydın yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 15.10.2012 - 12:07
Abone Ol google-news

Bodrum'da yoğun bakımda tedavisi süren Erol Günaydın yaşamını yitirdi. Günaydın'ın vefatını kızı Günfer Günaydın, Twitter hesabından duyurdu.

Günfer Günaydın,  yaptığı açıklamada, babasının bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini söyledi. Günaydın, babasının bir süre önce Bodrum'dan İstanbul'a sevk edildiğini, babasının vefat haberini aldıktan sonra hastaneye gittiğini çok üzgün olduğunu ifade etti.

Erol Günaydın, Bodrum'da 6 Eylül'de KOAH alevlenmesine bağlı gelişen solunum ve dolaşım ve böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle tedavi altına alınmış, 22 Eylül'de İstanbul'a sevk edilmişti.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi, sanatçı Erol Günaydın'ın vefatının kalp yetmezliği sonucu bugün saat 14.45'te gerçekleştiğini açıkladı. Hastane'den yapılın yazılı açıklamada, "Acıbadem Kadıköy Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde pnömoni, böbrek yetmezliği, sepsis nedeniyle 12 Nisan 2012 tarihinden itibaren tedavi gören sanatçı Erol Günaydın, 15 Ekim 2012 Pazartesi günü (bugün) saat 14:45'te, kalp yetmezliği sonucunda vefat etmiştir. Tüm sevenlerine başsağlığı dileriz" denildi.

 

Günaydın Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek

Günaydın'ın kızları Fatoş ve Günfer Günaydın, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin önünde gazetecilere açıklama yaptı. Günfer Günaydın, ''Babam, uzun süredir tedavi görüyordu. Ancak bu sefer hastaneden çıkamadık. Ama bu hastane elinden geleni yaptı. Maalesef Bodrum'da çok iyi bakılamadı. Bodrum'da daha iyi olanaklar olsaydı, belki daha iyi olacaktı. Çok direndi'' dedi.

Şuuru kapanmadan önce en son Bodrum'da konuştuklarını anlatan Günaydın, ''Oradan buraya gelmek istiyordu, burada daha iyi bakılacağını düşündüğü için. Burada da 2 hafta boyunca çok direndi. Bugün ablam geldi. Onu sabah gördü. Ondan sonra da maalesef kaybettik'' diye konuştu.

Günaydın, Bodrum'da yoğun bakım olanaklarının iyi olmadığını belirterek, ''Burada olsaydı, şu anda yanımızda olacağını düşünüyorum. Kimseyi suçlamıyorum ama maalesef bazı olanaklardan dolayı... Burada çok daha iyi bakıldı. En azından buraya gelmek istiyordu, İstanbul'a. Getirdik. İçimiz rahat'' ifadesini kullandı.
Babasının vefatından önce yapmak istediği bir proje olup olmadığının sorulması üzerine Günaydın, şöyle konuştu: ''Yoğun bakıma girmeden önce odadayken taksiciliğe başlayayım filan dedi. En son bir televizyon kanalında çıktı. Sağlığındayken çok şey yapmak istedi de insanlar biliyorsunuz öldükten sonra değer biliyor demeyeceğim de... Çok istediği birkaç proje vardı, iptal edip başka şeyleri seçtiler. Üzülmüştü onlara da... Ama çalışmayı çok seviyordu zaten. Babam çok yaşamak istiyordu. Gerçekten bugün inanamıyoruz.''

Günaydın, babasının kimseye kırgın olmadığını ve bir vasiyeti bulunmadığını belirtti.
Günfer Günaydın, Erol Günaydın için 17 Ekim Çarşamba günü Ses Tiyatrosu'nda tören düzenlemeyi düşündüklerini, Günaydın'ın cenazesinin Teşvikiye Camisi'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından annelerinin yanına Feriköy Mezarlığı'na defnedileceğini bildirdi.

Fatoş Günaydın da ''Ne kadar uzun süre yoğun bakımda olsa da biz hep babamın çıkacağını düşündüğümüz için... Çünkü babam çok güçlüydü. Daha önce de böyle yoğun bakıma girip, hep çıktı. Hastanede yattı hatta 4 ay önce. Biz böyle bir şey beklemiyorduk'' diye konuştu. Fatoş Günaydın, kız kardeşleri Ayşe Günaydın'ın da Bodrum'dan İstanbul'a gelmek üzere yola çıktığını söyledi.

Meddahlık geleneğinin son temsilcilerindendi

Kavuklu Hamdi'den İsmail Dümbüllü'ye meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden olan Erol Günaydın, sanat ve tiyatro tutkusuyla dolu bir hayatın ardından 79 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Sayısız tiyatro oyununda, filmde ve dizide rol aldı Günaydın. Kimi zaman yüzünde, görenin içini acıtan sıcak bir gülümseme oldu kimi zaman gözyaşı... Bir dönemin çocuklarının ilgiyle izlediği ''Ayı Yogi'' karakterine sesiyle can veren Günaydın, son nefesine kadar sahnede sevdiği gibi, sevgiyle olmaya devam etti... Kendisiyle yapılan söyleşilerden oluşan ''İki Kalas Bir Heves'' adlı kitapta, ''İnsanlar hayatımın en büyük serveti. Bütün gezdiğim yerdeki insanlara hep sevgiyle baktım, onlardan da sevgi gördüm. Kimseye kızamadım, herkese hak verdim. Belki bu sevgi dağıtımı beni çok mutlu ediyor. Bu sevgiyle belki bana hayat verdiler, nefes aldırdılar. Her zaman gülüyorum, gülümsüyorum. N'apayım...'' sözcükleriyle içinden taşan sevgiyi kelimelere döken Günaydın, hayata gözlerini Trabzon'un Akçaabat ilçesinde açtı.

Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra profesyonel oyunculuk hayatına ''Papaz Kaçtı'' oyunundaki rolüyle adım atan Günaydın, Fransız ekolüyle gelenekselliği birleştirerek, Halide Edip Adıvar'ın unutulmaz eseri ''Sinekli Bakkal'' filminde Kız Tevfik tiplemesiyle ''zenne''liği denedi.

Yıllarca zenne olarak sahneye çıkan Günaydın, çocuk tiyatrosu kurup uzun seneler vatan toprağını karış karış dolaşarak halkı sanatla buluşturmaya çalıştı.

Kimi Akşehir'de Nasrettin Hoca kimi Ramazan'da meddah olarak gördü onu. Sanatçı, en sevilen diziler de filmlerde de rol aldı, küçük rollerin büyük sanatçısı da oldu...
Son yıllarda kendine özgü hiç de azımsanamayacak bir kitle edinen bir dizide, yatalak baba rolüyle izleyicinin gönlünde taht kuran Günaydın, bu rolü aslında biraz da mecburiyetten yatarak oynadı.

Günaydın, rahatsızlığının etkisiyle yürümekte zorlanmaya başladığında aslında seyirciye, elde ettiği başarının ve sevginin ne kadar haklı bir ''başarı'' olduğunu da gösterdi. Yattığı yerden sadece mimikleriyle oynayan Erol Günaydın, uzun süre bu başarısıyla konuşuldu.
Dizideki küçük rolünü öylesine işledi, öylesine süsledi ki beyaz camın karşısındakilere ''vay be'' dedirtmeyi başardı.

Ve günlerden bir gün tiyatroya olan aşkı sorulan Günaydın, buna şöyle cevap verdi:
''Tiyatroda beni en çok etkileyen, ahşaptır. Öyle güzel ahşaptır ki mis gibi kokar. Tiyatroya ilk girdiğimde o kokuyu aldım. Dedim ki tevekkeli değil, ustalar, 'iki kalas bir heves' derlerdi. İşte o kalasların kokusu sinmiş tiyatroya, benim hevesimle birleşmiş. O koku, hiçbir yerde olmayan bir kokudur. Vazgeçemediğim budur.''

Erol Günaydın kimdir?

Erol Günaydın 16 Nisan 1933 yılında Trabzon'da doğdu. Tiyatroya Galatasaray Lisesi bünyesinde başlayan Günaydın, 1955'te Haldun Dormen Cep Tiyatrosunda "Papaz Kaçtı" adlı oyun ile profesyonel aktörlük hayatına başlamıştır. 1960'da ilk sinema filminde oynayan Erol Günaydın, elli yıllık bir süre içinde çok sayıda filmin ve tiyatro oyununun yanı sıra TRT'de yayınlanan Çiçek Taksi adlı dizide de oynadı. Nasreddin Hoca tiplemesi, meddah gösterileri, Ayı Yogi seslendirmesi ve canlandırdığı diğer pek çok karakter günümüzün en tanınan ve kıdemli aktörlerinden biri haline gelmesini sağlamıştır.

Gazeteci-yazar Emine Algan tarafından birkaç aylık bir süre içinde kendisiyle gerçekleştirilmiş bir nehir-söyleşi 2007 yılında "İki Kalas Bir Heves" başlığı altında kitaplaştırılmıştır.

2 Ağustos 2008'de Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılmış geçirdiği ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmıştır.[1]Erol Günaydın 16 Ağustos 2008'de taburcu edildi. Ameliyat edilen Erol Günaydın’ın genel sağlık durumunun iyi olduğu, daha sonra genel kontrol için geleceği öğrenildi.[2] Günaydın, Okan Bayülgen'in Disko Kralı adlı programına müdavim konuk olarak katılmaktadır.

2010 yılında Athena'nın Arsız Gönül klibinde oynamıştır. 

Sahip olduğu ödülleri

1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Senaryo Ödülü, Güzel Bir Gün İçin
1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Güzel Bir Gün İçin


Rol aldığı tiyatro oyunları

Çehov Makinası : Matei Vișniec - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 2012
Namussuzum ki Namusluyum : Nokta Tiyatrosu
Uzun Donlu Kişot : Ferhan Şensoy - Orta Oyuncular - 2005
Soyut Padişah : Ferhan Şensoy - Orta Oyuncular
İstanbulu Satıyorum : Ferhan Şensoy - Orta Oyuncular
Kahraman Bakkal Süper Markete Karşı : Ferhan Şensoy - Orta Oyuncular
Yaygara Yetmiş
Yolcu
Martı
Kalbin Sesi Halkın Gözü
Ayı Masalı
Altın Yumruk
Papaz Kaçtı


Oynadığı diziler

Köşe Dönücü 1984
Saat Sabahın Dokuzu 1987
İnsanlar Yaşadıkça 1989
Doktorlar 1989
Bir Ömrün Bedeli 1991
Mahallenin Muhtarları 1992
Rüstemin Gazinosu 1993
Çiçek Taksi 1995 Ramazan Ay
Köşe Kapmaca 1996
Tatlı Kaçıklar 1996 Beton Raziye
Bir Demet Kahkaha 2000
Bir Demet Yerli Film 2000
Yeşilçam Denizi 2003
Cennet Mahallesi 2004 Deli Kadir
Geçmiş Zaman Olur ki 2006
Hırsız Polis 2005-2006 Dursun
Sinekli Bakkal 2007 Ali Küçük
Genco (dizi) 2007 Konuk Oyuncu
Akasya Durağı 2008 Ramazan
Balkan Düğünü 2009 Kemal Çavuş
Geniş Aile 2009 Konuk Oyuncu
 Oynadığı filmler [değiştir]Yukarı Bak 2009 Carl (Ses)
Güneşi Gördüm 2009 Samet
Orada 2009 Erol Gümüş
Kanal-İ-zasyon 2009
Yedi Kocalı Hürmüz 2009
Balkan Düğünü 2009 Kemal Çavuş
Nekrüt 2008 Ali Rıza
Destere 2008 Hazım Dede
O Kadın 2007
Beyaz Melek 2007 Komutan Vahit
Sinekli Bakkal 2007 Ali Küçük
Geçmiş Zaman Olur ki 2006
İlk Aşk 2006 Arif Arifoğlu
Kınalı Kuzular: Bedeli Çanakkale'de Ödendi 2006 Artin
Pardon 2004 İbrahim
Ömerçip 2003 Kamil
Menekşe Koyu 1991 Teffaf
Karartma Geceleri 1990
Herşeyi Bitirdik 1990
Kocakarılar 1990
İnsanlar Yaşadıkça
Aile Pansiyonu 1987
Biz Doğarken Gülmüşüz 1987
Kuşatma 2 / Şok 1987
Hoşgeldin Ramazan 1987
Otobüs Yolcuları / İhsaniye - Karasu 1987
Çantada Keklik 1987
Acı Lokma 1986 Dayı
Ağa Bacı 1986 Osman
Gelmeyin Üstüme 1986
Hayroş 1986
Kıratlı Süleyman 1986 Kenan Ağa
Savunma 1986 Rıza
Yaygara 86 1986
İki Milyarlık Bilet 1986 Kanun Kazım
Bu Muhtar Başka Muhtar 1986
Kocamın Nişanlısı 1986
Duyar Mısın Feryadımı 1985
Ekmek Elden Su Gölden 1985
Herşeyim Sensin 1985 Manav Kadir
Yavru Kuş 1985
Sessiz Ölüm 1985 Baba
Pehlivan 1984 Mestan
Şaşkın Gelin 1984 Memiş
Bir Yudum Mutluluk 1982 Erol
Renkli Dünya 1980 Patron
Dağılın Kazımlar Geliyor 1976
Nereye Bakıyor Bu Adamlar 1976 Otelci
Tepedeki Ev 1976
Ayıkla Beni Hüsnü 1975
Canım De Bana 1975
Curcuna 1975 Saffet
Tokmak Nuri 1975
Diyet 1974 Mevlüt
Ben Doğarken Ölmüşüm 1973 Doktor
Düğün 1973 İbrahim
Hamsi Nuri 1973 Patron
Tatlım 1973 Zarif
Yeryüzünde Bir Melek 1973 Şemsi
Yılmayan Şeytan 1972 Bitik
Casus Kıran / Yedi Canlı Adam 1970
Vur Patlasın Çal Oynasın 1970 Şaban
İntikam Yemini 1969
Casus Kıran 1968
Sinekli Bakkal 1967 Kız Tevfik
Çelik Bilek 1967
Yarın Çok Geç Olacak 1967 Ressam Nevzat
Eşrefpaşalı 1966
Kibar Haydut 1966
Kovboy Ali 1966
Nuh'un Gemisi 1966
Ölüm Tarlası 1966 Bekir
Pembe Kadın 1966
Yalnız Adam (Kibar Haydut) 1966
Güzel Bir Gün İçin 1965
İsyancılar 1965
Erkek Sözü 1964
On Güzel Bacak 1964
Varan Bir 1964
Başımı Belaya Sokma 1963 Ahmet
İki Gemi Yanyana 1963 Nuri
Yedi Kocalı Hürmüz 1963
Battı Balık 1962
Kardeş Uğruna 1961
Yaman Gazeteci 1961
Yeşil Kurbağalar 1960


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler