Sevgililer günü kriz dinler mi?

Sevgililer gününe hazırlanan çiçek üreticisi ve satıcıları, ''sevgiliye bir gülün kriz dinlemeyeceği'' umudunu taşırken, fiyatların geçen yıla göre ortalama yüzde 40 daha düşük olacağı belirtiliyor.

Yayınlanma: 28.01.2009 - 09:03
Abone Ol google-news

Mersin ve Adana'daki çiçek seralarında, üretimlerinin yüzde 80'ini İstanbul başta olmak üzere Ankara, Antalya, Diyarbakır gibi büyük kentlere gönderen üreticiler, son bakımlarını yaptıkları gülleri şubat ayına girilmesiyle kesmeye hazırlanıyor.

Çiçek seralarında, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde yoğun bir hazırlık dönemi dikkati çekerken, kırmızısından, sarısına rengarenk gülleri sevgililer için hazırlayan üreticiler, ciro tahminlerini de yüksek tutuyor.

''Sevgiliye gülün kriz dinlemeyeceği'' umudunu taşıyan üreticiler, tüm olumsuzlukları göz önünde tutarak geçen yıla göre piyasaya yüzde 40 daha ucuza ürün verdiklerini kaydettiler.

Türkiye gül üretiminin merkezi konumundaki Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde üretim yapan Naturel Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama Ticaret A.Ş. Genel Müdür Cem Şahbaz, yaklaşan sevgililer günü dolayısıyla yoğun bir hazırlık dönemine girdiklerini söyledi.
Şahbaz, küresel finansal krizden çiçek üreticilerinin de etkilendiğini vurgulayarak, sevgililer gününde krizin sevgiliyi etkilemeyeceğini ümit ettiklerini ifade etti.

Yıllık cirolarının büyük kısmını bu dönemde elde ettiklerini anlatan Şahbaz, kriz nedeniyle piyasada nakit sıkıntısı yaşandığını, bu sıkışıklığın aşılabilmesi için kendilerini çiçekçilere özel kampanya yaptıklarını anlattı. Şahbaz bu kapsamda çiçekçilere tek gülü geçen yıla göre yüzde 40 aşağı piyasaya sürdüklerini kaydetti.

Şahbaz, yıllık üretim kapasitelerinin 3 milyon adet civarında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ''Ürettiğimiz güllerin yüzde 80'i İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Diyarbakır gibi büyük illere gönderiyoruz. Sadece sevgililer günü için 120 bin adet gülü piyasaya süreceğiz. Sevgililer gününde sevgilisine bir gül alacak kişiler sayesinde krizin satışlarımızı etkilemeyeceğini umut ediyoruz.''

Afrika endişesi

Şahbaz, ayrıca en büyük endişelerinin, Afrika'dan ithali yasak olduğu halde, Hollanda üzerinden Türkiye'ye sokulan güller olduğunu ifade ederek, ''Afrika ülkelerinde üretilen ucuz ve kalitesiz güller yasak olmasına rağmen bir yolu bulunup Türkiye'ye sokuluyor. Bu güller, üretimleri kalitesiz ve 3-5 günlük yoldan geldiği için son derece kötü durumda oluyor'' dedi.

Yurttaşları yaprakları parlak olmayan gülleri almamaları konusunda uyaran Şahbaz, ''Bunlar dayanıklı olmayacağı gibi vazoya konulduğunda bir gün sonra solacaktır'' diye konuştu.


Fiyatlar 3 ile 5 TL

Adana Çiçekçiler Odası Başkanı Süleyman Oğuz ise çiçek fiyatlarının çiçeğin kalitesinin yanında satıldığı semte göre değiştiğini, geçen yıl Sevgililer Günü'nde gülün tanesinin çiçekçilerde 5-10 TL arasında değiştiğini hatırlatarak, bu yıl da fiyatların kutuda 5, kutusuz 3 TL olacağını ifade etti.

Oğuz, yıllık cirolarının büyük bölümünü oluşturan sevgililer günü satışları için hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, ''Krizin satışlarımızı etkilemeyeceğini tahmin ediyoruz. Maliyet yüksek olmasına rağmen üreticilerde olduğu gibi satıcılar da fiyatları aşağıya çekti. Bu kriz ortamında sevgililer gününün işlerimizi olumlu yansıyacağını tahmin ediyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler