400'den fazla tür tehlikede

400'den fazla bitki ve hayvan türünün tehlike altında olduğu belirlendi.

Yayınlanma: 17.10.2012 - 11:31
Abone Ol google-news

Hindistan'ın Haydarabad kentinde düzenlenen konferansta, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Direktörü Jane Smart, biyolojik çeşitlilik korunması için tek bir yol olmadığını, ancak "Kırmızı Liste" uygulamasının şimdilik yeterli olduğunu açıkladı.

Smart, kayıtlı 65 bin 518 tür içinden, IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesinde, nesli tükenmekte olanlar kategorisinde 20 bin 219 tür, kritik tehlikede olanlar kategorisinde 4 bin tür, nesli tehlikede olanlar kategorisinde 5 bin 919 tür ve hassas kategorisinde yaklaşık 10 bin türün olduğunu ifade etti.

Listeye, 400'den fazla hayvan ve bitki türünün de dahil olduğu belirtilirken, Seyşeller hamamböceği ve tatlı su salyangozunun neslinin tamamen tükendiği kaydedildi.

Öte yandan IUCN, biyolojik çeşitliliğin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Madagaskar'daki, "Madagaskar Palmiyelerinin" de neslinin tehdit altında olduğuna vurgu yaptı.

Bölgedeki 192 çeşit palmiye türünün yüzde 80'nin tükenme tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Binlerce tür ve alt türlerin nesillerinin tükenme riskini değerlendirerek oluşturulan IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi, biyolojik çeşitliliğin durumu ile ilgili rehber olarak kabul ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler