Irak'ta oy verme işlemi başladı

Irak'ta cumartesi günü yapılacak yerel seçimler için erken oy verme işlemi başladı. Kerkük'te ise seçimlerin ne zaman yapılacağı bilinmiyor. Seçimleri, Türkiye'den de 26 gözlemcinin olacağı uluslararası bir gözlemci grubu izleyecek.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 08:25
Abone Ol google-news

Irak'ta cumartesi günü yapılacak yerel seçimler için erken oy verme işlemi başladı. Erken oy verme işlemi, güvenlik güçleri, hastanede yatan hastalar ve Irak'taki Amerikan hapishaneleriyle Irak hükümetine bağlı hapishanelerdeki tutuklu ve mahkumları kapsıyor. Kuzeydeki üç vilayet ile Kerkük haricinde 14 ilde yerel seçimler 31 Ocak'ta yapılacak. Seçimlere 400'den fazla siyasi oluşum ve partiden 14 bin 430 aday katılıyor. Seçim yasasının öngördüğü yüzde 25 kadın aday barajının da katkısıyla aralarında 3 bin 912 kadının bulunduğu 14 bin 430 kişi, toplam 440 sandalye için yarışacak.

 

Türkiye'den 26 gözlemci

Bu arada hafta sonu yapılacak seçimlerde Türkiye'den 26 gözlemcinin görev yapacağı bildirildi. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, gözlemcilerin akademisyen, araştırmacı ve düşünce kuruluşlarının temsilcilerinden oluştuğu, gözlemci heyetinin en kıdemli üyesinin ise Anadolu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu olduğu ifade edildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Seçim İdaresi Başkanı Kasım Hasan El Abbudi de yaptığı açıklamada, yerel seçimlere hazırlıkta dikkat çekici uluslararası bir işbirliği olduğunu ve komşu ülkelerden Türkiye'nin seçimlere katkı sağlama ve gözlemci gönderme isteğinde bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin talebini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen El Abbudi, talebin kabul edildiğini, Türkiye ile koordinasyon içerisinde çalışıldığını kaydetti.

 

Uluslararası gözlem grubu

59 bin Iraklının seçimlerde gözlemci olarak görev yapabilmesi için BM tarafından eğitildiğini kaydeden El Abbudi, ayrıca yaklaşık 1000 yabancının gözlemci olacağını söyledi.

Seçime katılan ittifak ve partilerden 150 bin temsilcinin de seçim merkezlerinde hazır bulunacağını anlatan El Abbudi, seçimlere hile karıştırılmaması için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

Güvenlikle ilgili sorun olmadığını, sadece 69 siyasi ittifak ve partinin seçim kurallarını 180 kez ihlal ettiğini kaydeden El Abbudi, seçim propagandasını erken başlatmak, afişlerle posterleri yasak olan yerlere asmak gibi kuralları ihlal edenlere para cezası kesildiğini söyledi. Abbudi, seçimlere hazırlık sürecinde herhangi bir kesimin baskısına maruz kalmadıklarını da vurguladı.

 

Irak'ta 2 polis öldürüldü

KIrak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki Tuz Hurmatu kentinde 31 Aralıktaki yerel seçimlerde oy verme merkezi olarak kullanılacak bir okulu koruyan 2 polis memuru öldürüldü.

Polis yetkilisi Albay Cevdet Abdullah, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı kentteki okulun önündeki polislere kimliği belirsiz kişilerin bir araçtan ateş açtıklarını kaydetti. Kentin Belediye Başkanı Muhammed Raşid de, saldırıdan El Kaide terör örgütü ile Saddam Hüseyin yandaşlarını sorumlu tuttu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler